Met het Upcycled4Food Initiatief spreken organisaties in de agrifoodsector de ambitie uit om geupcyclede voedselproducten en -ingrediënten het ‘nieuwe normaal’ te gaan maken. Dit moet gaan gebeuren in de volle breedte van de keten. Het idee is dat producenten, supermarkten en food service partijen dit gedachtegoed een plek geven in hun productontwikkelings-, inkoop- en verkoopprocessen.
Position Paper
Het initiatief is ontstaan uit het Position Paper “Upcycled Food and Ingredients” dat op 18 juni is gepubliceerd. Bijna 50 partijen, betrokken vanuit Foodvalley's Upcycling Community en verschillende experts afkomstig uit organisaties rondom de agrifood keten, zoals wetenschap, financiële instanties en marktonderzoeksbureaus, werkten nauw samen aan deze publicatie. Het Paper bevat visies en ambities voor het optimaler benutten van reststromen in de agrifood keten.
Door mee te doen aan dit initiatief, wil de provincie Noord-Brabant intensief gaan samenwerken met andere provincies en partijen op het thema verwaarden van reststromen en het voorkomen van voedselverspilling.
Voedselverspilling is belangrijk thema
De provincie vindt voedselverspilling een belangrijk thema, omdat het raakt aan veel maatschappelijke opgaven voor Brabant zoals klimaatverandering, energiebesparing en het verduurzamen van de landbouw- en voedselketen. Daarom staat dit thema bij de provincie op de agenda: er wordt beleid gemaakt voor een circulaire economie en samenwerking op dit terrein wordt gestimuleerd in de keten. Als bedrijven en organisaties hun krachten bundelen en samen innovatieve oplossingen ontwikkelen om reststromen van voedsel te verwerken, beperken we voedselverspilling.
In de landbouw -en voedselketen gaat minimaal 30% van het voedsel dat we produceren verloren: op het land, in de winkel en thuis bij de consument. De provincie zet zich in om voedselverspilling tegen te gaan (met als ambitie 50% minder verspilling in 2030). Daarmee behouden we economische waarde en verzilveren we de kansen die dit biedt voor innovatie en nieuwe bedrijvigheid.
Towards Halving Food Waste in Europe
Het lanceren van het Upcycled4Food Initiatief vond plaats tijdens de internationale conferentie Towards Halving Food Waste in Europe in Veghel. Deze meerdaagse over voedselverspilling werd georganiseerd door de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en is mede mogelijk gemaakt door de provincie. Bij dit event verzamelden zich zo’n 350 stakeholders uit binnen- en buitenland, zoals vertegenwoordigers van bedrijven, publieke- en wetenschappelijke organisaties en het maatschappelijk middenveld. Allemaal met hoge ambities om voedselverspilling tegen 2030 te halveren. Het idee is dat dit bereikt kan worden door de gezamenlijke inspanningen te versnellen om ons voedselsysteem te veranderen en voedselverspilling op alle niveaus in de voedselvoorzieningsketen uit te bannen.
De deelnemers konden rekenen op een gevarieerd programma met boeiende sprekers en sessies. Opvallend was het bezoek van het EU platform Food Losses & Food Waste op 19 juni aan het provinciehuis in ’s-Hertogenbosch. Normaal gesproken vergadert dit gezelschap altijd in Brussel, maar om de conferentie bij te wonen maakten ze van de gelegenheid gebruik om in de Statenzaal te vergaderen. Lunchen deden ze bij Vermaat Catering, waarbij de cateraar van de provincie wat vertelde over hun verspillingsvrije beleid. In de middag gingen ze op bezoek bij twee Brabantse bedrijven: Duynie en Jumbo.
Ook reden er op 19 juni zo’n zes bussen met de conferentiebezoekers door de provincie, om op bezoek te gaan bij veelal Brabantse bedrijven om te zien hoe zij voedselverspilling tegengaan en reststromen verwaarden. Dit waren onder meer: Jumbo (Veghel), Heische Hoeve (Loosbroek), Voedselbanken en Groente/Fruitbrigade (Tilburg), AH XL (Eindhoven Woensel), IKEA (Son), Smaakcentrum (Cuijk), en in Bergen op Zoom: Protix, en DAP, Lamb Weston.