UrbanFarmFood en pixelfarming: horeca ontmoet stadslandbouw

19-10-2018
0 reacties

Elke dag kiezen we wat we eten en waar we het kopen. Onze keuzes bepalen het systeem waarmee we voedsel produceren, verwerken, distribueren en consumeren. Samen werken we aan een robuust voedselsysteem. Boeren zijn als producenten van ons voedsel een onmisbare schakel in ons voedselsysteem. FoodUp Brabant helpt ondernemers die een nieuwe stap willen zetten, die willen vernieuwen. Dat doen we door gerichte en stapsgewijze begeleiding in bedrijfsvoering en productontwikkeling, het delen van onze kennis en het inzetten van ons netwerk.

Updates

De techniek staat voor niets. Ook in de landbouw verschijnen nieuwe vindingen en slimme innovaties aan de lopende band. Maar als de consument er niet warm voor loopt, heb je niets aan die hoogstandjes. Op de Dutch Design Week verbinden we techniek en bord met elkaar. Kom je proeven?

Wim Coenraadts (FoodUp Brabant) zag het pas nog misgaan met het Haagse Urban Farmers. De ‘grootste stadsboerderij van Europa’ ging afgelopen zomer failliet. Aan alles was gedacht, behalve een aantrekkelijke plek: een plek waar de burger graag en gemakkelijk naartoe gaat. ‘De technologie leek in dit project leidend, niet de consument. Terwijl je bij een transitie altijd die verbinding met die consument nodig hebt.’ Met UrbanFarmFood brengt FoodUp Brabant op de Dutch Design Week nieuwe techniek juist wel samen met een horeca-beleving.

 

Van gewas naar maaltijd

Die nieuwe techniek komt van ondernemer Arend Koekkoek en zijn team en heet PixelFarming. Arend broedde op een nieuwe benadering van de akkerbouw. Een benadering die de monoculturen loslaat en zorgt voor meer diversiteit op een akker.

Voor meer diversiteit is veel te zeggen: gewassen worden minder snel ziek en de natuur vaart er wel bij. Arend denkt niet vanuit ‘telen per gewas’ maar vanuit ‘telen per maaltijd’. Zo heb je op een akker wortels, aardappelen en uien nodig om hutspot te maken. Arend doopte zijn idee PixelFarming: telen in hokjes, waarbij de akker een lappendeken wordt van verschillende gewassen en bloemen. Een robot doet het werk en voorziet elk plantje precies van wat het nodig heeft.

Want die monoculturen waren natuurlijk niet voor niets bedacht: wie alles door elkaar teelt is wel erg veel tijd kwijt aan voedsel verbouwen. Bij PixelFarming neemt de robot juist dat arbeidsintensieve werk over. Dat maakt het concept ook uitermate geschikt voor de gewone burger die geen tijd of kennis heeft om zijn eigen groente telen.

Eten van heel dichtbij

Bovendien: PixelFarming kan op een paar vierkante meter en dus overal, ook dichtbij en in de stad. Het stelt mensen in staat hun eigen voedsel te (laten) verbouwen, precies naar hun wensen. En laat dat nou net aansluiten bij het project van Iris van der Meer, student Business Innovation aan Avans Hogeschool, die zich met medestudenten boog over de vraag: Hoe gaan we de wereld voeden? Iris: ‘In Nederland zijn we heel goed in voedselproductie. Waarom halen we ons voedsel dan vaak van ver? Ik denk dat er meer transparantie nodig is: zien wat er geteeld wordt en dat later op je bord hebben.’

Van de akker uit de buurt…

In opdracht van FoodUp! Brabant ontwikkelden Iris en Arend het concept UrbanFarmFood om ‘zien waar je eten vandaan komt’ direct te koppelen aan het eten op je bord. De consument staat centraal, niet de techniek. Dus terwijl je in een restaurant geniet van een lekkere hap zie je twee meter verderop de ingrediënten voor je maaltijd groeien.

Voor inspiratie en bewustwording

In UrbanFarmFood worden landbouw en consument gekoppeld met het restaurant als verbindende schakel. PixelFarming is afgelopen seizoen getest met een groep van vijftig gezinnen, maar het werken met koks biedt weer nieuwe mogelijkheden. Arend: ‘Koks kunnen laten zien wat je allemaal nog meer kunt maken van hutspotgroenten. Of wat je kunt doen met eetbare bloemen. Super leuk! Bovendien denk ik dat PixelFarming voor koks een makkelijke manier kan zijn om aan lokale producten te komen. Voor een lekkere maaltijd heb je heel wat ingrediënten nodig. Daarvoor moet je langs heel veel boeren. In de praktijk rijd je dan toch weer snel naar de Sligro. PixelFarming kan van een akker uit de buurt precies leveren wat een kok nodig heeft.’

…direct op de bord. (Foto’s: ter illustratie, Pixabay.com)

Iris hoopt mensen aan het denken te zetten: ‘Eten moet natuurlijk lekker zijn. Maar ik hoop ook op een stukje bewustwording naar de toekomst toe. Meer mensen moeten gevoed worden, en dat lukt ons niet op de oude manier. Stadslandbouw is een oplossing, dicht bij mensen. Dat kan met PixelFarming ook.’

Kom proeven!

Breng een bezoek aan UrbanFarmFood tijdens de Dutch Design Week (20–28 oktober, Eindhoven), als onderdeel van het Brabant Living Lab op het Ketelhuisplein.

Meer weten over PixelFarming? Kijk op pachtjepixel.nl De komende jaren wordt het concept verder doorontwikkeld met meer gewascombinaties, nieuwe boerderijen en betere robots.

Afbeeldingen

0  reacties

Cookie-instellingen