Biologisch aanbod én vraag

10-01-2022

De Biokennisweek, waar alles draait om (online) kennis opdoen, kennismaken en kennis delen op gebied van biologisch ondernemen, is in volle gang. Provincie Noord-Brabant is partner van de Biokennisweek. Gedeputeerde Elies Lemkes-Straver geeft kort haar visie op biologisch en blikt terug op dag 1.

"Dat is nog eens een goed begin van het jaar: een week volledig in het teken van biologisch voedsel. Een onderwerp waar wij als provincie Noord-Brabant ook flinke ambities op hebben: van 2 naar 15% biologische landbouw én 500 natuurinclusieve boeren. Tijdens het webinar vandaag van een kerngroep van bioboeren is uitgebreid toegelicht hoe zij een biovisie hebben opgesteld en hoe zij die dit bij het provinciaal bestuur onder de aandacht hebben gebracht. Met succes. Het 10-punten plan van de bioboeren is belangrijke input geweest voor het beleidskader Landbouw en Voedsel en we blijven samen in gesprek over de uitvoering ervan: een realistisch pad vinden om tot meer biologische landbouw te komen. Donderdag ga ik daar uitgebreid over in gesprek met hen, en andere biologische partijen, tijdens het webinar ‘Biologisch van Brabantse bodem’ (59).
 
Een belangrijk aandachtspunt is de consumentenvraag. We kunnen immers wel biologisch produceren, maar het moet wel worden verkocht. Welke rol we hier als provincie in kunnen spelen gaan we ook actief onderzoeken. Ook boeren zelf kunnen daar een rol inspelen door hun bedrijf open te stellen en consumenten bewust te maken van de manier waarop voedsel wordt geproduceerd. Boerderij ’t Schop gaf vandaag een mooi webinar over het succesvol verkopen van je eigen producten op je eigen bedrijf. Maar naast verkoop zijn er ook andere manieren om consumenten te betrekken. Biologische melkveehouderij De Hofstad van Paul Schots heeft bijvoorbeeld wandelpaden over het eigen terrein aangelegd zodat mensen zien wat er op zijn bedrijf gebeurt. De Hofstad is voor de provincie een van de inspiratiebedrijven die aan collega-boeren laat zien hoe je kan overschakelen naar een natuurinclusieve bedrijfsvoering."
 
Elies Lemkes-Straver
Gedeputeerde Landbouw, Voedsel, Bodem en Brede Welvaart

Klik door naar inspiratiebedrijf De Hofstad

Afbeeldingen

Cookie-instellingen