Luister naar de podcast De club van 30 #3

17-11-2021

Alles wat op ons bord terecht komt, is geproduceerd, verwerkt en bereid door de landbouw en voedselketen. Van melkveehouder, akkerbouwer en suikerfabriek tot slachterij, groenteman of aardbeienteler. Zonder al deze bedrijven, geen voedsel op ons bord. Hoe maken we die keten toekomstbestendig en duurzaam? Hoe produceren en consumeren we in evenwicht met landschap en natuur, met water en bodem, met mens en dier? Hoe kunnen we voorop blijven lopen? Dat vraagt om structurele veranderingen. En om innovatie, dat is de basis van vernieuwing en verduurzaming van de sector. Een weg met de nodige uitdagingen, maar ook met enorme kansen die we optimaal willen benutten.

Daarom stelt de provincie een nieuw beleidskader op. In dat beleidskader schetsen we hoe we deze toekomst vorm willen geven. Zodat alle betrokken partijen weten waar ze aan toe zijn en nieuw perspectief krijgen. Zodat we trots kunnen zijn op onze duurzame boeren en innovatieve voedselverwerkers. En we allemaal waarderen wat er op ons bord ligt. Dat doen we in gesprek met jou: of je nu boer bent of burger, voedselproducent of supermarkt, student of consument. Samen creëren we een keten die innovatief, waardevol, circulair en verbonden is. Daarmee voeden we onszelf, onze samenleving en onze toekomst.

 

Updates

Student Nina bedacht een restaurantconcept voor de korte keten. Zij gaat in gesprek met boerin Josien van De Hoeve die waarde toevoegt door schoon, duurzaam en circulair te werken. De CEO van Agrifirm geeft dé ingrediënten voor een ideaal evenwicht in 2030 tussen boeren, maatschappij en overheid.

Termen als circulair, duurzaam en schoon werken vliegen je om je oren. Maar wat betekent het toepassen ervan nu eigenlijk? 

"Als álles klopt heb je het beste verhaal. Richting jezelf, de consument en de omgeving. Dat wordt beloond, elke dag weer", zegt Josien Boll van De Hoeve in Wijk en Aalburg. Hoe je dat doet vertelt ze in deze aflevering. Zij won de Agrifoodpluim met haar bijzondere bedrijf waar circulair, duurzaam en schoon werken dagelijkse kost is.

Josien neemt Nina mee in wat het écht betekent en zo horen we dat er achter die termen een wereld van hard, maar mooi werk schuil gaat. Student Nina Hogeveen bedacht een ijzersterk, prijswinnend restaurantconcept voor de korte keten en ontdekt dat ze waarde kan toevoegen door ook vanuit dit perspectief naar haar concept te kijken. Het levert concrete tips op voor startups.

De CEO van Royal Agrifirm Group Dick Hordijk geeft dé ingrediënten voor een ideaal evenwicht in 2030 tussen boeren, maatschappij en overheid. Wat je daarvoor nodig hebt schetst hij in zijn visie op 2030.

Luister in Spotify
Luister in Itunes

Afbeeldingen

Aflevering 3: Schoon

Cookie-instellingen
Cookie-instellingen sluiten

Cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.


Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.

Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.

Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.