Eindconferentie Interreg STRING

26-02-2021
0 reacties

 

EUREGA is een samenwerkingsproject van Europese regiopartners die zich inzetten voor het belang van gastronomie in beleid en strategische besluitvorming. In 2018 was Brabant de Europese Regio van de Gastronomie (ERG).

Met We Are Food zette de provincie Noord-Brabant/ FoodUp Brabant het hele jaar verschillende foodthema’s in de spotlights. De provincie Brabant vormde samen met de andere ERG-regio’s in 2018 het EUREGA-project. Uitgangspunt: gastronomie kan veel economische kansen brengen en verdient een sterke plek in Europees, nationaal en regionaal beleid. De negen projectpartners binnen EUREGA zetten zich hiervoor tot en met 2022 gezamenlijk in.

For more information about the Interreg project Eurega in English, visit the EUREGA website.

De stakeholders en partners tijdens een werkbezoek aan Catalonië
Projectpartners en stakeholders tijdens een exchange visit in Barcelona, mei 2019

Doel in Brabant

De Brabantse projectpartners willen 10% meer bezoek aan de regio genereren op het gebied van gastronomie en gastvrijheid. Door de toeristische capaciteit te versterken en het Brabants erfgoed van cultuur, landschap en agrofood zichtbaar te maken, verwachten zij nieuwe banen en een groei van uitgaven in deze sectoren. In deze eerste fase halen ze vooral ideeën op tijdens bijeenkomsten in binnen- en buitenland met stakeholders. Deze worden doorvertaald naar actieplannen food & leisure in Brabant.

Deelnemende regio’s

De partners die meewerken aan EUREGA zijn:

  • Municipality of 's-Hertogenbosch (Netherlands)
  • Province of Noord-Brabant (Netherlands)
  • ProAgria Pohjois-Savo (Finland)
  • Northern and Western Regional Assembly (Ireland)
  • Development Agency of South Aegean Region -READ S.A. (Greece)
  • Sibiu County Council (Romania)
  • Hajdú-Bihar County Government (Hungary)
  • IGCAT (Catalunya)
  • Prodeca – Government of Catalonia (Catalonia)

Bekijk de Factsheet Actionplan Noord-Brabant waarin de aanpak van dit EUREGA-project in één oogopslag is te zien. 


Updates

Op 10 maart vindt de eindconferentie plaats van Interreg STRING. Tijdens de eindconferentie vertellen de regio’s over hun geleerde lessen in deze Europese samenwerking. Wil je meer weten over innovatie en bijzondere samenwerkingen in landbouw & voedsel? Meld je dan aan.

STRING (STrategies for Regional INnovative Food Clusters) is een Interreg project van 2014 tot 2021 met zes Europese regio’s: Noord-Brabant (Nederland), Alsace (Frankrijk), Castilla y Léon (Spanje), Emilia Romagna (Italië), Debrecen (Hongarije) en Covasna (Roemenië).

De provincie is lead partner van het STRING project. Samen met ZLTO en een aantal andere stakeholders is de afgelopen jaren gewerkt aan de ontwikkeling van regionale foodclusters om innovatie verder te brengen. Met als doel een gezonder en duurzamer Europees voedselsysteem.

Farm to fork

Voor uitdagingen van deze omvang is innovatie nodig. Volgens het gedachtegoed van STRING haal je innovatie daar waar de voedselketen raakt aan andere domeinen, zoals gezondheid en technologie. En daar waar overheid, ondernemers, wetenschap én de consument samenwerken. Tijdens de eindconferentie vertellen de regio’s over hun geleerde lessen over het werken in food clusters en kijken we met interessante sprekers naar de toekomst en het grote plaatje: de Farm to Fork strategie.

Wil je meer weten over innovatie en bijzondere samenwerkingen in landbouw & voedsel? Bijvoorbeeld over hoe Brabantse varkensboeren, die hun manier van werken verduurzamen en bestaande producten vernieuwen met plantaardige producten (de Goeie Worst van Eigezwijns). Zij maakten kennis met Italiaanse varkensboeren, die juist de kracht halen uit de focus op het authentieke product (de welbekende parmaham).

Meld je dan hier aan voor de eindconferentie van Interreg STRING!

Bekijk hier het programma.

Ga naar de website voor meer informatie.

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

0  reacties

Cookie-instellingen