Goed eten doe je in Brabant

18-07-2022
0 reacties

Van 7 tot en met 14 oktober 2023 was het Dutch Food Week. Dat is de week waarin we in heel Nederland stilstaan bij ons voedsel. Want eten gaat om zoveel meer dan wat we in onze mond stoppen: onze gezondheid, onze toekomst en een goed leven. Elk jaar laten we tijdens deze Dutch Food Week zien dat dit niet alleen belangrijk is, maar ook leuk en inspirerend!

Provincie lead partner

Ook in 2023 was de provincie Noord-Brabant weer een belangrijke partner van Dutch Food Week. Logisch, want Brabant loopt voorop in kwaliteit en duurzaamheid van voedsel. We werken elke dag aan gezond eten en een aantrekkelijke leefomgeving met gezonde natuur. De uitdaging voor de toekomst is groot. Samen gaan we deze uitdaging aan. Met de producenten en verwerkers van ons eten, maar ook met de Brabanders zelf. Want onze keuzes in de winkel zijn bepalend voor de toekomst van ons landschap en onze natuur.

Week boordevol activiteiten

Door mee te doen aan Dutch Food Week, wil de provincie laten zien wat Brabant op het gebied van voedsel in huis heeft. We waren dan ook in 2023 bij diverse drukbezochte activiteiten betrokken. Zo was er een smaakvolle Brabantse opening aan het begin van Dutch Food Week, in het hartje van centrum Den Bosch. De Nationale Foodquiz vond plaats bij ons Provinciehuis. Tijdens de Nationale Groente- en Fruitdag pakten we uit met met een leuke actie samen met fruittelers. Er was de finale van de Brabantse Meesterchef en Dutch Food Week 2023 sloten we af met een Brabant van Boer tot Bord (bus)toer en de uitreiking van de Waare-Ringen.

We hebben er samen met partners en de Dutch Food Week organisatie een mooie week van gemaakt. Iedereen was uitgenodigd om mee te doen aan de vele activiteiten die tijdens deze week plaatsvonden. Om te ontdekken waar ons eten vandaan komt. Of wat er allemaal bij komt kijken voor het op ons bord ligt. Maar ook welke keuzes je kunt maken. En hoe leuk het is om zelf voedsel te verbouwen, te bereiden en natuurlijk te proeven! 

Kijk op de Dutch Food Week website voor meer informatie over deze campagneweek. 

 

Updates

Afgelopen 5 jaar was de provincie Noord-Brabant aangesloten bij het Europese Interreg project EUREGA. Met de afronding van dit project stopt de intensieve internationale samenwerking, maar in Brabant gaan we dóór met het onder de aandacht brengen van Goed eten in Brabant.

Van 2018 tot juni 2022 was de provincie Noord-Brabant als een van de zeven Europese regio’s aangesloten bij het Interreg project EUREGA: EUropean REgions of GAstronomy. Het doel van deze samenwerking was om voedsel en eetcultuur een nog sterker onderdeel van de identiteit van een regio te maken. Om zo regionale ontwikkeling aan te jagen.

Brabants actieplan

Van 2018 tot 2020 werkte iedere regio vanuit de Europese samenwerking aan een Action Plan. Met inspiratie uit 20 goede voorbeelden uit Europa, 6 uitwisselingsbezoeken en in overleg met Brabantse betrokkenen, zoals gemeenten, onderwijs en ondernemers, is een Brabants EUREGA Action Plan opgesteld. Het Brabantse actieplan focust zich op de cross-over tussen agrifood en vrijetijdseconomie. We nodigen inwoners en bezoekers uit om op culinaire ontdekkingstocht te gaan in onze mooie provincie en kennis te maken met de Brabantse eetcultuur. Daarbij inspireren we ondernemers die bezoekers ontvangen op de boerderij om hun persoonlijke verhaal te delen. Zo brengen we innovatieve en duurzame landbouw dichtbij. We gaan de beweging in het landbouw- en voedselsysteem zien, proeven en ruiken.

Goed eten in Brabant

Samen met Visit Brabant gaven we invulling aan het Brabantse actieplan. Een paar voorbeelden van wat dit concreet opleverde:

  1. Campagne Goed Eten in Brabant waarin de duurzame en innovatieve kracht van Noord-Brabant als foodregio doorlopend onder de aandacht wordt gebracht.
  2. Foodroutes: 15 mooie fiets- en wandelroutes die bezoekers mee op ontdekkingstocht nemen naar de Brabantse eetcultuur en platteland. Van de hippe foodconcepten in Noordoost-Brabant en de Kempische streekproducten, tot de 'triple A' van West-Brabant.
  3. Trainingsprogramma Jouw Voedselbeleving in de Spotlight voor agrarisch ondernemers die bezoekers ontvangen. Hoe neem je de bezoeker mee in het unieke verhaal van jouw bedrijf?
  4. Ondernemersmagazine Goed eten in Brabant waarin aan bod komt hoe je de aandacht van (potentiële) bezoekers trekt door het bijzondere verhaal van jou als ondernemer. Naast handvatten, staat het vol met aansprekende voorbeelden.
  5. We zetten Goed eten in Brabant nog eens extra in de spotlight tijdens de Dutch Food Week: hét podium waar voeding, voedselproductie en innovatie centraal staan. Een ontmoetingsplek voor iedereen van binnen en buiten de agrifoodsector. Tussen 8 en 15 oktober 2022 maakt heel Nederland kennis met deze smaakvolle en gezonde week door middel van talloze events met een nationaal en internationaal karakter. Dit jaar is Provincie Noord-Brabant leadpartner van Dutch Food Week.

Met de afronding van het Interreg-project stopt de intensieve internationale samenwerking. Maar in Brabant gaan we door met deze activiteiten. Want goed eten doe je in Brabant. En daar mogen we trots op zijn! Samen willen wij deze trots delen met de inwoners van en bezoekers aan onze provincie.

Afbeeldingen

Registreren

0  reacties

Cookie-instellingen