Lancering ‘Goeie Worst’ door vijf varkensboeren uit de streek

30-10-2019
0 reacties

De Stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant (LIB) is een samenwerkingsverband van de Provincie Noord-Brabant en de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) met als doel gezamenlijk te werken aan een duurzame en vitale land- en tuinbouw die bijdraagt aan de kwaliteit van het platteland.

In december 2023 is het LIB convenant 2024-2027 ondertekend door de provincie Noord-Brabant en de ZLTO. De samenwerking tussen de provincie en ZLTO startte ruim 28 jaar geleden onder de naam Landbouw Innovatie Brabant, tegenwoordig kortweg LIB. In al die jaren ondersteunde LIB ruim achthonderd projecten. LIB helpt mensen met goede ideeën en plannen door mee te denken, te verbinden met andere partijen, de inzet van het uitgebreide netwerk van LIB en een financiële bijdrage indien nodig.

Programma 2024-2027

In de nieuwe LIB-periode 2024-2027 wordt gezamenlijk de ontwikkeling van een duurzame en in de maatschappij verankerde land- en tuinbouw bevorderd. Door innovaties te steunen die kunnen bijdragen aan systeemveranderingen met waardecreatie, kringlooplandbouw en doorontwikkeling als sleutelbegrippen. Om zo ondernemers in de groene ruimte uit te dagen, te stimuleren en te ondersteunen om bij te dragen aan een betere leefomgeving in Noord-Brabant.

Dat gebeurt via drie innovatiesporen (thema’s):
1. Fysieke Leefomgeving (Ecologie)
2. Waardecreatie (Economie)
3. Maatschappelijke inbedding en waardering (Sociaal)

In het LIB-programma worden de doelstellingen en activiteiten van Stuurgroep LIB uitgebreid omschreven.

Updates

Vijf varkensboeren uit de streek hebben een speciale worst ontwikkeld die lekker is én goed voor het milieu. Zij voeren hun varkens met reststromen uit de voedingsindustrie. De dieren vinden het heerlijk, het is goed voor hun darmflora en het levert een veel lagere CO2-footprint.

Daarnaast voegt de slager ook nog oesterzwamvoetjes of kidneybonen toe, wat de worst nóg lekkerder maakt en zorgt voor een nog lagere CO2-footprint. Zo bewijzen ze dat duurzaam en lekker hand in hand gaan. Kortom, een échte Goeie Worst! Op 2 november worden de worsten met een actie gelanceerd bij PLUS Verbeeten in Vierlingsbeek en Overloon en bij Jumbo Bosmans in Cuijk.

Eigezwijns

Deze eigenwijze varkensboeren noemen zichzelf Eigezwijns. ‘Wij geloven in een milieuvriendelijke manier van produceren en willen daar lekkere producten van maken. Door onze varkens te voeren met restproducten uit de voedingsindustrie herstellen we de kringloop weer. Nog geen eeuw geleden scharrelden de varkens in deze regio rond op de boerderij en aten alle restproducten op, zoals aardappelschillen en oud brood. Met de modernisering van varkensbedrijven is dat veranderd. Wij wilden het varken weer zijn oorspronkelijke rol in de kringloop teruggeven’ aldus Wilbert Egelmeers, één van de vijf varkenshouders, met bedrijf in Wanroij. ‘In de praktijk houdt dit in dat een groot deel van het dieet bestaat uit reststromen uit de levensmiddelenindustrie. Denk hierbij aan voorgebakken friet die te klein is voor de kritische consument, biergist uit de bierproductie, brood dat al een dag in de supermarkt heeft gelegen of koekjes en gebak die op het eerste oog niet voldoen aan de eisen, maar nog prima eetbaar zijn.’

Lage Carbon Footprint

De varkenshouders hebben Blonk Milieuadvies (een gerenommeerd bureau actief in duurzaamheid) onderzoek laten doen naar de CO2 uitstoot van hun varkens, waaruit bleek dat deze dertig tot veertig procent minder is dan van een regulier varken. Door toevoeging van plantaardige ingrediënten als kidneybonen of oesterzwamvoetjes, wordt de Carbon Footprint nog verder verlaagd. Én deze toevoegingen leiden tot een betere smaak en een nog gezonder product. 

Culinair ambassadeur

Culinair duizendpoot Martien Bos uit Linden is enthousiast ambassadeur van Eigezwijns. ‘Ik ben zelf een boerenzoon, dus weet wat er speelt bij boeren. Bij de varkensboeren achter Eigezwijns zie ik dat ze gemotiveerd en fanatiek zijn en een eigen visie hebben op de toekomst. Ze maken hun bedrijf duurzamer, werken met reststromen, durven uit hun comfortzone te stappen en gaan zelfs zo ver dat ze zelf producten zijn gaan ontwikkelen. Hun hybride worst met plantaardige ingrediënten is écht iets anders en heeft een heel bijzonder verhaal. En het smaakt ook ontzettend goed! Dit initiatief verdient het om vanuit allerlei hoeken ondersteuning te krijgen. Vandaar dat ik heel graag culinair ambassadeur ben van dit initiatief!”

Aftrap actieweek op 2 november

Met een actie van zaterdag 2 tot en met 9 november wordt de Goeie Worst gelanceerd bij drie supermarkten in de streek: Jumbo Bosmans in Cuijk en PLUS Verbeeten in Vierlingsbeek en Overloon. Met deze actie willen supermarktondernemers Koen Verstegen (PLUS) en Joop Bosmans (JUMBO) zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met dit lekkere en speciale product. Op 2 november vindt de feestelijke aftrap plaats in de supermarkten, met een proeverij en met alle vijf de varkensboeren:

·         om 13.30 uur bij PLUS Verbeeten, 14 Oktoberplein 4, 5825 CC Overloon

·         om 15.00 uur bij JUMBO Bosmans Lavendel 382, 5432 DW Cuijk

 

Ondersteuning

De ontwikkeling en introductie van deze Goeie Worsten wordt ondersteund door de Stuurgroep Landbouw Innovatie Noord – Brabant. Deze Stuurgroep LIB is een samenwerkingsverband van de Provincie Noord – Brabant en de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) met als doel gezamenlijk te werken aan een duurzame en vitale land- en tuinbouw die bijdraagt aan de kwaliteit van het platteland.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

0  reacties

Cookie-instellingen