De Brabantse Meesterchef: we zijn begonnen!

14-09-2022
0 reacties

Dinsdag 13 september vond de eerste ronde plaats van de Brabantse Meesterchef, een initiatief van de provincie, stichting Samen Tegen Voedselverspilling en het Koning Willem I College.

In deze competitie strijden vijf teams, bestaande uit een mix van vmbo en mbo studenten van het Koning Willem 1 College, Summa College Eindhoven, De Rooi Pannen Breda en SG De Overlaat om de titel Brabantse Meesterchef 2022. Ze koken met ingrediënten uit een mystery box, samengesteld door Brabantse ondernemers.

Verspillingsvrije Week

Thema’s als duurzaam, plantaardig, gezond, lokaal en verspillingsvrij koken en eten staan centraal in de Brabantse Meesterchef. De datum voor de kick-off is heel bewust gekozen: deze week (Verspillingsvrije Week) staat namelijk in het teken van verspillingsvrij kopen, koken en bewaren.

Een sterrengerecht maken van kromme wortels

Gisteren werd gestart met een mystery box van Boerschappen. Na een uitleg van Thom Segeren (Boerschappen) over de inhoud van de box gingen de vijf teams aan de slag. In gemixte samenstelling (vmbo, mbo en scholen door elkaar) werd een amuse, voor- en hoofdgerecht bedacht, gekookt en gepresenteerd aan de jury. Met gerechten van ingrediënten als een Nederlandse galiameloen, kromme wortels en te kleine peertjes werd de jury verrast.

Deskundige jury

De jury bestond dit keer uit Niek van Lieverloo (Kasteel Maurick), Hans de Kruijf (Henri) en Ingrid van Rijen (Plien’s foodclub). Zij hadden de taak één team tot winnaar uit te roepen, maar helaas ook één team naar huis te sturen. De deelnemers kregen opbouwende feedback van de deskundige jury. De deelnemers kregen de tips om tussendoor meer te proeven, goed te letten op de hoeveelheid die wordt gemaakt in verband met verspilling, en om gerechten creatief te presenteren.

Op naar de tweede wedstrijddag!

De tweede ronde vindt plaats op dinsdag 27 september, bij het Summa College. Dan wordt er gekookt met een mystery box van Caring Farmers. De finale vindt plaats op dinsdag 11 oktober, middenin Dutch Food Week. De coöperatie Herenboeren levert voor deze laatste dag de ingrediënten aan.

Afbeeldingen

Registreren

Cookie-instellingen