Kijk aflevering 6 van De keten van eten

08-12-2021

Alles wat op ons bord terecht komt, is geproduceerd, verwerkt en bereid door de landbouw en voedselketen. Van melkveehouder, akkerbouwer en suikerfabriek tot slachterij, groenteman of aardbeienteler. Zonder al deze bedrijven, geen voedsel op ons bord. Hoe maken we die keten toekomstbestendig en duurzaam? Hoe produceren en consumeren we in evenwicht met landschap en natuur, met water en bodem, met mens en dier? Hoe kunnen we voorop blijven lopen? Dat vraagt om structurele veranderingen. En om innovatie, dat is de basis van vernieuwing en verduurzaming van de sector. Een weg met de nodige uitdagingen, maar ook met enorme kansen die we optimaal willen benutten.

Daarom stelt de provincie een nieuw beleidskader op. In dat beleidskader schetsen we hoe we deze toekomst vorm willen geven. Zodat alle betrokken partijen weten waar ze aan toe zijn en nieuw perspectief krijgen. Zodat we trots kunnen zijn op onze duurzame boeren en innovatieve voedselverwerkers. En we allemaal waarderen wat er op ons bord ligt. Dat doen we in gesprek met jou: of je nu boer bent of burger, voedselproducent of supermarkt, student of consument. Samen creëren we een keten die innovatief, waardevol, circulair en verbonden is. Daarmee voeden we onszelf, onze samenleving en onze toekomst.

 

Updates

De laatste 2 schakels van de keten komen aan bod. We zien hoe supermarktketen Jumbo verspilling tegengaat en een circulair product maakt. Zij geven het stokje door aan de consument op de markt met de vraag wat zij belangrijk vinden als het gaat om landbouw en voedsel.

Welke schakels legt ons voedsel af voordat het op ons bord komt? In de videoserie De keten van eten nemen we een kijkje achter de schermen van bedrijven die zorgen voor gezond, duurzaam en lekker voedsel. Bekijk alle afleveringen.

De toekomst van ons voedsel

De toekomst van de landbouw– en voedselketen is belangrijk voor ons allemaal. In deze videoserie willen we laten zien dat de voedselketen bestaat uit verschillende schakels die weer afhankelijk van elkaar zijn. Zie het als een estafette waarin alle schakels een bijdrage leveren om de eindstreep te halen: gezond, duurzaam en lekker eten op jouw bord. In deze serie brengen we steeds een stukje van de keten in beeld. Waarbij de ene schakel een vraag of een boodschap meegeeft aan de volgende schakel.

Dit doen we omdat we als provincie samen met alle partijen willen bouwen aan een duurzame voedselketen. Zo geven we samen de toekomst van ons voedsel door.

Heb jij zelf ook ideeën of heb je een mening over onderwerpen die de Brabantse landbouw- en voedselketen aangaan? Stuur dan een mail naar landbouwenvoedsel@brabant.nl .

Luister ook de podcastserie "De club van 30" over innovatieve denkers en doeners in de landbouw- en voedselsector.

Aflevering 6: Retail en Consumenten

Cookie-instellingen
Cookie-instellingen sluiten

Cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.


Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.

Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.

Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.