Van Lieshout Vleesvee boert al jaren in en met de natuur

01-07-2021
4158 keer bekeken 0 reacties

Van Lieshout Vleesvee in Westelbeers krijgt van de provincie Noord-Brabant de Agrifoodpluim. De liefdevolle, natuurinclusieve benadering van dit familiebedrijf staat gelukkig weer volop in de belangstelling.

Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Landbouw, Voedsel en Natuur: “Een belangrijke reden om de Agrifoodpluim toe te kennen aan Van Lieshout Vleesvee is de duurzame bedrijfsvoering. Pas aan het eind van de keten – als het kant-en-klare vlees naar de groothandel, slagerij of restaurant gaat – is er sprake van enig transport. Tot dat moment gebeurt alles op het eigen terrein. Bovendien hebben ze niet alleen bijzondere aandacht voor de dieren, maar ook voor de natuur, waar de koeien in worden gehouden.”

Moeder, zoon en dochters

Van Lieshout Vleesvee in Westelbeers is een echt familiebedrijf. Moeder Annie werkt er nog elke dag mee, zoon Dirk werkt er fulltime, dochters Rian en Anja zijn parttime boerinnen. Alle drie de kinderen groeiden op in het bedrijf en weten niet beter dan dat je het samen runt. Ze zouden het ook niet anders willen. De taken hebben ze verdeeld op basis van interesses en passies: Dirk rijdt op de tractor, Rian is het liefst in de stal, Anja doet de boekhouding erbij.

Natuurinclusief is niks nieuws

“Natuurinclusieve landbouw is voor ons niks nieuws,” zegt Rian van Lieshout nuchter. “Dat doen we al dertig jaar.” Op dit rundveebedrijf vind je zo’n 450 Blondes d’Aquitaine. De stallen zijn strorijk en bieden de dieren voldoende leefruimte (“maar als het even kan, leven ze buiten”). De geproduceerde mest wordt uitgereden op de eigen akkers, waar het gras en de maïs goed van groeit. In de stalperiode bestaat het menu uit dit gras en maïs, aangevuld met aardappelen en krachtvoer. Sinds drie jaar experimenteren ze bij Van Lieshout ook met de nieuwe graansoort sorghum.

Grazen in het beekdal

Van Lieshout Vleesvee verkoopt aan een groothandel, een slagerij, een restaurant en de consument kan tegenwoordig vleespakketten via de website bestellen. En dat vlees is gegarandeerd afkomstig van runderen die geboren en getogen zijn op de boerderij en ingezet zijn voor het beheer van natuur. In natuurgebied De Landschotse Heide en het Beekdal Grote Beerze eten de runderen verschillende soorten gras, klaver en kruiden. Zo voorkomen ze dat snelgroeiende gewassen de overhand krijgen en garanderen ze dat het gebied open en gevarieerd blijft.

Aanpak wint terrein

Rondleidingen verzorgen ze hier ook graag, vertelt Anja van Lieshout: "Met name voor jongere generaties is het een openbaring om met eigen ogen te zien hoe ons voedsel wordt gemaakt, te horen dat het vijf jaar kost om een zó mooi stuk rundvlees op het bord te krijgen en te zien wat een diervriendelijke aanpak inhoudt."
De bijzondere aandacht voor dier en omgeving wint terrein. De aanpak van de Van Lieshouts komt – mede dankzij de coronatijd – steeds meer in de belangstelling te staan. Steeds meer mensen willen weten waar hun voedsel vandaan komt, willen bewust eten, stellen prijs op een eerlijk geproduceerd stuk vlees van hoge kwaliteit – en zeker als dat ook nog eens uit de buurt komt. Al met al ziet de provincie méér dan voldoende reden om de natuurinclusieve aanpak van Van Lieshout Vleesvee te belonen met een Agrifoodpluim.

Afbeeldingen

Agrifoodpluim voor Van Lieshout Vleesvee

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen