Terugkijken 'Brabant als proeftuin voor innovatie'

20-02-2022

De Taskforce Toekomstbestendige Stallen brengt kennis, netwerken, financiën, praktijkvoorbeelden en technologische oplossingen samen voor de toekomstbestendigheid van de veehouderij. Wij helpen veehouders en leveranciers met het ontwikkelen van innovatieve stalsystemen en de uitdagingen bij implementatie. Een innovatie kan alleen succesvol bijdragen aan een transitie als de innovatie maatschappelijk ingebed raakt. Daar komen technische, economische, juridische en maatschappelijke aspecten bij kijken (zie figuur 1). De implementatie van innovatie voor een duurzamere voedselketen vraagt samenwerking op al deze fronten. Zo verbinden we ontwikkelaars van stalsystemen, technologie, deskundigen en onderzoeksorganisaties om te komen tot integrale oplossingen.

Uitdagingen

De veehouderijsector staat voor allerlei uitdagingen. Het verlagen van schadelijke emissies zoals stikstof, CO2, methaan en geur is er hier maar één van. De Taskforce is ervan overtuigd dat slimme technologieën helpen om de stallen op een duurzame wijze toekomstbestendig te maken. Dat is in het belang van het dier, de boer, de leefomgeving en de economie. Diverse bedrijven hebben slimme oplossingen voor een deel van deze problematiek, maar er is een sterke behoefte aan integraliteit.

In Brabant zijn deze uitdagingen extra urgent. Vanaf 1 juli 2024 moeten stallen die ouder zijn dan 15 jaar (rundvee 20 jaar), voldoen aan de reductie-eis van de Omgevingsverordening Noord-Brabant (OV). De nieuwe wet- en regelgeving betekent voor veehouders dat ze moeten investeren in emissie reducerende technieken. Wilt u als veehouder weten wat mogelijke oplossingsrichtingen zijn? Kijk dan eens onder ‘Ik moet mijn stal (ver)bouwen’.

Nieuws

Op 16 februari jl. vond de conferentie "Brabant als proeftuin voor innovatie" plaats. Heeft u de bijeenkomst gemist? Hieronder vindt u per onderdeel de links om terug te kijken.

Brabant en landbouw en voedsel zijn onlosmakelijk verbonden. De landbouw- en voedselketen zit in ons DNA en is de basis voor de Brabantse economie. Het is dan ook aan ons om de toon te zetten voor het landbouw- en voedselsysteem van de toekomst. Innovatie biedt hierin nieuwe kansen; voor de samenleving, landschap en natuur en voor de sector zelf. Laat u inspireren door het verhaal van o.a. Hendrix Genetics, Vital Fluid, Dalcon Food en The Protein Brewery.

Heeft u de bijeenkomst gemist? Hieronder vindt u per onderdeel de links om terug te kijken

Plenaire deel I start

Sessie Eiwittransitie

Sessie Future food

Sessie Innovatieve stalsystemen

Sessie Innovatieve en duurzame open teelten

Plenaire deel II afsluiting (vanwege een technisch defect alleen de eerste 16 minuten; wrap up).

De gesprekken in de 4 themasessies zijn vastgelegd in mindmaps, die u onderaan dit bericht kunt bekijken. Alle inbreng uit de chats en van de sprekers benutten wij als toetsing voor het beleidskader dat momenteel in ontwikkeling is. Wij houden u hierover graag op de hoogte.

Provincie Noord-Brabant lead partner van Dutch Food Week 2022

In Brabant hebben we op het gebied van food heel veel in huis, en dat willen we graag aan Nederland laten zien. Wij roepen Brabantse partners dan ook op activiteiten te organiseren. Doet u mee? Lees meer...

SAVE THE DATE: 30 maart 3e bijeenkomst richting het beleidskader: "Natuurinclusieve & Biologische landbouw als kans!"

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen