Ondersteuning voor agrifood bedrijven bij digitalisering

18-10-2022
0 reacties

De wereld digitaliseert, ook die van voedsel. Maar veel ondernemers ervaren een drempel om digitaal gedreven te gaan werken. In het mini-symposium Digital Food van AgriFood Capital en Jheronimus Academy of Data Science (JADS) draaide alles om de kansen van data in agrifood.

Hoe creëer je waarde uit data, hoe pas je data en kunstmatige intelligentie praktisch toe om voedsel op een duurzamere manier te maken en te eten? Zo’n 60 deelnemers uit de wereld van agrifood en data bogen zich op 10 oktober jl., tijdens Dutch Food Week, over deze vraag in de Grasso in ‘s Hertogenbosch. Onder leiding van dagvoorzitter Emile Aarts werden kennis, ervaringen en praktijkvoorbeelden met elkaar gedeeld.

Elies Lemkes, gedeputeerde Landbouw, Voedsel, Bodem en Brede Welvaart, trapte de bijeenkomst af. Ze riep daarbij de beide sectoren op om vooral meer samen te werken. "Werken met data is van essentieel belang voor de verduurzamingsopgave van de voedselsector”, benadrukte zij.

Kunstmatige intelligentie

Carlo van de Weijer, directeur Eindhoven AI Systems Institute (Tu/e) , hield een inspirerend betoog over kunstmatige intelligentie en hoe ver we daarin zouden moeten gaan. Onderzoeker en lecturer Rogier Brussee van JADS gaf later zijn wetenschappelijke kijk op de rol van data bij de innovatie van de agrifood sector.

Datagedreven initiatieven 

Tijdens het mini-symposium pitchten startups hun initiatieven gericht op datagedreven werken in agrifood. Ook nam John van Gemert, mede-oprichter van PlantLab, de aanwezigen mee in de wondere wereld van indoor farming en de rol van data in het beheer van de productieprocessen, locaties en klanten. 

PlantLab heeft een R&D centrum in ’s-Hertogenbosch en verschillende kwekerijen in Europe en Amerika. "We kunnen overal ter wereld gewassen kweken onder precies dezelfde omstandigheden", aldus John. Niet bij iedereen is bekend dat bijvoorbeeld alle kruiden die je bij Picnic besteld afkomstig zijn van PlantLab. Of dat op een vierkante meter 100 kilo sla kan worden verbouwd.

HEALTHY FRIDGE

Tijdens het mini-symposium was er ook aandacht voor Healthy Fridge waarin data een hoofdrol speelt. Via deze link kun je een video bekijken die AgriFood Capital samen met Dutch Food Week maakte over de Healthy Fridge.
 

MKB Datalab

Veel ondernemers vinden datagedreven werken ingewikkeld. Om bedrijven daarbij te helpen, is vijf jaar geleden het MKB Datalab (JADS) opgericht. Projectmanager Maaike Blok en data scientist Fabian Kok lichtten de rol en werkwijze van dit initiatief toe. Sinds de start heeft het MKB Datalab al meer dan 135 bedrijven succesvol ondersteund, binnen en buiten de agrifood sector.
 

Regio Deal 

Ralph Geers, wethouder van ’s-Hertogenbosch, sloot de middag af: “De gemeente ’s-Hertogenbosch legt nadrukkelijk de koppeling tussen data en agrifood. Dat doen we met iconen als JADS, HAS Green Academy en Jamfabriek. Kennisdeling op dit terrein is nu meer dan ooit van groot belang omdat de voedselsector voor grote uitdagingen staat.” 

De wethouder gaf aan dat er via Regio Deal Noordoost Brabant middelen vrijgemaakt worden om ondernemers te laten groeien door de slimme inzet van data. Dat zal via het platform Driven By Data worden georganiseerd waar onder andere data coaches voor de ondernemers klaar staan.
 

Geïnspireerd

“Meer doen met data uit je bedrijf maakt nóg slimmer produceren mogelijk", vertelt Roel Schutten, directeur van AgriFood Capital. "Zeker in de keten van boer tot bord waar tijd en kwaliteit een belangrijke rol spelen in een duurzaam productieproces. Dat lukt alleen wanneer de basis, dat wil zeggen een goed ingerichte datahuishouding, op orde is. Ik ben blij dat we in Brabant ondernemers hierbij op weg kunnen helpen. Dat doen we onder andere met datacoaches, ook vanuit AgriFood Capital."

Sandra van den Poll, partnership manager bij JADS, blikt tevreden terug op het mini-symposium: “Tof om het publiek aan het eind van de dag geïnspireerd te zien vertrekken met nieuwe ideeën over de mogelijkheden van data voor hun food bedrijf.”

 

 

Afbeeldingen

Mini-symposium Digital Food van AgriFood Capital en Jheronimus Academy of Data Science (JADS)

Registreren

Cookie-instellingen