BeddingCleaner zorgt voor grote hygiëne voor koeien in vrijloopstal

29-01-2021

Bent u veehouder, ondernemer of expert met ideeën over vernieuwende en creatieve oplossingen over toekomstbestendige stallen? Dan zijn wij naar u op zoek!

De ondernemersorganisaties FME, VNO-NCW Brabant-Zeeland, BAJK en de provincie Noord-Brabant vormen samen de Taskforce Toekomstbestendige Stallen. De taskforce ondersteunt bedrijven, innovators, ontwikkelaars en veehouders met het ontwikkelen en valideren van stalsystemen die een integrale oplossing bieden.

Toekomstbestendige stallen

Wat doen wij?

Wij gaan in gesprek met en ondersteunen veehouders, bedrijven en kennisinstellingen om te onderzoeken welke vernieuwende en creatieve oplossingen er al beschikbaar of in ontwikkeling zijn. We ondersteunen innovators met het schrijven van een project- of businessplan. We zetten samenwerkingsprojecten op tussen innovators om gezamenlijk een integraal stalsysteem te kunnen ontwikkelen. Het netwerk van de taskforce wordt ingezet om innovaties die vastlopen verder te brengen. Ook hebben we een goed overzicht van de beschikbare subsidies voor deze innovaties. Daarnaast verzamelen we signalen uit de innovatiesector en zetten, waar nodig, dit bij de overheid door.

Waarom doen we dit?

De veehouderijsector staat voor allerlei uitdagingen, zoals het verlagen van de emissie van CO2. Wij zijn ervan overtuigd dat slimme technologieën helpen om de stallen op een duurzame wijze toekomstbestendig te maken. Dat is in het belang van dier, boer, omgeving en economie. De laatste jaren komen er steeds meer stalinnovaties beschikbaar. Diverse bedrijven hebben slimme oplossingen ontwikkeld voor een deel van de problematiek. Maar er is een sterke behoefte aan een meer integrale benadering. Bovendien is het van belang om de emissie van ammoniak, fijnstof en CO2 bij de bron aan te pakken. 

De taskforce

FME, VNO-NCW Brabant-Zeeland, ZLTO en BAJK brengen hun kennis, netwerk, financiën en nieuwe en bestaande technologische oplossingen bij elkaar. Door een breed netwerk van bedrijven en instellingen uit verschillende sectoren en disciplines met elkaar in contact te brengen en te activeren werken zij aan slimme en duurzame oplossingen. Door middel van business development brengt de taskforce eventuele hiaten in beeld en draagt ontbrekende schakels aan.

Klik op één van de onderstaande logo's om de website van de ondernemersorganisaties te bezoeken. 

FME Powered by Dutch Technology

provincie Noord-Brabant VNO-NCW Brabant-Zeeland

ZLTO

Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt

Nieuws

Hanskamp AgroTech uit Doetinchem heeft een machine ontwikkeld waarmee op een eenvoudige manier vaste mest van de bodem van een vrijloopstal kan worden opgepakt. Deze machine maakt het mogelijk om koeien hygiënisch te huisvesten in een vrijloopstal zonder drijfmest.

Door de koeienvlaaien uit de bedding van de VrijLevenStal te halen met de BeddingCleaner, krijg je zeer geconcentreerde vaste mest. Uitstekend inzetbaar op het land voor een organisch rijke bodem.

Positieve bijdrage aan het stikstofprobleem

Volgens Directeur Henk Hanskamp van Hanskamp Agrotech kan de BeddingCleaner zeker een positieve bijdrage leveren aan het stikstofprobleem. “Stikstof ontstaat doordat urine en mest bij elkaar komen”, legt Hanskamp uit.

“Een koe plast en poept nooit tegelijk, dus de urine trekt gelijk de bodem in. De mest blijft bovenop de bedding liggen, maar die wordt elke dag weggehaald. Doordat de urine en mest op deze manier weinig contact maken met elkaar reduceren we het stikstofprobleem.

VrijLevenStal

Een VrijLevenStal is een stal zonder beton, staal en roosters maar mét een fijne ligbedding, zodat een optimaal leefklimaat ontstaat voor de koe. De VrijLevenStal in combinatie met de juiste bedding resulteert in hoogwaardige organische meststoffen en daarmee een betere bodem. Organische stof is belangrijk voor de bodem, een goede organische stofvoorziening is essentieel voor een goede gewasopbrengst. "Belangrijkste voordeel van deze VrijLevenStal vind ik de diergezondheid en minder ammoniakemissie", aldus Hanskamp.

Gepaneerde kroketjes

Hanskamp legt zijn innovatie uit. “Wij kwamen tot de ontdekking dat we met de BeddingCleaner die koeienvlaaien konden paneren en oppakken. De toplaag van de bedding gaat op een zeefband, waarna de mest met strooisel wordt omhuld, waardoor het een soort kroketjes worden." Die kroketjes kunnen niet door de zeefband vallen, maar het strooisel zelf wel. De overgebleven mest valt in een bak aan de achterkant van de machine. Deze kan daarna als vaste mest op het land worden gebracht.

"Belangrijkste voordeel van deze VrijLevenStal vind ik de diergezondheid en minder ammoniakemissie."

De BeddingCleaner

Deze machine is essentieel binnen het VrijLevenStal concept en haalt de dagverse koeienvlaaien uit de bedding. De werking van de BeddingCleaner gaat als volgt, de machine rijdt over de bedding heen en raapt met een zeefband de koeienvlaaien op uit de bedding. De koeienvlaaien worden op de zeefband gezeefd en komen in de opvangbak van de machine terecht

Afbeeldingen

Cookie-instellingen