Brabant als innovatieve agrifoodregio

28-09-2022
754 keer bekeken

Brabant is een top Europese kennis- en innovatieregio. Ook op het gebied van agrifood gebeurt er veel. Er liggen dan ook genoeg maatschappelijke opgaven die deze sector raken. In de campagne #InBrabant laten we mooie voorbeelden zien van hoe bedrijven een steentje bijdragen aan deze opgaven.

Maatschappelijke opgaven als klimaatverandering, herstel biodiversiteit, tegengaan van voedselverspilling, vitale bodem, voedselzekerheid wereldwijd, gezonde voeding en leefkwaliteit, zijn ook in Brabants dagelijks aan de orde.

Je vindt het allemaal in Brabant

Dat er in de Brabantse landbouw- en voedselsector veel gebeurt aan innovatie voor duurzame oplossingen is niet voor niets. Zo is er een grote diversiteit aan bedrijven door de hele keten. Van de primaire (landbouw)productie tot de verwerkende en toeleverende (voedsel)industrie en kennisorganisaties. En zijn Brabanders ondernemend, creatief en zoeken actief de samenwerking op.

Lupeel

Brabantse boeren, koks, onderwijsinstellingen en producenten werken samen als LuPeel om een lokaal verbouwd alternatief voor soja op de kaart te zetten. Lupine maakt de Peelse zandgrond vruchtbaarder zonder mest én levert een duurzaam en voedzaam ingrediënt voor consumenten. Zo wordt er in Brabant duurzaam omgegaan met het land en lokale middelen en wordt er een bijdrage geleverd aan de eiwittransitie. 

Lees het hele artikel en bekijk de video van Lupeel.

Boederij van de toekomst

Drones en vliegen over de aardappelvelden van boer Jacob van den Borne. Dat innovatief en duurzaam ondernemen hand in hand gaan ontdek je op de boerderij van Jacob in Reusel. Want met data weet Jacob precies welke aardappel wat, wanneer nodig heeft om optimaal en met oog voor biodiversiteit te groeien.

Tussen 2016 en 2020 was Van den Borne Aardappelen in Reusel een proeftuin met als doel om de verspreiding van precisielandbouw een versnelling te geven. Belangstelling was er genoeg: maar liefst 150 collega-boeren kwamen in de genoemde periode een kijkje nemen. 

Lees het hele artikel en bekijk de video van Boederij van de toekomst.

Peelpioneers

Nu steeds meer mensen in de supermarkt un sinaasappelschap persen, groeit ook de berg sinaasappelschillen. PeelPioneers gebruikt deze schillen als waardevolle grondstoffen voor etherische olie, voedingsvezels en ingrediënten voor schoonmaakmiddelen. De productie daarvan vindt nu nog plaats in Son, straks ook in Den Bosch.

Lees het hele artikel en bekijk de video van Peelpioneers.

Meer van dit soort innovatieve en duurzame agrifood bedrijven vindt je op de website van #InBrabant.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen