De bodem is de plek waar onze voorouders ooit leefden en waar toekomstige generaties een bestaan gaan opbouwen. Het is de plek waar veel van ons voedsel vandaan komt. Maar de relatie tussen mens en aarde is ook vaak gespannen. Van gronduitputting en overproductie tot landroof en (arbeids)exploitatie. Hoe kunnen we opnieuw aarden in onze omgeving? En hoe helpt ons dat opnieuw de verbinding met elkaar aan te gaan? Over deze vragen buigt de groepstentoonstelling Soils zich. Internationale kunstenaars, ontwerpers, boeren en activisten werken aan meer empathie voor onze gronden.
Expositie Koe en Landschap
In het Van Abbemuseum in Eindhoven hebben vijf Brabantse melkveehouders een plek binnen de expositie Soils gekregen. Ze vertellen over hun band met de grond waarop hun dieren grazen, ze zoomen in op ons eetgedrag en geven hun visie op het belang van kruidenrijke graslanden.
In het museum zijn ook producten van de boeren te koop. Tevens zijn er verschillende activiteiten zoals workshops waarbij museumbezoekers naar de boerderijen gaan om koeien te tekenen. Allemaal geïnspireerd op het project Koe en Landschap van kunstenaar Wapke Feenstra. Een mooie tentoonstelling die het praktijkverhaal van de boer in het Van Gogh NP laat zien.
Geportretteerde melkveehouders
Binnen de expositie worden deze melkveehouders geportretteerd:
Bosboerderij Jan Miekes Hoeve - Mariahout
Kasteelboerderij - Waalre
Genneperhoeve - Eindhoven
De Hofstad - Breugel
Boerderij Op Den Hoek - De Mortel
Meer informatie
De tentoonstelling 'De grond van ons bestaan' is te zien in van Abbemuseum van:
15 jun. 2024 - 24 nov. 2024. Meer informatie over 'De Grond van ons bestaan', vind je op de website van het Van Abbemuseum.