Scholen plukken vruchten van moestuinproject

Basisschool De Belhamel in Valkenswaard deed mee aan het schoolmoestuinproject en vierde op 13 oktober een eigen Oogstfeest.
24-10-2023
915 keer bekeken

Bewustwording creëren bij mensen over gezond voedsel kan het beste starten op jonge leeftijd. Door moestuinieren en voedselbosjes te introduceren op scholen en deze te integreren in het schoolbeleid, leren kinderen in de basisschoolleeftijd waar voedsel vandaan komt en wat gezond eten is.

Lokaal voedsel telen bij het schoolplein

Jong Leren Eten, Provincie Noord-Brabant en IVN Natuureducatie zetten zich samen in om voedseleducatie met behulp van professionele begeleiders op deze praktische manier van de grond te krijgen. Dit blijkt succesvol: in anderhalf jaar tijd hebben bijna dertig basisscholen zich aangesloten. Zij zijn met moestuinieren of educatieve voedselbosjes aan de slag gegaan en kregen daarbij begeleiding van moestuincoaches. Het draaide daarbij om zelf groenten en fruit te zaaien en planten, verzorgen en oogsten.

Oogstfeest basisschool De Belhamel in Valkenswaard

Tijdens Dutch Food Week heeft op 13 oktober bij basisschool De Belhamel in Valkenswaard een oogstfeest plaatsgevonden.

De kinderen van De Belhamel verzorgen vanaf het voorjaar al met enthousiasme hun schooltuin. Voor de zomer zijn de eerste groentes geoogst. Nu, in de oogstmaand, is de rest van de geoogste gewassen gebruikt tijdens het oogstfeest voor kinderen, ouders, leerkrachten en de buurt.

In de ochtend waren er workshops over natuur. Pindasnoeren rijgen, kweepeergelei maken, een kunstwerkje met gedroogde bonen maken, en meer. In de middag werd de nieuw aangelegde moestuin officieel geopend door een heuse juf-koningin. Daarna kwam alles samen in een mooie markt vol met lekkere hapjes en natuurspulletjes die verkocht werden voor zowel het Ronald McDonald Huis als voor nieuwe spullen voor de moestuin. Op deze manier heeft De Belhamel het plezier van de tuin kunnen delen met hun omgeving.

Juf Jacqueline vertelt: “Al eerder hadden we alle kinderen van onze school een boon gegeven uit de moestuin. Elk kind heeft er één ontleed en mee naar huis genomen. Nu komen er allerlei foto’s onze kant op van groeiende bonenplanten bij de kinderen thuis. De kinderen zijn zo trots!” Bij voedseleducatie is dit ‘zelf meemaken’ heel belangrijk voor de bewustwording. En op deze manier verspreidt de kennis zelfs letterlijk.

Moestuincoach

De Belhamel is een goed voorbeeld van hoe een school voedseleducatie zelfstandig vorm kan geven. Met ondersteuning van een moestuincoach is de tuin opgezet en nu wordt dit stapsgewijs opgenomen in het normale curriculum. Dat is soms even wennen, maar de lessen van de moestuincoach maken het voor De Belhamel makkelijker om deze nieuwe beweging in te bedden in de school. En dat is precies hoe Jong Leren Eten, IVN Natuureducatie en Provincie Noord-Brabant het bedoeld hebben.

“De radijsjes uit de tuin smaken veel lekkerder dan uit de supermarkt!”, werd door de kinderen van De Belhamel enthousiast uitgeroepen. Dat kan natuurlijk ook niet anders, als deze met zoveel zorgzame kinderhandjes zijn grootgebracht.

Ervaringen delen

De ervaringen van het schoolmoestuinproject zijn opgenomen in de brochure “Eetbaar groen op alle scholen: Het succes van een integrale aanpak”. Deze is hieronder te downloaden.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen