FoodUp Academie over de helft: interview Gertie

25-10-2019
0 reacties

Dompel je onder in de wereld van duurzamer eten en produceren. Versterk je kennis en netwerk. Krijg grip op verandering in het voedselsysteem en versnel zelf de transitie!

De FoodUp Academie geeft je een overzicht van het voedselsysteem door je mee op reis te nemen door de hele keten. Het programma van vijf dagen biedt ruimte voor zowel theorie als praktijk, maar ook leren van elkaar is een belangrijk onderdeel. We geven je kennis en inspiratie die je kunt gebruiken in jouw dagelijkse praktijk. Ook werk je samen met andere deelnemers aan jullie eigen ideeën middels een zelf te formuleren opdracht en krijg je toegang tot een breed netwerk van Brabantse voedselveranderaars.

De FoodUp Academie is bedoeld voor mensen uit de hele voedselketen, van boer tot consument, die een bovenmatige interesse hebben in voedsel of hier werkzaam in zijn. In 2021 start de vierde editie. De academie zal - geheel volgens de dan geldende RIVM corona-richtlijnen - starten in april 2021. 

Updates

De deelnemers van de FoodUp Academie zijn over de helft. Wat doet het traject met ze en wat hopen ze te bereiken? We spraken met Gertie Wiertz. Ze werkt als trajectbegeleider zorg bij Curio, school voor beroepsopleidingen (voorheen ROC West-Brabant).

Je hebt drie dagen FoodUp Academie achter de rug, wat vond je ervan?

‘De eerste twee dagen waren ontzettend leuk maar ook vermoeiend: een nieuwe groep, nieuwe contacten en jezelf verdiepen in het proces. En er waren veel sprekers; enthousiaste mensen en heel divers. Ik voelde me echt helemaal ondergedompeld in de voedselwereld. Voedsel is echt een interessegebied van mij, dus al die nieuwe kennis neem ik graag tot me. Ook is het waardevol dat het steeds een hele dag is. Door die totale focus kan ik doordenken en nadenken wat ik er bijvoorbeeld met studenten mee kan. Ook vind ik het heel mooi om te horen wat andere cursisten doen, dat is bemoedigend.’

‘Het heeft er ook voor gezorgd dat ik nu veel alerter ben op actualiteiten en wat er in mijn omgeving speelt rond landbouw en voedsel. Debatten, bijeenkomsten, krantenartikelen en gesprekken op de radio: ik heb er nu sneller oor en oog voor en ben dus echt mijn horizon aan het verbreden.’

‘Thuis was ik al wel bewust bezig met wel of geen vlees eten, verspilling en verpakkingen. Daar ben ik nu nog scherper op geworden. Over een paar weken ga ik ook naar een open avond van Herenboeren, en ik ben naar de open dag van pixel farming met onder meer Simone Koekkoek geweest. Leuk om er ook privé meer mee bezig te zijn!’

Hoe raakt dit onderwerp je werk?

‘Ik heb ruim dertig jaar voor de klas gestaan, nu werk ik bij bureau studentenbegeleiding van ons ROC. Iedere student heeft een mentor. Bij vragen of problemen die meer expertise of tijd vragen dan de mentor heeft, komen ze bij mij. Denk aan problemen thuis, overlijden van naasten, faalangst of moeite hebben met plannen. Wanneer het niet goed gaat met mensen, gaan ze ook slecht voor zichzelf zorgen en slecht eten. Het is mooi als ik hen dan kan helpen.’


Wat neem je nu al mee vanuit deze academie?

‘Mijn grote leervraag is hoe ik deze materie kan vertalen naar mbo-studenten. Dat is nog best ingewikkeld. Op de tweede dag gaf iemand de tip: begin klein, meerdere kleine stapjes vormen ook een beweging. Dit hielp en werkt ook echt. Wanneer ik nu met studenten praat, merk ik dat ik meer voorbeelden kan geven, wat mijn verhaal levendiger maakt. Ook kan ik studenten als begeleider andere tips geven. Een ervan is dat leefstijlcoaching nu in de basisverzekering zit. Misschien iets kleins zo op het eerste oog, maar mijn studenten kan het veel positiefs brengen. Daarnaast hoop ik ook mijn vele collega’s met mijn verworven inzichten enthousiast te maken.’

Afbeeldingen

0  reacties

Cookie-instellingen