Cursus Natuurinclusief ondernemen

18-03-2021
0 reacties

Om een nieuw voedselsysteem te bouwen is structurele samenwerking tussen onderwijsinstellingen, bedrijfsleven en overheden nodig. Daarom hebben Kennispact MBO Brabant (samenwerkingsnetwerk MBO’s in Noord-Brabant), HAS Hogeschool, ZLTO en FoodUp Brabant (namens de provincie Noord-Brabant) de handen ineengeslagen. Dit doen ze onder de naam Beet: Brabant Eet.

Doel is om de samenwerking tussen onderwijs, overheid en bedrijfsleven zodanig te versterken dat iedereen een bijdrage kan leveren aan de voedseltransitie. Vanuit FoodUp Brabant dragen wij hieraan bij via kennisdeling en door het verbinden van ondernemersvragen aan het onderwijs.   

Updates

Vijftien agrariërs volgden afgelopen maanden de cursus Natuurinclusief Ondernemen van HAS Bedrijfsopleidingen, mede mogelijk gemaakt door de provincie. Melissa en Pieter zijn er enthousiast over: ‘Je leert veel, ook van elkaar als deelnemers.’ Komend najaar wordt deze cursus opnieuw gegeven.

Vrijdag 12 maart was een spannende dag voor Melissa van der Vlugt en Pieter Brouwer van de Breebroekerhoeve uit het Brabantse Rijsbergen. Het was de dag van hun eindpresentatie van de cursus Natuurinclusief Ondernemen. ‘Het was spannend omdat wij beter zijn in het verzorgen van koeien dan in het presenteren van een idee,’ zegt Pieter lachend. De presentatie gebeurde volgens het Dragon’s Den-principe: de cursisten kregen de kans hun bedrijf te presenteren aan zes belangrijke organisaties: ZLTO, waterschap De Dommel, Staatsbosbeheer, provincie Noord-Brabant, gemeente Tilburg, Triodos Bank en Rabobank. Pieter: ‘De presentatie van ons omschakelplan zou een half uur duren, maar dat werd drie kwartier. De toehoorders waren heel nieuwsgierig, stelden allerlei vragen en dachten met ons mee.’

Black angus

Melissa en Pieter zijn twee van de in totaal vijftien deelnemers aan de cursus Natuurinclusief Ondernemen. Die begon in oktober 2020, nam acht dagen in beslag en was speciaal bedoeld voor agrariërs die een natuurinclusieve weg willen inslaan. Melissa en Pieter bijvoorbeeld startten een jaar geleden met black angus koeien. ‘We begonnen voorzichtig met twaalf koeien en twee kalfjes, inmiddels lopen er 28 koeien, en ze zijn altijd buiten.’ Andere cursisten willen bijvoorbeeld overstappen naar een lagere bezetting van melkvee, naar voedselbossen of ze willen horecafaciliteiten toevoegen aan hun bedrijf.

Provincie biedt ondersteuning

Steeds meer agrarische ondernemers willen meer aandacht schenken aan de kwaliteit van bodem en water, minder kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruiken en meer ruimte geven aan planten en dieren. Een natuurinclusieve werkwijze maakt dat mogelijk. Provincie Noord-Brabant stimuleert met haar beleid ondernemers die willen omschakelen naar natuurinclusieve landbouw en biedt hierin ondersteuning. Veehouders kunnen gebruikmaken van een ondernemerscoach die helpt bij het maken van een omschakelplan, er is subsidie mogelijk om dit plan uit te werken tot een businessplan en er kan hulp worden ingeroepen voor het verdienmodel. Verder wil de provincie onder voorwaarden behulpzaam zijn om extra grond te verwerven. Ook de cursus Natuurinclusief Ondernemen past in de ondersteuning.

Bewuster van drijfveren

Tijdens de cursus stonden drie thema’s centraal, vertelt Erwin Bouwmans, docent aan de HAS en medebedenker van de cursus. ‘Het gaat om waarde bij de klant, biodiversiteit en natuurontwikkeling, en financiën en rendement.’ Vooral dat laatste is nog spannend, benadrukt hij: ‘Hoe maak je natuurinclusief ondernemen rendabel? Dat is een zoektocht. Ook deze cursus geeft geen kant-en-klaar antwoord. Maar we maken de deelnemers wel bewuster van wat hun drijfveren zijn, wie hun klanten kunnen zijn, hoe ze hun product in de markt zetten en hoe ze kunnen ondernemen op een manier die bij hen past.’

Juiste weg ingeslagen

Melissa en Pieter zijn ervan overtuigd dat ze de juiste weg zijn ingeslagen: ‘Het varkensbedrijf van mijn ouders is al groot,’ zegt Pieter, nóg grootschaliger zien we niet zitten. Ook mijn ouders snappen dat wij liever voor een nichemarkt kiezen. Dus wij reageerden meteen positief toen onze ondernemerscoach ons op deze cursus wees.’ Een belangrijke opbrengst van de cursus is het contact met de andere agrariërs, vertelt Melissa: ‘Je leert veel, ook van elkaar als deelnemers. Een idee dat wij bijvoorbeeld opdeden, was om aan de gemeente een stukje grond beschikbaar te stellen voor een struweelhaag. Dat is goed voor de grond, de waterafvoer en de biodiversiteit én het ziet er aantrekkelijker uit dan houten paaltjes met prikkeldraad. Binnen een week hadden we akkoord van de gemeente.’

Mooie complimenten

Melissa en Pieter kregen mooie complimenten na hun presentatie. Pieter: ‘We durven het anders te doen dan de agrarische sector het tot nu toe doet.’ Melissa: ‘En het veranderen van zo’n groot bedrijf in één keer, dat vond men ook bijzonder.’ Erwin Bouwmans: ‘De dragons realiseren zich heel goed dat de cursisten met iets bezig zijn waarvoor lef nodig is. Dat je niet alles van tevoren dicht kunt timmeren als je natuurinclusief wilt ondernemen.’ Ook de HAS wordt er beter van, benadrukt hij: ‘Als kenniskring van het lectoraat “Innovatief ondernemen met natuur” van de HAS zijn we altijd op zoek naar nieuwe kennis. De visies en de ervaringen van de cursisten nemen we mee in onze onderwijsprogramma’s. Ook gaan vier studenten hun afstudeerproject wijden aan de vraag hoe je natuurinclusieve landbouw rendabel kunt maken.’

Andere deelnemers

Andere deelnemers aan deze eerste cursus Natuurinclusief Ondernemen voor boer en tuinder waren onder meer melkveehouders Maurice en Ankie van Erp uit Maren-Kessel. Lees hun verhaal in de Nieuwe Oogst. 

Nieuwe cursus

In november 2021 verzorgen HAS en Provincie Noord-Brabant opnieuw de cursus Natuurinclusief Ondernemen voor boer en tuinder. Kijk voor meer informatie op de website van HAS bedrijfsopleidingen. Interesse om ook mee te doen? Neem contact op met Kim de Bont: K.dBont@has.nl088 890 38 81

Afbeeldingen

0  reacties

Cookie-instellingen