De regeling 'Samenwerken voor innovatie' is gericht op de ontwikkeling van innovaties tot een bewezen en functionerend product en de communicatie hierover, zodat deze innovaties snel en op grote schaal kunnen worden geïmplementeerd. Deze staat gepland van 2 september tot en met 14 oktober 2024. Een week later staat de openstelling 'Kennisoverdracht' gepland. Deze regeling is gericht op het uitwisselen van toepasbare kennis met andere landbouwers, zodat zij deze kennis ook kunnen integreren in hun bedrijfsvoering.
Openstelling Samenwerking voor innovatie
Deze regeling richt zich op (nieuwe) samenwerkingsverbanden die technische en sociale innovaties (door)ontwikkelen tot praktijkrijpe producten en deze actief communiceren voor grootschalige toepassing. Elk samenwerkingsverband moet uit minimaal drie deelnemers bestaan, waarvan ten minste twee landbouwers. De innovatie moet bijdragen aan minimaal vier van de zeven duurzaamheidsthema's (zie kader 1 in bijlage onderaan de pagina). De projectduur is maximaal drie jaar. De openstellingsperiode loopt van 2 september tot en met 14 oktober 2024 met mogelijk een tweede ronde in 2025. Het beschikbare budget voor deze periode bedraagt naar verwachting circa 2 miljoen euro. Per project kan een subsidie van minimaal 75.000 en maximaal 300.000 euro worden aangevraagd, met een maximaal subsidiepercentage van 90%, waarvan 40% voor investeringen in bedrijfsmiddelen.
Openstelling Kennisoverdracht
Deze regeling is bedoeld voor trainingen, workshops, coaching, voorlichtingsacties en demonstratieactiviteiten voor groepen landbouwers. Een aanvraag kan worden ingediend door een samenwerkingsverband van minimaal twee kennisaanbieders, waarvan minstens één deelnemer een landbouwer is. Het project moet bijdragen aan minimaal vier van de negen duurzaamheidsthema’s (zie kader 2 in de bijlage onderaan de pagina). De projectduur is maximaal drie jaar. De openstellingsperiode loopt van 9 september tot en met 21 oktober 2024, met mogelijk een volgende ronde in 2025. Het beschikbare budget voor deze periode bedraagt naar verwachting circa 800.000 euro. Per project kan een subsidie van minimaal 75.000 en maximaal 300.000 euro worden aangevraagd, met een subsidiepercentage van 80%.
Beoordeling aanvragen
Een externe adviescommissie beoordeelt en rangschikt alle subsidieaanvragen op basis van de volgende criteria: effectiviteit (bijdrage aan de openstellingsdoelen), haalbaarheid (kans op succes), efficiëntie (verhouding kosten-effect) en innovativiteit (voor de innovatieopenstelling). Aanvragers ontvangen uiterlijk 22 weken na sluiting van de openstelling een formeel besluit over de toekenning van hun aanvraag.
Accenten
De beoogde projecten richten zich vooral op het verlagen van emissies (voor water-, natuur- en klimaatdoelen) en het behalen van voldoende bedrijfsrendement. Het is een pluspunt als de projecten aandacht besteden aan gebieden met de grootste uitdagingen. Het is belangrijk om beter in te spelen op de leerstijlen van agrarisch ondernemers (vraag gestuurd en met de juiste kennisuitwisselingsvormen en netwerken). Bij innovatie moet er meer aandacht zijn voor co-creatie en communicatie tijdens het ontwikkelproces, waardoor er overlap is met de kennis openstellingen. We streven naar een laagdrempelige en gebruiksvriendelijke omgeving voor aanvragers. Bijvoorbeeld door ondersteuning bij het formuleren van aanvragen en het verlenen van voorschotten bij innovaties.
Informatiebijeenkomsten
Er zijn worden twee informatiebijeenkomsten georganiseerd waar meer uitleg wordt gegeven over de regelingen. Tijdens de bijeenkomsten wordt antwoord gegeven op vragen als: Wat voor soort initiatieven maken kans op steun? Waarop moet worden gelet bij het indienen van aanvragen?
De bijeenkomsten vinden online plaats (via Teams) op woensdag 11 september en maandag 16 september 2024. Meer informatie hierover vind je in onze agenda.
Meer weten of vragen?
Ben je benieuwd welke projecten in het verleden subsidie hebben ontvangen? Neem dan eens een kijkje op de projectenpagina van het POP3-programma (de voorloper van het GLB).
Voor technische/juridische vragen (zoals welke kosten subsidiabel zijn, tarieven, voorwaarden) is Joyce Sponselee van Stimulus Programmamanagement te bereiken via: glb@stimulus.nl
Voor beleidsinhoudelijke vragen (zoals of een projectidee past en kansrijk is) is Paul van Enckevort – beleidsmedewerker GLB bij de provincie te bereiken via: pvenckevort@brabant.nl
Andere GLB-regelingen
Naast de bovengenoemde regelingen zijn er binnen het GLB nog meer thema’s waarvoor subsidie beschikbaar wordt gesteld.
Klik hier voor de subsidiekansen via Stimulus Programmamanagement (Noord-Brabant).
Klik hier voor de subsidiekansen via RVO.