Terugkijken 'Natuurinclusieve en biologische landbouw als kans'

31-03-2022

In het Beleidskader Landbouw en Voedsel 2030 staan alle ambities en doelstellingen voor 2030 geformuleerd. De Uitvoeringsagenda Landbouw en Voedsel 2022-2023 is een eerste belangrijke stap in het realiseren ervan. Hierin staat de aanpak geformuleerd en welke projecten en activiteiten er worden uitgevoerd.

Alles wat op ons bord terecht komt, is geproduceerd, verwerkt en bereid door de landbouw en voedselketen. Van melkveehouder, akkerbouwer en suikerfabriek tot slachterij, groenteman of aardbeienteler. Zonder al deze bedrijven, geen voedsel op ons bord. Hoe maken we die keten toekomstbestendig en duurzaam? Hoe produceren en consumeren we in evenwicht met landschap en natuur, met water en bodem, met mens en dier? Hoe kunnen we voorop blijven lopen? Dat vraagt om structurele veranderingen. En om innovatie, dat is de basis van vernieuwing en verduurzaming van de sector. Een weg met de nodige uitdagingen, maar ook met enorme kansen die we optimaal willen benutten.

Daarom heeft de provincie een nieuw beleidskader opgesteld, dat 8 april 2022 jl. is vastgesteld door Provinciale Staten. In dat beleidskader schetsen we hoe we onze voedseltoekomst vorm willen geven. Zodat alle betrokken partijen weten waar ze aan toe zijn en nieuw perspectief krijgen. Zodat we trots kunnen zijn op onze duurzame boeren en innovatieve voedselverwerkers. En we allemaal waarderen wat er op ons bord ligt. Samen creëren we een keten die innovatief, waardevol, circulair en verbonden is. Daarmee voeden we onszelf, onze samenleving en onze toekomst.

 

Updates

Op 30 maart jl. vond de bijeenkomst 'Natuurinclusieve en biologische landbouw als kans' plaats. Heeft u de bijeenkomst gemist of wilt u nog een andere themasessie zien? Kijk deze hier gemakkelijk terug.

Om ook in de toekomst te kunnen genieten van goed eten, een gezond klimaat en mooie natuur is het belangrijk dat onze Brabantse landbouw- en voedselketen verduurzaamt. Alles draait om evenwicht: tussen productie, landschap en natuur, water en bodem, mens en dier. Natuurinclusieve en biologische landbouw bieden hierbij kansen. 

We hebben een hoge ambitie in Brabant: naar 500 natuurinclusieve boeren en 15% biologisch in 2030. Hoe krijgen we dat voor elkaar? Wat heeft de agrarische ondernemer nodig? Hoe krijgen we het verdienmodel op orde? Welke ondersteuning en stimulans kan de overheid daarbij bieden?

De bijeenkomst was via livestream én fysiek bij te wonen. Heeft u de bijeenkomst gemist? Hieronder vindt u per onderdeel de links om terug te kijken.  

Plenaire start

Themasessie 1: Belonen van maatschappelijke diensten

Themasessie 2: Kosten en baten van natuurinclusieve bedrijfsvoering

Themasessie 3: Kansen in (landbouw)gebieden bij kwetsbare natuur

Themasessie 4: Balans tussen aanbod en afzet

Plenaire afsluiting

Alle inbreng uit de chats en van de sprekers benutten wij als toetsing voor het beleidskader dat momenteel in ontwikkeling is. Wij houden u hierover graag op de hoogte.

Alle inbreng uit de chats en van de sprekers benutten wij als toetsing voor het beleidskader dat momenteel in ontwikkeling is. Wilt u op de hoogte blijven? Abonneer u dan op de nieuwsbrief Landbouw & Voedsel Brabant.

Natuurinclusieve en biologische landbouw

We hebben een hoge ambitie in Brabant: naar 500 natuurinclusieve boeren en 15% biologisch in 2030. Als provincie stimuleren en ondersteunen we agrarisch ondernemers via coaching(financiële) regelingen en het delen van kennis en netwerken. Meer lezen over natuurinclusieve en biologische landbouw en wat de provincie doet om dit te stimuleren? Kijk op www.landbouwenvoedselbrabant.nl/natuurinclusief.

Dutch Food Week 2022

Provincie Noord-Brabant is leadpartner van de Dutch Food Week. In Brabant hebben we op het gebied van food heel veel in huis, en dat willen we graag aan Nederland laten zien. Wij roepen Brabantse partners op activiteiten te organiseren. Doet u mee? Lees meer...

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen