Vertegenwoordigers van Brabantse voedselprojecten namen een kijkje in Kuopio (Finland). Van 18 t/m 20 juni waren zij bij de 3e kennisuitwisseling, op initiatief van het Europese EUREGA-project. Het thema was ‘gastronomie en gezondheid’ en ging o.a. over het gezonde ‘Nordic’ dieet, lokale (gezonde) gewoonten en voeding. Zo bezocht de groep initiatieven in de bessenteelt, zagen ze hoe Finse scholen hun leerlingen elke dag gezonde maaltijden bieden en kwamen voedingsdeskundigen aan het woord. In de groep zaten EUREGA-betrokkenen en ondernemers of initiatiefnemers (stakeholders) van gezondheidsprojecten uit alle regio’s.

GezondDorp
Sanne van der Zanden ging mee namens GezondDorp, wat in Leende werkt aan een samenleving die gezonder is door vers en zoveel mogelijk onbewerkt, lokaal, seizoensgebonden voedsel te eten. “De manier waarop Finse scholen omgaan met voeding én onderwijs rond het Nordic Diet was inspirerend,” vertelt Sanne. “Maar voedselonderwijs is bij ons niet landelijk verplicht zoals in Finland. Daarom is een dergelijke beweging voor ons een stuk lastiger te realiseren.”
Typisch Fins
Veel initiatieven in de Finse regio waren kleinschalig: telers, vissers en imkers produceren voor eigen gebruik. Met 188.000 meren wonen mensen immers ver bij elkaar vandaan. In Brabant is het een stuk gemakkelijker om producten aan elkaar te leveren. Een ander cultureel gebruik in Finland is de sauna als sociale activiteit: hier worden zelfs zakendeals gesloten. En wist je dat veel winkelcentra daar onder de grond liggen?
Stakeholders betrekken bij EU-projecten
Tijdens Sanne’s presentatie kwamen veel vragen van andere stakeholders, vertelt ze: “Het was een mooie kans om ons verhaal te kunnen vertellen en kennis uit te wisselen met internationale collega’s. Het Nordic Diet lijkt op dat van ons: vooral veel groenten en fruit. Wel waarschuwen wij binnen GezondDorp voor teveel fruitsuikers” Het viel op dat veel deelnemers afwisseling in voeding en veel groenten benadrukken.
Andere presentaties kwamen van bijvoorbeeld diëtisten, een producent van aloë vera-producten, iemand die iets deed rond borstvoeding en babygezondheid. Sanne vindt het goed dat zij ook meegaan: “Dit zijn mensen die met vragen uit de praktijk zitten en eigen praktijkervaringen inbrengen. Zo kijkt EUREGA verder dan de vaste gezichten binnen zo’n EU-project. Zulke mooie praktijkverhalen kunnen helpen opnieuw te kijken naar wat je doet.”