Urgenda regiotour Zuidwestelijke Delta

14-04-2022

Samen met partners wil de provincie ervoor zorgen dat steeds meer agrarisch ondernemers produceren in harmonie met milieu, natuur en landschap. En dat zij gewaardeerd en beloond worden voor hun diensten om de natuur te versterken. Zo levert de Brabantse landbouw een bijdrage aan de biodiversiteit, een aantrekkelijk landschap en de kwaliteit van water en bodem, en kan natuur- en landschapsinclusief boeren de nieuwe norm worden. De provincie streeft naar 500 natuurinclusieve boeren en 15% biologische landbouwgrond in 2030.

De provincie stimuleert en ondersteunt agrarische ondernemers bij de omschakeling naar natuurinclusieve landbouw. Zo kan een ondernemerscoach agrariërs kosteloos begeleiden bij het opstellen van een doorontwikkelplan. Als dit plan door de provincie wordt goedgekeurd, kan €10.000 subsidie worden verkregen voor het opstellen van een businessplan. Bekijk het stappenplan. Overweeg je over te schakelen naar biologisch? Dan kan de provincie ook helpen met deze oriëntatie. Daarnaast heeft de provincie een grondregeling natuurinclusieve landbouw, waarbij via een kooperfpachtconstructie extra grond kan worden verworven. Groot voordeel van natuurinclusief ondernemen is ook dat je kunt vallen onder de uitzonderingsregeling van de verplichte stalaanpassing.

Lees de brochure over natuurinclusieve landbouw. Doe inspiratie op bij collega-ondernemers of kijk in de agenda voor interessante werkbezoeken en kennissessies over natuurinclusief ondernemen.

Nieuws

Van 5 tot 8 april trok de Urgenda regiotour met gedeputeerde Elies Lemkes door de Zuidwestelijke Delta. Tijdens deze tour trekt Urgenda samen met betrokkenen langs koplopers en hun duurzaamheidsinitiatieven. In Brabant was er op dat gebied genoeg te zien als het gaat om landbouw en voedsel.

Kruidenrijk grasland

De regiotour startte in Terheijden bij boer Ruud Taks. Hij zaaide 13 ha kruidenrijk grasland in, waarvan de 3 via de actie 1001ha. Met 1001ha kunnen melkveehouders met korting een kruidenrijk grasmengsel aanschaffen. Kruidenrijk grasland is beter voor klimaat, biodiversiteit en bodem. Zo wordt er met iedere hectare tot 500 kilo stikstofkunstmest en 1000 kg CO₂ minder uitgestoten in vergelijking met gangbaar grasland. Na het ministerie van LNV is de provincie Noord-Brabant veruit koploper met kruidenrijk grasland: in de provincie is al voor 480 hectare ingezaaid.

Onderwijs pitchavond

Bij Curio pitchten diverse studenten van Curio, Avans, HAS, HZ, Scalda over innovaties op het gebied van bodem, landbouw en biodiversiteitsinnovaties. De jury, waaronder Elies Lemkes, heeft uiteindelijk een prijs hebben uitgereikt aan maar liefst twee pitches. Annika Mol die een pitch hield over zeewieren heeft de globale prijs gewonnen, en Amber en Rene wonnen de lokale prijs met hun pitch over wormenbakken.  

Protein Brewery

The Protein Brewery ontwikkelt en produceert duurzame, proteïnerijke voedingsingrediënten op basis van fermentatietechnologieën. Met de plantaardige proteïne (Fermotein®) wil oprichter Wim de Laat bijdragen aan een duurzame oplossing voor het voeden van een groeiende wereldbevolking. Fermotein® kan worden geproduceerd uit diverse waterefficiënte, niet-allergene en wereldwijd beschikbare gewassen, zoals maïs, aardappelen en suikerbieten. Het kan vervolgens in tal van voedingsproducten worden gebruikt: van vleesvervangers en smoothies tot pasta en proteïnerepen.

Bekijk de video: The Protein Brewery - Urgenda Regiotour

Fabulous Farmers

FABulous Farmer Pieter Maris heeft sinds 2017 een rijpaden-systeem en is net over naar niet-kerende grondbewerking. Het doel is om de bodemstructuur te sparen en een gezondere bodem met een betere waterinfiltratie en minder droogte problemen. ZLTO-bestuurder Joris Baecke bood Elies Lemkes het FABulous Farmers Policy Paper aan. Zij sprak daarop haar waardering uit voor dit initiatief en zag aanknopingspunten met de provinciale doelen in het beleidskader Landbouw en Voedsel.

Cosun

Bij Cosun Beet Company draait alles om de suikerbiet als bron voor uiteenlopende circulaire en biobased oplossingen. Zij durven te stellen dat ze geen afvalstromen kennen, de suikerbiet is nagenoeg volledig circulair. Zelfs de vrachtwagens waarin de suiker wordt vervoerd rijden op hun eigen groene gas uit suikerbieten. Sterker nog: bijna alles wat te maken is uit olie of fossiele grondstoffen, is ook te maken uit suiker, maar dan veel duurzamer.

Bekijk de video: Cosun Beet Company - Urgenda Regiotour

Afbeeldingen

Cookie-instellingen