Inspiratiebijeenkomst Buffelen in de Brabantse natuur

Begin

12-08-2022 om 13:30

Einde

12-08-2022 om 16:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

De Stoerderij, Van den Elsenstraat 56, Son en Breugel

Waterbuffelboerderij De Stoerderij is door de Provincie Noord Brabant benoemd als inspiratiebedrijf voor collega’s die om willen schakelen naar natuurinclusieve landbouw. De Provincie Noord Brabant initieert dit omdat er grote behoefte is aan uitwisseling van kennis onder natuurinclusieve ondernemers. Bekijk de 12 Brabantse inspiratiebedrijven natuurinclusieve landbouw.

De Stoerderij

Arjan Swinkels, eigenaar van 'de Stoerderij' is gestart in 2010 met waterbuffels. Het eigen label ‘Stoer’ en afzet van de buffelmelk en -vlees in eigen beheer dragen bij aan een onafhankelijk en toekomstbestendig bedrijf.

Bedrijfskenmerken

De Stoerderij heeft ongeveer 100 dieren op bijna 30 hectare natuurgrond en 14 hectare eigen grond. Waterbuffels gedijen uitstekend op (natte) natuurgronden. Het zijn robuuste dieren die prima kunnen leven onder relatief schrale omstandigheden. Waterbuffels hebben een hoog adaptatievermogen ten aanzien van klimaat (zowel kou als warmte) en zijn in vergelijking met hedendaagse productiedieren minder vatbaar voor parasieten. Het gebruik van antibiotica en ontwormingsmiddelen is daarom zelden nodig. Waterbuffels kunnen een rol spelen in het beheersen van gras- en kruidensoorten die onder extensief management de overhand krijgen en de gebruikswaarde van extensieve en natte graslandpercelen verlagen en/of de kosten van herstellend beheer verhogen.

Inspiratiebijeenkomsten

De Stoerderij organiseert bijeenkomsten bij de boerderij aan de Van den Elsenstraat 56 in Son en Breugel. De bijeenkomsten bestaan uit een theoretisch deel en een farmwalk. Naast Arjan zijn experts Bas Kemperman (Eco & Wildlife specialist) en Ronald Rongen (veearts, waterbuffeldeskundige en eigenaar Stockmanship.eu) sprekers.
Hoofdthema's zijn de inpassing van een natuurinclusieve bedrijfsvoering en het ontwikkelen van landschapselementen. Tevens komen aan bod: waterbuffels houden als alternatief voor koeien en het vermarkten van eigen producten (verdienmodel). De ‘farmwalk’ gaat langs de diverse (natuur)weilanden met de waterbuffels en landschapselementen.

Voor wie?

Deze Inspiratiebijeenkomsten zijn uitsluitend bedoeld voor Agrarisch ondernemers en studenten van agrarische opleidingen. 

Kosten

Deelname aan een inspiratiebijeenkomst is gratis. 

Data en aanmelden

Voor het jaar 2022 vinden negen inspiratiebijeenkomsten plaats van 13.30 tot 16.00 uur:

  • Vrijdag 27 mei 2022
  • Vrijdag 24 juni 2022
  • Vrijdag 8 juli 2022
  • Vrijdag 22 juli 2022
  • Vrijdag 12 augustus 2022
  • Vrijdag 26 augustus 2022
  • Vrijdag 9 september 2022
  • Vrijdag 23 september 2022

Vooraf aanmelden voor een bijeenkomst is verplicht en kan via onderstaand aanmeldingsformulier. Aanmelden kan individueel, maar ook als groep (bijvoorbeeld studieclub, vereniging of collectief). We hanteren een minimum van 10 deelnemers en een maximum van 30 deelnemers per bijeenkomst. Aanmelden kan via onderstaand aanmeldingsformulier. 

Aanmelden

Vragen of opmerkingen?

Neem gerust contact op met Arjan Swinkels via e-mail info@destoerderij.nl of telefonisch via 06 - 13947995 (ook SMS en WhatsApp).

Cookie-instellingen