De aanvraag van de vijf is nu goedgekeurd en levert in totaal 789 certificaten op. Daarmee is dit het eerste gevalideerde agroforestry project in Nederland via de Stichting Nationale Koolstofmarkt. De projectperiode is 20 jaar. Eén certificaat staat voor 1 ton CO2 vastlegging. Nu het projectplan is gevalideerd kan verder worden opgeschaald met nieuwe agroforestry initiatieven.
Vrijwillige koolstofmarkt
SNK verzorgt een systeem voor certificering van CO2-emissiereductie van Nederlandse projecten voor de vrijwillige koolstofmarkt. Deze certificaten kunnen gekocht worden door organisaties die vrijwillig willen bijdragen aan de emissiereductie in Nederland. Via SNK worden geborgde certificaten uitgegeven waarvan de gerealiseerde CO2 vastlegging additioneel moet zijn op bestaand beleid en geverifieerd wordt door een externe validator.
Kopers kunnen koolstofcertificaten, uitgegeven door SNK, gebruiken om aan te tonen dat ze vrijwillig investeren in reductie van emissie van broeikasgassen. Het gaat om lokale projecten, waarmee kopers dichtbij hun uitstoot (carbon footprint) kunnen compenseren en tegelijkertijd bijdragen aan het verduurzamen van de Nederlandse landbouw.
De goedgekeurde aanvraag kan een voorbeeld zijn voor andere boeren die starten met agroforestry en op zoek zijn naar mogelijkheden om de investeringsperiode beter te overbruggen. Agroforestry Netwerk Brabant trad op als penvoerder van de aanvraag en verzorgt ook de eerstvolgende ronde om op te schalen met nieuwe deelnemers. De aanvraag wordt gesteund door de Provincie Noord-Brabant.
Wat is agroforestry?
Agroforestry is een landbouwsysteem waarbij bewust bomen worden toegevoegd aan de bedrijfsvoering om deze zowel economisch als ecologisch te versterken. Economisch doordat voor soorten aanplant wordt gekozen die iets opleveren, bijvoorbeeld door de oogst van noten of vruchten. Ecologisch doordat de bomen een microklimaat creëren met verschillende voordelen. Daarnaast zorgen tak- en bladafval, wortels, wortelafscheidingen en organismen voor hogere koolstofopslag in de bodem. Dit werkt weer positief door voor de bodemvruchtbaarheid, bodemstructuur, waterhuishouding en biodiversiteit. Ook draagt agroforestry bij aan het kleinschalige landschap en groenblauwe dooradering.
Agroforestry voor langdurige koolstofopslag
Omdat bomen en struiken meerjarig zijn, kan langdurige koolstofopslag worden gewaarborgd. Koolstof komt tenslotte pas weer vrij bij vertering of verbranding van de biomassa. Door gebruik van hout, maaisel en andere natuurproducten gewonnen uit agroforestry-systemen als bijvoorbeeld bouwmateriaal, kan koolstofopslag nog langer gerealiseerd worden. De aanvraag ziet toe op een periode van 20 jaar, maar kan daarna telkens met 10 jaar worden verlengd. Dat is interessant, want de koolstofvastlegging in bomen verloopt exponentieel en levert de volgende 10 jaar meer dan het dubbele op. De bomen dienen minimaal 50 jaar in stand gehouden worden.
Meer weten?
Meer weten over dit project, de aanschaf van koolstofcertificaten of deelname als agroforestry boer? Zie www.agroforestrybrabant.nl of neem contact op met projectleider Loes Vinkenborg via 06-47388490.
Het projectplan is hier terug te vinden.