Goed eten doe je in Brabant

18-07-2022
0 reacties

 

EUREGA is een samenwerkingsproject van Europese regiopartners die zich inzetten voor het belang van gastronomie in beleid en strategische besluitvorming. In 2018 was Brabant de Europese Regio van de Gastronomie (ERG).

Met We Are Food zette de provincie Noord-Brabant/ FoodUp Brabant het hele jaar verschillende foodthema’s in de spotlights. De provincie Brabant vormde samen met de andere ERG-regio’s in 2018 het EUREGA-project. Uitgangspunt: gastronomie kan veel economische kansen brengen en verdient een sterke plek in Europees, nationaal en regionaal beleid. De negen projectpartners binnen EUREGA zetten zich hiervoor tot en met 2022 gezamenlijk in.

For more information about the Interreg project Eurega in English, visit the EUREGA website.

Doel in Brabant

De Brabantse projectpartners willen 10% meer bezoek aan de regio genereren op het gebied van gastronomie en gastvrijheid. Door de toeristische capaciteit te versterken en het Brabants erfgoed van cultuur, landschap en agrofood zichtbaar te maken, verwachten zij nieuwe banen en een groei van uitgaven in deze sectoren. In deze eerste fase halen ze vooral ideeën op tijdens bijeenkomsten in binnen- en buitenland met stakeholders. Deze worden doorvertaald naar actieplannen food & leisure in Brabant.

Deelnemende regio’s

De partners die meewerken aan EUREGA zijn:

  • Municipality of 's-Hertogenbosch (Netherlands)
  • Province of Noord-Brabant (Netherlands)
  • ProAgria Pohjois-Savo (Finland)
  • Northern and Western Regional Assembly (Ireland)
  • Development Agency of South Aegean Region -READ S.A. (Greece)
  • Sibiu County Council (Romania)
  • Hajdú-Bihar County Government (Hungary)
  • IGCAT (Catalunya)
  • Prodeca – Government of Catalonia (Catalonia)

Bekijk de Factsheet Actionplan Noord-Brabant waarin de aanpak van dit EUREGA-project in één oogopslag is te zien. 


Updates

Afgelopen 5 jaar was de provincie Noord-Brabant aangesloten bij het Europese Interreg project EUREGA. Met de afronding van dit project stopt de intensieve internationale samenwerking, maar in Brabant gaan we dóór met het onder de aandacht brengen van Goed eten in Brabant.

Van 2018 tot juni 2022 was de provincie Noord-Brabant als een van de zeven Europese regio’s aangesloten bij het Interreg project EUREGA: EUropean REgions of GAstronomy. Het doel van deze samenwerking was om voedsel en eetcultuur een nog sterker onderdeel van de identiteit van een regio te maken. Om zo regionale ontwikkeling aan te jagen.

Brabants actieplan

Van 2018 tot 2020 werkte iedere regio vanuit de Europese samenwerking aan een Action Plan. Met inspiratie uit 20 goede voorbeelden uit Europa, 6 uitwisselingsbezoeken en in overleg met Brabantse betrokkenen, zoals gemeenten, onderwijs en ondernemers, is een Brabants EUREGA Action Plan opgesteld. Het Brabantse actieplan focust zich op de cross-over tussen agrifood en vrijetijdseconomie. We nodigen inwoners en bezoekers uit om op culinaire ontdekkingstocht te gaan in onze mooie provincie en kennis te maken met de Brabantse eetcultuur. Daarbij inspireren we ondernemers die bezoekers ontvangen op de boerderij om hun persoonlijke verhaal te delen. Zo brengen we innovatieve en duurzame landbouw dichtbij. We gaan de beweging in het landbouw- en voedselsysteem zien, proeven en ruiken.

Goed eten in Brabant

Samen met Visit Brabant gaven we invulling aan het Brabantse actieplan. Een paar voorbeelden van wat dit concreet opleverde:

  1. Campagne Goed Eten in Brabant waarin de duurzame en innovatieve kracht van Noord-Brabant als foodregio doorlopend onder de aandacht wordt gebracht.
  2. Foodroutes: 15 mooie fiets- en wandelroutes die bezoekers mee op ontdekkingstocht nemen naar de Brabantse eetcultuur en platteland. Van de hippe foodconcepten in Noordoost-Brabant en de Kempische streekproducten, tot de 'triple A' van West-Brabant.
  3. Trainingsprogramma Jouw Voedselbeleving in de Spotlight voor agrarisch ondernemers die bezoekers ontvangen. Hoe neem je de bezoeker mee in het unieke verhaal van jouw bedrijf?
  4. Ondernemersmagazine Goed eten in Brabant waarin aan bod komt hoe je de aandacht van (potentiële) bezoekers trekt door het bijzondere verhaal van jou als ondernemer. Naast handvatten, staat het vol met aansprekende voorbeelden.
  5. We zetten Goed eten in Brabant nog eens extra in de spotlight tijdens de Dutch Food Week: hét podium waar voeding, voedselproductie en innovatie centraal staan. Een ontmoetingsplek voor iedereen van binnen en buiten de agrifoodsector. Tussen 8 en 15 oktober 2022 maakt heel Nederland kennis met deze smaakvolle en gezonde week door middel van talloze events met een nationaal en internationaal karakter. Dit jaar is Provincie Noord-Brabant leadpartner van Dutch Food Week.

Met de afronding van het Interreg-project stopt de intensieve internationale samenwerking. Maar in Brabant gaan we door met deze activiteiten. Want goed eten doe je in Brabant. En daar mogen we trots op zijn! Samen willen wij deze trots delen met de inwoners van en bezoekers aan onze provincie.

Afbeeldingen

0  reacties

Cookie-instellingen
Cookie-instellingen sluiten

Cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.


Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.

Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.

Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.