Provincie deed mee aan Verspillingsvrije Week

16-09-2024
149 keer bekeken

Een kwart van ons eten in Nederland wordt verspild. Al dat eten wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt. We stoppen er veel energie in. Energie die de aarde opwarmt. Des te belangrijker dat we zo min mogelijk eten verspillen. Deze boodschap klonk van 9 tot en met 15 september.

Het was toen de ‘Verspillingsvrije Week’, een initiatief van de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, waarvan de provincie Noord-Brabant partner is. Samen met zo'n 150 andere partners van de Stichting werden er gedurende één week allerlei acties georganiseerd om aandacht te vragen voor de strijd tegen voedselverspilling. Van boer tot bord en van lopende band tot restaurant: overal werd bijgedragen. 

Maatschappelijke opgaven voor Brabant

De provincie vindt voedselverspilling een belangrijk thema, omdat het raakt aan veel maatschappelijke opgaven voor Brabant zoals klimaatverandering, energiebesparing en het verduurzamen van de landbouw- en voedselketen. Daarom pakken we onze rol op dit thema. Zo stimuleert de provincie een circulaire economie en maken we er beleid voor. Ook stimuleren we samenwerking in de keten. Als bedrijven en organisaties hun krachten bundelen en samen innovatieve oplossingen ontwikkelen om reststromen van voedsel te verwerken, beperken we voedselverspilling.

Voorraadbeheer

Dit jaar stond de Verspillingsvrije Week in het thema van voorraadbeheer. Wanneer je weet wat je in huis hebt en daar flexibel mee omgaat, is de kans kleiner dat je eten moet weggooien. In maart 2024 deed het Voedingscentrum onderzoek naar voedselverspilling bij consumenten. Daaruit bleek dat de meerderheid van de ondervraagden behoefte heeft aan orde in de keuken. En dat komt goed uit, want orde in je voorraad maakt het makkelijker om te zien wat je nog in huis hebt.

Benieuwd hoe je dat voor elkaar krijgt? Koop je een nieuw product, zet het dan achter in de koelkast of voorraadkast. Verhuis oudere producten naar voren en maak deze als eerst op.

Bij het Provinciehuis konden medewerkers een rolletje Eerst op tape krijgen.

In de koelkast kan Eerst op tape worden gebruikt. Deze tape is een initiatief van het Voedingscentrum en de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Door de stickers kan je in één oogopslag zien wat je nog in huis hebt en wat als eerste op moet. Bij het Provinciehuis konden medewerkers op dinsdag 10 september een rolletje Eerst op tape meenemen voor thuis.

Verspillingsvrij ben je natuurlijk niet slechts één week lang, maar het liefst het hele jaar door. Op de website van de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling is veel inspiratie te vinden hoe iedereen een steentje bij kan dragen. Er bestaan ook allerlei leuke en lekkere recepten hoe je bijvoorbeeld kunt koken met restjes.

Weetjes over voedselverspilling

  • 66% van de Nederlanders eet eerst op wat ze nog in huis hebben, ook als ze eigenlijk zin hebben in iets anders.
  • Nederlanders gooien gemiddeld 33,4 kilogram eten per persoon per jaar weg.
  • Wanneer alle Nederlanders thuis een week lang geen voedsel verspillen, besparen we ruim 23 miljoen maaltijden. En scheelt dat samen 34 miljoen kg CO2-uitstoot. Er is een bos zo groot als de provincie Noord-Holland nodig om deze hoeveelheid CO2 uit de lucht te halen.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen