'Behaaglijk' Brabant met 1000 kilometer heggen, knotwilgen en zonnebloemen

15-04-2024
563 keer bekeken

Het startsein voor Brabant Behaagt klonk op 10 april 2024 in Oirschot. Met dit nieuwe landschapsproject van Van Gogh Nationaal Park krijgt Brabant een extra impuls, door het aanplanten van heggen, houtwallen en knotwilgen, het aanleggen van poelen en het inzaaien van bloemrijke randen.

Hiermee zal een bijdrage worden geleverd aan de landelijke ambitie voor 10% groenblauwe dooradering van het buitengebied.

De gemeenten Oirschot, Rucphen, Best en Tilburg zijn als eerste verkozen om mee te doen aan Brabant Behaagt, een nieuw landschapsproject van Van Gogh Nationaal Park (NP). Brabants Landschap, Natuurmonumenten en ZLTO gaan het project uitvoeren.

1000 kilometer aan nieuw groen en blauw

Het Van Gogh NP vormt het toneel van Brabant Behaagt. Een paar maanden geleden werd aan alle partners binnen deze regio – van Zundert en Etten-Leur tot aan Helmond - gevraagd om plannen in te sturen die het landelijk gebied mooier, biodiverser en toegankelijker maken. Hieruit zijn vier gemeenten gekozen. Zij dienden concrete plannen in zodat er op korte termijn met de uitvoering gestart kan worden.

In de gebieden worden in aanvulling op een bestaande subsidieregeling nieuwe (financiële) instrumenten ingezet die de partners binnen Van Gogh NP hebben ontwikkeld met steun van het Ministerie van LNV.

Carlo Braat, projectleider Brabant Behaagt: “Voor de boer moet het aantrekkelijk gemaakt worden om landschap een plek te geven op het boerenbedrijf. Landschap moet onderdeel zijn van het verdienvermogen. In september 2024 presenteren we de nieuwe instrumenten. Eén daarvan is een nieuwe website waarop bedrijven projecten van Brabant Behaagt financieel kunnen ondersteunen.”

Daarmee verbindt Brabant Behaagt straks projecten van partijen met grond in het buitengebied met budget uit fondsen, sponsoring en provinciale subsidieregelingen. Zo kunnen alle Brabanders samen het landelijk gebied mooi, biodivers en toegankelijk maken. Als de inzet van de nieuw ontwikkelde methodiek succesvol werkt voor de vier gemeenten, wordt deze eerst over heel Brabant en later ook landelijk uitgerold.

Samen voor een (be)leefbaar landschap

Met het nabootsen van het schilderij 'De Zaaier' van Van Gogh werd op 10 april het startsein gegeven van Brabant Behaagt. Het symbolische inzaaien van een bloemrijke rand in het buitengebied van Oirschot vormt de eerste meters binnen de beoogde 1000 kilometer.

Ook de samenwerking met de verschillende Brabantse partners staat centraal aangezien er niet één, maar wel zeven zaaiers model staan. De wethouders Joep van de Ven (gemeente Oirschot), René Lazeroms (gemeente Rucphen), Rik Dijkhoff (gemeente Best) en Evelien Kostermans (gemeente Tilburg) zaaien die dag samen met gedeputeerde Hagar Roijackers, Martijn van Dam (voorzitter Van Gogh Nationaal Park) en Joris Hogenboom van Brabants Landschap een bloemenmengsel in op een akker van de familie Schepens.

Frank van den Eijnden, operationeel directeur Van Gogh Nationaal Park: “Binnen Brabant Behaagt werken we niet alleen samen aan een mooi en biodivers landschap, maar ook aan een toegankelijk landschap. De aanleg van wandelpaden door boerenland is namelijk ook onderdeel van het project. We willen graag dat de Brabanders vanuit hun stad of dorp direct een wandeling kunnen starten in het buitengebied.”

Aanvalsplan Landschap als leidraad

Brabant Behaagt is de Brabantse vertaling van het Aanvalsplan Landschap dat eind 2022 werd aangeboden aan Minister Christianne van der Wal. Daarin staat onder meer de doelstelling voor 10% groenblauwe dooradering van het landelijk gebied in Nederland vóór 2050. Het gaat hierbij om de aanleg en het beheer van landschapselementen zoals struweelhagen, bloemrijke randen en poelen voor een mooi en leefbaar landschap. Deze wens is nu ook opgenomen in plannen van de Rijksoverheid en de provincie Noord-Brabant.

Afbeelding: Van Gogh Nationaal Park

Van Gogh Nationaal Park

Het Van Gogh NP is een nationaal park ‘nieuwe stijl’. Waar we in Nederland van oudsher gewend zijn dat nationale parken alleen bestaan uit natuurgebieden, biedt Van Gogh Nationaal Park nieuwe stijl ook een kans voor ondernemende agrariërs. Sterker nog, met hun aanpak maken zij het park alsmaar mooier én ze kunnen er een boterham mee verdienen. De provincie zet zich in om economisch perspectief te organiseren voor die agrarische ondernemers die bijdragen aan de kwaliteit van Van Gogh NP.

De provincie is met diverse waterschappen, gemeenten en diverse organisaties partner van het eerste uur in Van Gogh NP. Ieder draagt vanuit eigen programma’s, projecten en dagelijkse praktijk bij aan de duurzame ontwikkeling van dit landschap. Denk aan grote gebiedsontwikkelingen of juist kleine projecten.

Foto credits: Joost Duppen

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen