Worstenbrood bakken: Brabantse traditie om door te geven

09-04-2025
157 keer bekeken

Wie bakt Brabants lekkerste worstenbroodje? De prijsuitreiking van deze wedstrijd vond plaats op 2 april 2025 in Breda. Worstenbrood is in Noord-Brabant een stukje cultureel erfgoed. Daarom is het geen toeval dat de provincie in de jury zat. 

Het worstenbroodje is een authentiek lekkernij in Noord-Brabant. Om de traditie van het bakken en consumeren van dit ambachtelijke product door te geven aan de jonge generatie, is zo’n 25 jaar geleden Stichting ‘Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje’ opgericht. Deze stichting zet zich ook in om worstenbroodjes landelijk te promoten. Want hoe leuk zou het zijn, als het worstenbroodje net zo’n bekend Nederlands exportproduct zou worden als bijvoorbeeld kaas, of stroopwafels? 

Sinds 1995 organiseert de stichting jaarlijks het kampioenschap om het lekkerste worstenbroodje uit Brabant. De provincie is partner van de stichting.  

Vakmanschap doorgeven 

Namens Provincie Noord-Brabant nam Janny van der Heijden, strateeg Voedseltransitie, deel aan de jury van de wedstrijd. “Het worstenbroodje is onderdeel van ons cultureel erfgoed, het is een symbool van gezelligheid en samenhorigheid. Daarom is het belangrijk dat het vakmanschap wordt doorgegeven en voortgezet.” 

Bij de jaarlijkse wedstrijd gaat het om het bakken van Brabantse worstenbroodjes volgens traditioneel recept, met de hand gemaakt. Een ander doel van de wedstrijd is om de kwaliteit te blijven verbeteren.  

Wedstrijdcategorieën 

Er zijn meerdere wedstrijdcategorieën:  

  • professionele bakkers, slagers & koks 
  • thuisbakkers 
  • studenten 

Bakkerij Pim Filius uit Dongen heeft het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje gewonnen. Bij de thuisbakkers werd Gerrit van Oorschot gekroond tot winnaar. In de categorie studenten (mbo) ging de eerste prijs naar Mirte Trommelen en voor het vmbo naar Lotte Kuijlen.  

Tijdens de prijsuitreiking mocht jurylid Janny van der Heijden de winnaars van de categorie studenten eren. “Het lekkerste Brabantse worstenbroodje bakken is geen kleinigheid – het vraagt om de juiste techniek, gevoel voor smaak en natuurlijk liefde voor het ambacht. Dankzij jullie blijft deze traditie voortleven, met een moderne twist en een nieuwe generatie bakkers die klaarstaat om de wereld te veroveren”, sprak Janny van der Heijden namens Provincie Noord-Brabant.  

“Voor de provincie is dit enorm belangrijk”, vervolgde ze. “Onze streek staat bekend om gastvrijheid en heerlijk eten. Jullie laten zien dat vakmanschap en ambacht hier in Brabant springlevend zijn en dat we trots mogen zijn op onze bakkers van de toekomst.” 

Veganistisch en meest innovatief 

Aan de wedstrijd waren dit jaar twee nieuwe categorieën toegevoegd: het veganistische en het meest innovatieve worstenbroodje. Vanwege een fout in de puntentelling gaan de bakkers in beide categorieën opnieuw deelnemen aan de wedstrijd. Dat gebeurt binnenkort. Dan vindt er opnieuw een prijsuitreiking plaats.   

Kom meer te weten over Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen