Het MiNo systeem

21-03-2022
405 keer bekeken 0 reacties

Het MiNo-systeem reduceert de uitstoot van ammoniak en methaan bij de bron, op basis van directe scheiding van urine en faeces. Het leidt niet alleen tot een lagere emissies, het zorgt ook voor een flinke reductie in kosten van mestafzet. Wie wil met dit systeem een proefstal?

Diercategorieën

Varkens

Ik houd me bezig met of ben geïnteresseerd in

(her)Gebruik reststromen
Ammoniakreductie
Brandveiligheid
Businesscase van de Boer
Dierenwelzijn
Geuremissie
Gezondheid dier
Gezondheid mens
Mestverwaarding
Methaanreductie
Stalklimaat

Beroep

Innovator
Veehouder

Contactpersoon

Michiel Nooijen

E-mailadres

michieln1972@gmail.com

Varkens mesten en urineren op een vaste plek. Binnen het MiNo systeem worden ze gestimuleerd te mesten op één hiervoor ingerichte plek in de stal. Daar ligt een putrooster met daaronder een bolle mestband. Mest blijft op de bolle band liggen, urine loopt er direct af en komt terecht in een aparte opvangbak. Deze fractie wordt gescheiden in 80% loosbaar water en 20% mineraalhoudend filtraat. De dikke fractie wordt al op de mestband gedroogd met geconditioneerde lucht om bacterievorming voorkomen, minimaal dagelijks afgedraaid en jaarrond onder dezelfde klimaatomstandigheden. Deze droge composteerbare stof is stapelbaar en wordt als meststof afgevoerd. Dit plus enkele aanvullende oplossingen zoals gericht toegepaste ventilatie en koeling vormen de essentie van het systeem. Je voorkomt ammoniakvorming en zorgt voor schonere lucht bij de varkens en in de omgeving. Het systeem is gedurende 5 jaar getest op een proefstal met zeugen en vleesvarkens.

De oplossing draagt bij aan een betere diergezondheid, minder mestafvoerkosten en een fijner werkklimaat voor de boer. Daarbij zorgt het voor een hogere brandveiligheid, doordat er minder gasvorming ontstaat. Hierdoor verdient het systeem zich uiteindelijk weer terug. We streven naar een terugverdientijd van 10 jaar. Maar het belangrijkste vindt hij dat het systeem ervoor zorgt dat er meer acceptatie is vanuit de omgeving door de vermindering van geuremissies.

Verwachte verbeterde bedrijfsresultaten zijn vooral te omschrijven in beter klimaat voor de dieren en op termijn door lagere afzetkosten van mest. De dieren groeien sneller omdat de longen niet aangetast worden door schadelijke gassen. Door de verbetering van de longfunctie wordt er meer zuurstof in het bloed opgenomen en functioneert het natuurlijke afweersysteem  beter. Hierdoor zijn de dieren gezonder en wordt er aanzienlijk minder antibiotica gebruikt. 

De oplossing is bij uitstek geschikt voor traditionele varkensstallen. Het is in te passen in bestaande mestputten en omdat de varkens daar niet naar buiten gaan, is er slechts één mestplek: zo'n 80% van de mest kan zo worden opgevangen. Bij biologische boeren is het ook zeker mogelijk, maar is er wel een extra uitdaging omdat de dieren ook buiten mesten: ongeveer 40% van de mest kan worden opgevangen.  

Het systeem is nog niet commercieel verkrijgbaar en staat nog niet op de RAV-lijst. Wel zijn we  bezig om een bijzondere emissiefactor aan te vragen voor het MINO-systeem, om het daarna in verschillende gangbare varkensbedrijven te implementeren en op proefstalstatus te gaan testen. Theoretische berekeningen wijzen uit, dat met deze directe scheiding van mest en urine een reductie kan worden behaald van 85% Ammoniak, 50% Fijnstof, 70% Geur en tot wel 90% Methaan. 

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen