Oproep aan Natuurvriendelijke Boeren in Noord-Brabant

Dorine de Gast 11-12-2023
407 keer bekeken

Ben jij een gedreven boer met een passie voor natuurvriendelijke landbouw? Heb je dat perfecte stuk grond in het Van Gogh Nationaal Park op het oog, en zoek je een partner die voor jou die grond kan aankopen? Dan zoeken we jou!

Aardpeer, Brabants Bodem, Van Gogh Nationaal Park en De Plaatsen starten deze lente een campagne.

Wat kun je verwachten?

Brabantse boeren worden ondersteund bij het verwezenlijken van hun dromen. Ben jij boer, wil je boer worden of ben je kartrekker van een boeren initiatief? Heb je een geschikt stuk grond gevonden? Dan kun je via een obligatiecampagne de middelen verzamelen om jouw droom te realiseren. Dit wordt gedaan door de grond op te kopen en die aan jou tegen redelijke voorwaarden in gebruik te geven.

Voorwaarden

  1. Je hebt een specifiek stuk grond op het oog binnen het Van Gogh Nationaal Park in Noord-Brabant. En hebt bij voorkeur al eerste gesprekken gevoerd om de grond te verkrijgen.
  2. Je bent toegewijd aan natuurvriendelijke landbouwpraktijken en het behoud van biodiversiteit. Daarom gebruik je geen chemische middelen of kunstmest en staat dierenwelzijn hoog bij je in het vaandel. Bij jou gaan natuur, landbouw en mens heel goed samen.
  3. Je hebt een bedrijfsplan klaarliggen.

Hoe kun je deelnemen?

  1. Meld je vóór 1 januari aan via de website van Aardpeer
  2. Vul het aanmeldformulier in met de details van je plannen
  3. Er zal een selectie plaats vinden, zorg dus dat je je bedrijfsplan klaar hebt liggen. In januari zal de selectie met jury plaatsvinden.

Aanmelden

Wie zijn de organiserende partijen?

Aardpeer, samen voor grond

Aardpeer is een maatschappelijke coalitie die grond beschikbaar maakt voor boeren van de toekomst, groene en natuurvriendelijke boeren. Dat doen ze door obligatieleningen uit te brengen waarmee ze samen met burgers een groener Nederland creëren! Ze geloven in de kracht van duurzame landbouw en willen natuurvriendelijke boeren helpen die streven naar gezonde ecosystemen en biodiversiteit op hun land.

Van Gogh Nationaal park

Het Van Gogh NP (VGNP), strekt zich uit van ’s-Hertogenbosch en Eindhoven tot Breda en haar omgeving. In dit gebied werken meer dan 50 partners samen aan een mooie, gezonde en groene leefomgeving: prachtige natuur en vitaal boerenland midden in een economisch krachtige regio.

Brabants Bodem

Brabants Bodem zet zich in dit gebied in om een bijdrage aan landschap en duurzaamheid te combineren met een nieuw, verbeterd verdienmodel voor agrarisch ondernemers. Samen werken ze aan een aantrekkelijk, waardevol en toekomstbestendig landschap. 

De Plaatsen Nederland

De Plaatsen streeft naar het opzetten, stimuleren, onderhouden en uitbouwen van een fijnmazig netwerk van doeners, denkers en makers, voor het voedselsysteem van morgen. Fysieke plekken (zogenoemde Plaatsen) gelden hierbij als knooppunt. Stichting Plaatsen Nederland werkt aan de (door)ontwikkeling en het beheer van het Plaats-concept, zowel op juridisch, organisatorisch, bedrijfsmatig, administratief als operationeel gebied. Ze verrichten alle werkzaamheden die nodig zijn om het vermelde concept te kunnen realiseren.

Op weg naar de Brabantse landbouw- en voedselketen van morgen

Ook in de toekomst willen we genieten van zowel gezond goed eten als een gezonde, aantrekkelijke leefomgeving met een robuuste natuur. Daarom wil Brabant een innovatieve voedselprovincie zijn met een landbouw- en voedselsector die vooroploopt in kwaliteit en duurzaamheid. Met een enorme kennis en ervaring, vakmanschap en innovatiekracht. Daarbij draait het om evenwicht: tussen agrarische productie, landschap en natuur, water en bodem, mens en dier. Met structurele veranderingen voor een nieuw landbouw- en voedselsysteem gaan we bijdragen aan een nieuwe balans tussen economie, maatschappij en ecologie. De provincie werkt samen met alle partijen aan een Brabantse landbouw- en voedselketen die innovatief, waardevol, circulair en verbonden is.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen