Kennissessie over bodem, biodiversiteit, natuurinclusieve landbouw en klimaatrobuuste landschappen

04-07-2022
0 reacties

Er is grote behoefte aan inspirerende voorbeelden en uitwisseling van kennis onder natuurinclusieve ondernemers. Op inspiratiebedrijven wordt deze praktijkkennis over natuurinclusieve maatregelen, de financieel-economische kant en het rendement voor bodem, water, biodiversiteit en landschap gedeeld met collega-ondernemers. Laat je inspireren door ondernemers die al natuurinclusief boeren of in omschakeling zijn, zoals:

  Melkvee      
1 Familie Schots De Hofstad Son en Breugel Biologisch
2 Familie Verhulst Hillekens Hoeve Etten-Leur Biologisch
3 Martijn Muskens Melkveehouderij Muskens Drunen Gangbaar
4 Nico Miedema & Noortje Krol De Waaistap Heeswijk-Dinther Gangbaar
5 Sjaak Sprangers Kwatrijnstal Kaatsheuvel Biologisch
6 Willem Verkuijlen & Liza Simons Op den Hoek De Mortel Gangbaar
7 Paul Hazenberg De Annahoeve De Moer Gangbaar
8 Arjan Swinkels De Stoerderij Son en Breugel Gangbaar
         
  Vleesvee      
9 Anja van Lieshout Maatschap van Lieshout Westelbeers Gangbaar
10 Jan en Bart vd Broek Bioboerderij ’t Schop Hilvarenbeek Biologisch
         
  Akkerbouw      
11 Familie den Dunnen BIO In de polder Lage Zwaluwe Biologisch
12 Pipie Smits van Oyen De Koekoek Drimmelen Biologisch

 

Kijk ook in de agenda natuurinclusieve landbouw voor bedrijfsbezoeken en bijeenkomsten of meld je aan voor de nieuwsbrief Landbouw en Voedsel Brabant om op de hoogte te blijven.

HAS Hogeschool organiseerde op maandag 4 juli in samenwerking met Provincie Noord-Brabant een digitale kennissessie over bodem, biodiversiteit, natuurinclusieve landbouw en klimaatrobuuste landschappen. Gemist? Kijk hier terug.

Vier belangrijke en actuele thema’s waaraan HAS Hogeschool door middel van praktijkgericht onderzoek een bijdrage levert. Deze digitale kennissessie werd live uitgezonden vanuit de studio op het provinciehuis van Provincie Noord-Brabant. 

Programma

  • 14.00 uur    Welkom en opening         
    Dagvoorzitter Marjo Baeten, HAS Hogeschool, Patricia de Cocq, directeur cluster Natuur & Leefomgeving, HAS Hogeschool en Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Landbouw, Voedsel, Bodem en Brede welvaart, Provincie Noord-Brabant
  • 14.15 uur    Gezonde plant op een vitale en duurzame bodem, lector Judith van de Mortel
    Bodem is het fundament voor een duurzame toekomst!
  • 14.35 uur    Innovatieve Biomonitoring, lector Margje Voeten
    Herstel van biodiversiteit is noodzakelijk voor een gezonde en duurzame leefomgeving, maar hoe effectief zijn de maatregelen?
  • 14.55 uur    Verdienvermogen voor natuurinclusieve landbouw, lector Daan Groot
    Hoe kan een nieuw samenspel tussen overheid, boeren, markt en keten leiden tot een natuurinclusieve landbouw met een gezond verdienvermogen?
  • 15.15 uur    Klimaatrobuuste landschappen, lector Ellen Weerman
    Veerkrachtige, klimaatrobuuste landschappen: kansen voor herstel biodiversiteit, waterkwaliteit en verbindingen landbouw-natuur.
  • 15.25 uur    Afsluiting en uitnodiging verdiepende bijeenkomsten
  • 15.30 uur    Einde bijeenkomst

Deze middag wordt gezamenlijk georganiseerd door de lectoraten Innovatieve Biomonitoring, Gezonde plant op een vitale en duurzame bodem, Klimaatrobuuste landschappen en Verdienvermogen voor natuurinclusieve landbouw. Aan de hand van deze onderzoeksprogramma’s legt HAS Hogeschool op maatschappelijk relevante thema’s de verbinding tussen onderwijs, beroepspraktijk en praktijkgericht onderzoek. Tijdens deze middag komen ook studenten aan bod die binnen deze onderzoeksprogramma’s relevant onderzoek hebben gedaan.

Kon je niet bij de bijeenkomst aanwezig zijn? Kijk 'm hier terug: 

Terugkijken

Verdiepende bijeenkomsten

Naast deze digitale kennissessie worden ook verdiepende bijeenkomsten georganiseerd, waarin de verschillende studententeams in afzonderlijke presentaties dieper ingaan op hun resultaten. Hiervoor kunt u zich apart aanmelden.

Thema dagdelen

Datum

Thema

Digitaal/fysiek

Aanmelden

Dinsdag 28 juni 11.00-12.00

Living Lab Bollenstreek

Fysiek

E-mail aan a.schaap@has.nl
HAS Hogeschool, Onderwijsboulevard 221, 1A.16 – 1A.17

Dinsdag 5 juli 14.00-17.00

Verdienvermogen Natuurinclusieve landbouw

Fysiek

https://forms.office.com/r/TJPxsYSDrr
 Locatie volgt

Dinsdag 5 juli 13.00-16.00

Duurzaam bodembeheer

Digitaal

Klik hier om deel te nemen aan de vergadering
 

Woensdag 6 juli 10.00-12.00

Biodiversiteit en monitoring

Digitaal

Klik hier om deel te nemen aan de vergadering
 

Woensdag 6 juli 10.00-12.00

Duurzaam bosbeheer

Hybride

https://forms.office.com/r/zUUwzESKJp
HAS Hogeschool, Onderwijsboulevard 221

Donderdag 7 juli 14.00-16.00

Klimaatrobuuste landschappen

Hybride

https://forms.office.com/r/SQKPZDZQ55
HAS Hogeschool, Onderwijsboulevard 221

 

Ambitie Provincie

De samenwerking met de HAS en de organisatie van deze kennissessie dragen bij aan de ambities van de provincie voor de landbouw- en voedselketen van morgen, zoals beschreven in het beleidskader Landbouw en Voedsel 2030. Daarbij stelt de provincie zich onder andere ten doel dat de Brabantse landbouw- en voedselproductie in 2030 natuur- en landschapsinclusief is. De provincie wil er samen met partners voor zorgen dat steeds meer agrarisch ondernemers produceren in harmonie met milieu, natuur en landschap . En dat zij gewaardeerd en beloond worden voor hun diensten om de natuur te versterken. Zo levert de Brabantse landbouw een bijdrage aan de biodiversiteit en de kwaliteit van water en bodem, en kan natuur- en landschapsinclusief boeren de nieuwe norm worden.

Afbeeldingen

0  reacties

Cookie-instellingen
Cookie-instellingen sluiten

Cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.


Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.

Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.

Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.