Boer zoekt Boer in Brabant

27-03-2024
0 reacties

Matchmakingsprogramma "Boer zoekt Boer in Brabant" gaat op zoek naar een win-winsituatie door agrarische bedrijven zonder opvolger te verbinden aan jongeren die boer willen worden maar thuis niet die mogelijkheid hebben.

"Boer zoekt Boer in Brabant" is een initiatief van de BAJK, ZLTO en de provincie en heeft als streven dat er meer boerenbedrijven in Brabant blijven bestaan. 

Het is vandaag de dag niet meer zo vanzelfsprekend dat een agrarisch bedrijf door eigen kinderen overgenomen wordt. Om in deze roerige tijd agrarisch ondernemer te worden moet een jongere veel wilskracht en passie voor de agrarische sector hebben en vertrouwen in het eigen ondernemerschap en de toekomst. Niet iedereen durft of wil de uitdaging aan gaan om agrarisch ondernemer te worden en hierdoor zijn er steeds meer agrarische bedrijven op zoek naar een buitenfamiliaire opvolger. Het NAJK startte in 2016 al het sectorinitiatief ‘Boer zoekt Boer’ en in 2022 werd een pilot gedraaid om het matchmakingstraject te maximaliseren. In 2024 zet de BAJK een Brabantse pilot op.

Bedrijven zonder opvolger

Om deze bedrijven zonder opvolger te ondersteunen bij het vinden van een geschikte opvolger komen BAJK, ZLTO en de provincie Noord-Brabant met een matchmakingstraject genaamd ‘Boer zoekt Boer in Brabant’. NAJK - de landelijke overkoepelende organisatie van BAJK - is sinds 2011 al bezig met buitenfamiliaire bedrijfsovername middels het platform ‘Boer zoekt Boer’. Jongeren zonder (geschikt) agrarisch bedrijf en agrarische ondernemers zonder opvolger kunnen zich op dit platform aanmelden en met elkaar in contact komen. In 2022 heeft NAJK vanuit ‘Boer zoekt Boer’ een eerste pilot gedraaid om buitenfamiliaire bedrijfsopvolging te bevorderen middels matchmaking. De Brabantse partijen gaan ook aan de slag met buitenfamiliaire bedrijfsovername middels het matchmakingsprogramma ‘Boer zoekt Boer in Brabant’.

Gedeputeerde Marc Oudenhoven (Agrarische Ontwikkeling): “Boerenbedrijven horen bij Brabant. Zij behoren bij onze cultuur en bewaken een stukje van ons landschap. Tijdens werkbezoeken kom ik veel jonge, moderne, boerenondernemers tegen die graag een eigen boerenbedrijf willen starten. Ook kom ik veel oudere boeren tegen die graag willen stoppen. Als een programma ‘boer zoekt boer’ kan helpen om bestaande bedrijven op een duurzame wijze te continueren helpt dat niet alleen startende boeren en ondernemers die willen stoppen. Het draagt ook bij aan andere maatschappelijke vraagstukken.”

Jos Boumans (relatiemanager ZLTO): “In mijn werk als relatiemanager kom ik geregeld bij boeren en tuinders die geen bedrijfsopvolger hebben. Een aantal daarvan zouden hun bedrijf graag over willen dragen aan iemand die hun levenswerk voort zet. Daarom ondersteunen wij als ZLTO dit project om te zorgen dat we ook in de toekomst genoeg boeren en tuinders behouden in Brabant.”

Maarten Tessers (voorzitter BAJK): “Als jonge boer zonder agrarische achtergrond vind ik het mooi als andere jonge boeren ook een kans krijgen om een agrarisch bedrijf over te kunnen nemen. Boer zoekt Boer in Brabant is hier een mooi initiatief voor. Dit bied een kans voor zowel de overdrager als de potentiële overnemer! De jonge boer is uiteindelijk de toekomst!’

Speeddates en meeloopdagen

Het matchmakingsprogramma is afgeleid van het succesvolle televisieprogramma ‘Boer zoekt vrouw’. Bedrijfsoverdragers kunnen zich eerst aanmelden. Uit de aanmeldingen volgt startgesprek, een selectie en vanuit daar wordt middels een bedrijfsfilm een bijpassende bedrijfsovernemer gezocht. Er volgen speeddates en de laatste drie bedrijfsovernemerskandidaten mogen een dag meelopen op het bedrijf. Na de meeloopdagen volgt een keuzemoment voor de meest ideale match, daarna volgt een eigen zoektocht of de match ook op lange termijn standhoudt.

Ben je geïnteresseerd als bedrijfsoverdrager?

Meld je dan hier aan! Aanmelden kan tot en met 11 april 2024. Bedrijfsovernemers kunnen zich later aanmelden.

De overdragers en overnemers worden begeleid door een ervaren ondernemerscoach. Het vinden van een geschikte opvolger is wel wat anders dan het vinden van een potentiële vrouw. Zo is het niet alleen belangrijk dat er een onderlinge klik is er moet ook gekeken worden of de opvolger de onderneming over kan nemen en vervolgens ook draaiende kan houden. Hiervoor zijn de juiste vaardigheden, wilskracht en middelen nodig. Maar wat vooral belangrijk is bij een buitenfamiliaire bedrijfsoverdracht is dat men rekening houdt met de behoeften van elkaar, zich open en flexibel opstelt en de tijd voor het proces neemt.

Buitenfamiliaire bedrijfsovername is geen makkelijk en kort proces, maar als het lukt, dan is het een win-winsituatie voor beide partijen. Daar gaan we voor.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen