De teams, bestaande uit een mix van vmbo- en mbo-studenten van Brabantse horecaopleidingen (Koning Willem I College, Curio, Rooi Pannen, Summa, Fioretti College, Bossche Vakschool en De Overlaat) gaan samen de strijd aan in drie rondes. Een professionele jury beoordeelt de gerechten. De finale van de Brabantse Meesterchef vindt op vrijdag 13 oktober plaats tijdens de Dutch Food Week.
Wedstrijd
De Brabantse Meesterchef is een competitie waarin chefs van de toekomst duurzaam koken met ‘mystery boxes’. Thema’s zoals verspillingsvrij, plantaardig en lokaal eten staan centraal in de competitie.
Tijdens de wedstrijd staat samenwerken aan een duurzame toekomst centraal. Daarbij is het belangrijk om op een vindingrijke en vernieuwende manier in te spelen op mooie voedselinitiatieven. De initiatieven leveren een bijdrage aan een gezonder en eerlijker voedselsysteem. Tijdens de Brabantse Meesterchefs strijd je als student niet alleen om de eerste plaats, maar leer je ook samenwerken met studenten van andere (v)mbo-scholen. Zo laten we zien dat (v)mbo-studenten de motor zijn van een duurzame samenleving, waar geen ruimte is voor voedselverspilling.
In 2022 vond de Brabantse Meesterchef voor het eerst plaats. Benieuwd hoe dat was? Bekijk de terugblik.
Dutch Food Week
Van 7 tot en met 14 oktober vindt de Dutch Food Week plaats. Dutch Food Week is hét nationale podium waar genieten van voeding, voedselproductie en innovatie centraal staan. Partners uit de hele voedselketen organiseren activiteiten door heel Nederland. Activiteiten die in het teken staan van ons voedsel van vandaag en morgen.
Ambitie provincie
Dutch Food Week draagt bij aan de ambities van de provincie voor de landbouw- en voedselketen van morgen, zoals beschreven in het beleidskader Landbouw en Voedsel 2030. Daarbij stelt de provincie zich onder andere ten doel dat de Brabantse landbouw- en voedselproductie in 2030 economisch toonaangevend is. Dutch Food Week past in de ambitie om koploper te zijn op het gebied van innovatie, digitalisering, het sluiten van kringlopen en slimme verdienmodellen in agrifood. Dat doen we samen met andere overheden, het bedrijfsleven, startups, onderwijs en onderzoeksinstellingen. Zo is Brabant dé groene proeftuin van de toekomst, waar alle partners samenwerken aan duurzame, innovatieve oplossingen voor de voedselvoorziening van morgen, waarin een goede balans tussen landbouw- en voedselproductie en de omgeving centraal staat.