Magazine Landbouw en Voedsel 2030 Nr. 1

01-06-2022

In het Beleidskader Landbouw en Voedsel 2030 staan alle ambities en doelstellingen voor 2030 geformuleerd. De Uitvoeringsagenda Landbouw en Voedsel 2022-2023 is een eerste belangrijke stap in het realiseren ervan. Hierin staat de aanpak geformuleerd en welke projecten en activiteiten er worden uitgevoerd.

Alles wat op ons bord terecht komt, is geproduceerd, verwerkt en bereid door de landbouw en voedselketen. Van melkveehouder, akkerbouwer en suikerfabriek tot slachterij, groenteman of aardbeienteler. Zonder al deze bedrijven, geen voedsel op ons bord. Hoe maken we die keten toekomstbestendig en duurzaam? Hoe produceren en consumeren we in evenwicht met landschap en natuur, met water en bodem, met mens en dier? Hoe kunnen we voorop blijven lopen? Dat vraagt om structurele veranderingen. En om innovatie, dat is de basis van vernieuwing en verduurzaming van de sector. Een weg met de nodige uitdagingen, maar ook met enorme kansen die we optimaal willen benutten.

Daarom heeft de provincie een nieuw beleidskader opgesteld, dat 8 april 2022 jl. is vastgesteld door Provinciale Staten. In dat beleidskader schetsen we hoe we onze voedseltoekomst vorm willen geven. Zodat alle betrokken partijen weten waar ze aan toe zijn en nieuw perspectief krijgen. Zodat we trots kunnen zijn op onze duurzame boeren en innovatieve voedselverwerkers. En we allemaal waarderen wat er op ons bord ligt. Samen creëren we een keten die innovatief, waardevol, circulair en verbonden is. Daarmee voeden we onszelf, onze samenleving en onze toekomst.

 

Updates

De mooie verhalen in Brabant liggen voor het oprapen. In iedere schakel van de keten bevinden zich inspirerende en innovatieve bedrijven. Een aantal van die verhalen zijn terug te vinden in een digitaal magazine dat je hier kunt lezen, luisteren en bekijken.

Van een podcastserie over de landbouw- en voedselketen van de toekomst tot een videoserie waarin de schakels in de keten worden belicht. Dit magazine staat helemaal in het teken van de weg die we gaan inslaan naar een slimme, waardevolle, circulaire en verbonden sector in 2030.

Daarnaast nemen we een kijkje in de keuken van The Protein Brewery; naar hun alternatief voor dierlijke eiwitten, dat de eiwittransitie wel eens zou kunnen versnellen. En boer Dirk Roelants die samen met StaatsBosbeheer veel kansen ziet voor landbouw en natuur. Waar boer Jacob van den Borne grote kansen ziet om met data en hyperinnovatieve systemen te werken aan het behoud van de biodiversiteit. Ondertussen wordt er ook gewerkt aan het dichterbij elkaar brengen van boer en consument. Want meer weten over eten zorgt ervoor dat we gezondere keuzes kunnen maken.

Lees, luister en bekijk Landbouw en voedsel op weg naar 2030, in één magazine voor jou gepresenteerd!

Direct naar het magazine

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen