Hoofdmenu

Yonder-studenten bedenken oplossing voor voedselverspilling

Janny van der Heijden (links) van Provincie Noord-Brabant in gesprek met met studenten tijdens de Challenge Week.
26-02-2025
186 keer bekeken

Hoe kan je zo min mogelijk geproduceerd voedsel verloren laten gaan? Met die vraag gingen 120 multimediastudenten van Yonder in Tilburg onlangs aan de slag tijdens een speciale Challenge Week. De provincie verzorgde de inhoudelijke kick-off bijeenkomst en nam deel aan de jury.

Die rol vervulde de provincie samen met de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling (SSTV).

Gastles 

De projectweek ging van start met een kick-off, waarbij Janny van der Heijden namens de provincie Noord-Brabant een gastles verzorgde. Deze ging over het belang van de provincie om voedselverspilling tegen te gaan. Dit past bij de ambitie om te komen tot een circulaire economie waarin onze grondstoffen binnen het voedselsysteem telkens opnieuw tot waarde komen. Het behoud van natuurlijke hulpbronnen staat hoog op de agenda, net als het voorkomen van CO2-uitstoot. De provincie stimuleert het vergroten van het bewustzijn van ondernemer en consument over het belang van het tegengaan van voedselverspilling. Daarnaast stimuleert ze innovaties die economisch impact hebben (zoals innovaties die bijdragen aan het verminderen van verliezen voor boeren, producenten, retail en consumenten). 

Jaarlijks programma 

De projectweek van Yonder sloot dit jaar aan bij de landelijke Voedselverspillingschallenge, die speciaal voor mbo-studenten wordt georganiseerd. Het thema van dit jaar is ‘Werken aan een duurzaam voedselsysteem zonder verspilling’. Dit thema biedt – naast het tegengaan van verspilling – ruimte om breder te kijken naar de verduurzaming van de hele voedselketen.  

Minder verspilling in schoolkantine 

De uitdagingen waarmee de studenten van Yonder aan de slag gingen, kwamen rechtstreeks uit de praktijk. Ze namen uitdagingen van hun eigen schoolkantine onder de loep en bedachten vernieuwende oplossingen voor: 

  1. Hoe kan een actie of campagne studenten bewust maken van voedselverspilling? 
  2. Hoe kan de manier waarop eten en drinken visueel wordt aangeboden, voedselverspilling tegengaan? 
  3. Hoe kan gamification helpen om bewuster en efficiënter om te gaan met voedsel in de schoolcatering? 

Om tot creatieve en innovatieve oplossingen te komen werd gebruik gemaakt van een methode gebaseerd op Design Thinking. Dit leidde tot een breed scala van allerlei vernieuwende ideeën, van campagnes, displaymeubels en spaarapps, die de studenten aan het eind van de week mochten pitchen aan een jury waaraan de provincie en de SSTV deelnamen. Yonder en Catering Appèl sturen in ieder geval drie teams door naar de landelijke finale van de MBO Challenge tegen Voedselverspilling. Deze is op 14 mei aanstaande.  

Meer samenwerking tussen Yonder en provincie 

Het verzorgen van een gastles en het jureren van de studentenconcepten smaakte naar meer: in de nabije toekomst gaan Yonder en de provincie Noord-Brabant vaker samenwerken. Er zijn namelijk volop kansen om elkaar te versterken op maatschappelijke thema’s met bijvoorbeeld praktijkopdrachten. Dit sluit ook aan bij het programma Beet! (BrabantEet!) waarin onderwijsinstellingen, bedrijfsleven en overheid in projecten samenwerken aan onderwijsvernieuwing en talentontwikkeling. 

Heb je een vraag over de samenwerkingsmogelijkheden tussen provincie en onderwijs, op het gebied van Landbouw & Voedsel? Neem contact op met Marcel Webster van Provincie Noord-Brabant, via mwebster@brabant.nl. Wil je meer weten over het tegengaan van voedselverspilling in de Brabantse agrofoodsector? Mail dan naar Janny van der Heijden van Provincie Noord-Brabant via JvdHeijden@brabant.nl

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen