Bloemist verpakt bloemen in hun eigen vezels

30-11-2021

In de landbouw-en voedselketen gaat minimaal 30% van het voedsel dat we produceren verloren: op het land, in de winkel en thuis bij de consument. De provincie zet zich in om voedselverspilling tegen te gaan (met als ambitie 50% minder verspilling in 2030 dan in 2015). Daarmee behouden we economische waarde en verzilveren we de kansen die dit biedt voor innovatie en nieuwe bedrijvigheid.

Het tegengaan van voedselverspilling

Minder voedselverspilling draagt bij aan:

  • het verminderen van uitstoot van broeikasgassen en behalen van de klimaatdoelstellingen;
  • een circulaire economie waarin we onze grondstoffen binnen het voedselsysteem telkens opnieuw tot waarde laten komen;
  • minder landgebruik en het behoud van biodiversiteit;
  • minder afhankelijkheid van de wereldwijde grondstoffenmarkt;
  • een veerkrachtig voedselproductiesysteem met genoeg goed voedsel voor iedereen.

De provincie vindt voedselverspilling een belangrijk thema omdat het raakt aan veel maatschappelijke opgaven voor Brabant zoals klimaatverandering, energiebesparing en het verduurzamen van de landbouw- en voedselketen. Daarom pakken we onze rol op dit thema:

  • We stimuleren en maken beleid voor een circulaire economie.
  • We stimuleren en maken samenwerking in de keten mede mogelijk. Als bedrijven en organisaties hun krachten bundelen en samen innovatieve oplossingen ontwikkelen om reststromen van voedsel te verwerken, beperken we voedselverspilling.
  • We zijn partner in de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en maken het Circulair Food Center mede mogelijk als onderdeel van de Regio Deal Noordoost Brabant.

 

 

 

Hoogwaardig benutten van voedselreststromen

Reststromen uit de agro en foodindustrie kunnen met innovatieve technieken (opnieuw) ingezet worden als grondstof voor agro, food (inhoudsstoffen, eiwitten, nutriënten) en industrie. We richten onze ondersteuning zowel op initiatieven waarin met kleine stromen veel toegevoegde waarde wordt gecreëerd (bijvoorbeeld citrusschillen waarvan etherische oliën worden gemaakt), als projecten met grote volumes en daardoor veel impact (agrofood reststromen als grondstof voor bouwmaterialen en bioplastics). Onze focus ligt op het sluitend krijgen van de business case, impact (in tonnen en economisch) en opschaling van initiatieven.

In Brabant zijn al mooie voorbeelden van bedrijven die goed bezig zijn met voedselverspilling. Bekijk hieronder de video`s.

 

 

 

 

 

 

 

Nieuws

De Stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant (LIB) wordt blij van agrarische ondernemers die werken aan een duurzame land- en tuinbouw. Projectleider Marjon Krol steekt de loftrompet over VARTA, een initiatief van West-Brabantse broers dat restproducten nieuw leven inblaast – of eigenlijk stoomt.

Dat ze veel contact heeft met innovatieve agrarische ondernemers: dat is voor Marjon Krol het leuke van haar werk. Ze is projectleider van het LIB en dat is ze al ruim twintig(!) jaar. Dan vind je je werk dus héél leuk. ‘De ondernemers met wie we samenwerken zijn mensen met passie die vooruit willen,’ zegt ze. ‘Samen met hen werken we aan onze doelstelling: verduurzaming en vermaatschappelijking van de landbouw.’

Hoe het LIB dat doet? Zelf stak Krol onlangs veel tijd en energie in de plannen van een ondernemer die weidevarkens wilde gaan houden, maar op knelpunten in de regels stuitte. ‘Ik heb meegeholpen om er een Green Deal-aanvraag van te maken voor de landelijke, provinciale en gemeentelijke overheid.’ Nog een voorbeeld: Marjon Krol hielp Brabantse bioboeren met het formuleren van een visie op de ontwikkeling van hun biologische sector. ‘Vaak zijn ondernemers net zo geholpen met onze kennis en ons netwerk als met onze financiële ondersteuning.’

VARTA

Charl Goossens is zo’n ondernemer die de (financiële én niet-financiële) steun van het LIB dankbaar benutte. Hij vertelt het enthousiast op het kantoor van zijn laurierbedrijf in Nispen – dat keukenlaurier kweekt en wereldwijd exporteert, tot in Japan toe. ‘Ik leerde het LIB kennen in de periode dat ik onderzocht of ik méér kon doen met het bladafval dat ontstaat als we onze planten in de goede vorm snoeien,’ vertelt hij. Met hulp van het LIB kon hij een lab opzetten om ‘stoom door de bladeren heen te jagen’, zoals hij het zelf noemt. Zo ontdekte hij dat je uit de bladeren een etherische olie kunt extraheren, die op zijn beurt hydrolaat/hydrosol (bloemenwaters) kan opleveren. ‘De olie verwerken we nu in drop, het water in een reinigende mondmaskerspray,’ zegt Goossens.

Bloemen verpakken in hun eigen vezeltjes

De West-Brabander geloofde vanaf het begin zó sterk in de mogelijkheden van restproducten dat hij samen met zijn broer Jack het Valorisatielab Reststromen & Akkerbouw (VARTA) startte. Op twee locaties (in Nispen en Bergen op Zoom) leven de kwekers zich samen met vier collega’s niet alleen uit op laurierbladeren, maar ook op onder andere bloemenvezels. Dat leverde bloemenpapier op: bloemisten gebruiken het als verpakkingsmateriaal (Goossens: ‘Bloemisten verpakken bloemen in hun eigen vezeltjes. Hoe duurzaam wil je het hebben?’), een uitgever drukte er een boek op én binnenkort wordt de productie ‘opgeschaald naar heel grote hoeveelheden’.

Laagdrempelig

De steun van het LIB die de gebroeders kregen bij het oprichten van VARTA omschrijft Charl Goossens als ‘een grote toegevoegde waarde’: ‘Het LIB ondersteunde ons financieel, maar ook met kennis over hoe je contacten legt en een netwerk opbouwt. Ze gaven nuttige feedback: “Heb je hieraan gedacht?” Maar het sterkste punt is hun laagdrempeligheid: ons projectplan besloeg nog geen drie A4’tjes. Dat is heel wat anders dan de gebruikelijke 16 pagina’s vol schema’s, begrotingen en met twintig handtekeningen eronder. Gewoon opschrijven wat je gaat doen en laten zien dat je weet wat je doet: dat was voldoende.’

Marjon Krol tot slot: ‘Charl Goossens is het type ondernemer waar wij blij van worden. Hij is heel gedreven, ziet kansen, zoekt ondersteuning in netwerken, krijgt een klein beetje financiële ondersteuning en hij máákt er wat van.’

 

Foto: Charl Goossens in zijn lab in Nispen met olie uit laurierbladeren.
Tekst en foto: Stan Verhaag

Afbeeldingen

Varta: verwaarden met laurierolie

Cookie-instellingen