Bijzonder aan dit project, waar de provincie Noord-Brabant initiatiefnemer van is, is dat zij werden begeleid door een brede groep van opdrachtgevers (provincie Noord-Brabant, HAS green academy, Jong Leren Eten en de GGD) én dat hun concepten meegenomen worden in een landelijk onderzoeksproject.
Challenge
De Avans studenten van de opleiding Business Innovation hebben het afgelopen half jaar in co-creatie met mbo-studenten vier innovatieve concepten ontwikkeld om mbo-studenten te stimuleren meer plantaardig te gaan eten.
Zo staat bij het eerste concept 'Plantaardig Proeven' inspireren centraal. Middels een gastles van een influencer worden studenten uitgedaagd om na te denken over wat gezond en duurzaam eten voor hen betekent. Daarna vindt verdieping middels een kookworkshop plaats en worden de studenten uitgedaagd om zelf met plantaardige recepten aan de gang te gaan. Deze recepten worden daarna verzameld in een receptenboek van de klas.
Ook bij het concept ‘Bean the Future’ staat het maken van een kookboek centraal. De doelgroep is in dit geval studenten van vmbo-basis en vmbo-kader, aangezien daar al kooklessen worden gegeven. De leerlingen krijgen in dit concept elke week kookles en leren wat het belang is van een meer plantaardig menu en hoe je heerlijke plantaardige gerechten kan maken. Deze gerechten kunnen daarna in de schoolkantine worden geproefd. Op basis van stemmen worden de lekkerste gerechten in een kookboek van school opgenomen. Dit kookboek krijgen de studenten vervolgens mee naar huis.
In het derde concept wordt de schoolkantine omgetoverd tot een ‘hybride proteïn bar'. In dit concept worden studenten door de gastvrijheid van een cateringmedewerker en een nieuwe vormgeving van de schoolkantine verleid om nieuwe heerlijke en gezonde (hybride vlees- en plantaardige) gerechten uit te proberen.
Bij het laatste concept staat de 'Boostbus' centraal. Deze bus gaat langs scholen met lekkere en gezonde (meer) plantaardige producten (zoals de Boost Smoothy) en het “Boostrad”; een rad waaraan gedraaid kan worden, waarmee gratis (meer) plantaardige producten uitgeprobeerd kunnen worden.
Voedselkeuzegedrag
De vier concepten van de Avans studenten worden meegenomen in het project 'Mbo-student in Actie voor Plantaardig voedsel (MAP)'. In dit project wordt onder andere het voedselkeuzegedrag onderzocht, in dit geval van mbo’ers tussen de 16-20 jaar. Onder leiding van lector Antien Zuidberg van HAS green academy onderzoeken zeven hbo- en zeven mbo-instellingen samen met een groot aantal andere partijen (Jong Leren Eten, het Voedingscentrum, JOGG, Flevo Campus, MBO Platform Sport en Gezonde Leefstijl, een aantal gemeenten en de provincie Noord-Brabant) hoe mbo-studenten denken over plantaardig voedsel, hoe plantaardig ze eten en met welke oplossingen ze zélf komen om meer plantaardig voedsel te gaan eten. Het onderzoeksproject loopt twee jaar en het doel is tweeledig. “Ten eerste willen we meer kennis krijgen over de gedachten en gedrag van mbo-studenten als zij voedingskeuzes maken”, vertelt Antien Zuidberg. “We focussen ons daarbij op plantaardig voedsel. Ten tweede dagen we de mbo-studenten zelf uit om oplossingen te bedenken die de eigen doelgroep bewust maakt van de mogelijkheid om (meer) plantaardig voedsel te kiezen en hen stimuleert deze keuze ook daadwerkelijk te maken.”
Eiwittransitie
De provincie Noord-Brabant werkt met veel partijen samen aan de eiwittransitie. De eiwittransitie verwijst naar de overgang van een overwegend dierlijke naar een meer plantaardige eiwitconsumptie en -productie. Het doel is om de huidige balans van 60% dierlijke eiwitten en 40% plantaardige eiwitten in ons eten om te draaien naar respectievelijk 40% en 60% in 2030. Om dit te realiseren zijn veranderingen nodig in de hele voedselketen; zowel in de teelt, de verwerking als consumptie van eiwitten. Onder andere door het versnellen van innovaties wil de provincie deze veranderingen stimuleren om zo de economische kansen die dit biedt voor ondernemers te benutten.