Interview Diana van Bokhoven, mede-organisator FoodUp! Academie

08-10-2018
0 reacties

Dompel je onder in de wereld van duurzamer eten en produceren. Versterk je kennis en netwerk. Krijg grip op verandering in het voedselsysteem en versnel zelf de transitie!

De FoodUp Academie geeft je een overzicht van het voedselsysteem door je mee op reis te nemen door de hele keten. Het programma van vijf dagen biedt ruimte voor zowel theorie als praktijk, maar ook leren van elkaar is een belangrijk onderdeel. We geven je kennis en inspiratie die je kunt gebruiken in jouw dagelijkse praktijk. Ook werk je samen met andere deelnemers aan jullie eigen ideeën middels een zelf te formuleren opdracht en krijg je toegang tot een breed netwerk van Brabantse voedselveranderaars.

De FoodUp Academie is bedoeld voor mensen uit de hele voedselketen, van boer tot consument, die een bovenmatige interesse hebben in voedsel of hier werkzaam in zijn. In 2021 start de vierde editie. De academie zal - geheel volgens de dan geldende RIVM corona-richtlijnen - starten in april 2021. 

Updates

De tweede editie van de FoodUp! Academie is in september van start gegaan. We spraken daarom met mede-organisator Diana van Bokhoven over het programma en de ontwikkeling bij deelnemers. En wat het voor haarzelf betekend heeft, als oud-deelnemer.

Even het geheugen opfrissen, wat is en doet de FoodUp! Academie ook al weer?

‘We zijn er voor iedereen die een rol wil hebben of die al heeft in een duurzaam agrifoodsysteem of het voedsellandschap. Doel is meer kennis en meer kennissen; geïnspireerd raken en je netwerk uitbreiden. Om zo een volgende stap te kunnen maken met je eigen vraagstuk of uitdaging. Met de twintig zeer gemotiveerde deelnemers duiken we hiervoor vijf dagen letterlijk de voedselketen in. Buiten het programma zien en spreken de deelnemers elkaar in zogenaamde buddygroepjes, om elkaar te coachen en te reflecteren op elkaars vraagstukken.’

Kun je iets vertellen over het programma van dit jaar?

‘De eerste dag hebben we inmiddels gehad. Dat is vooral kennismaken met elkaar en met wat transitie is. We waren hierbij te gast op De Ruurhoeve van Corné Ansems, die met FoodUp Brabant/ Landbouw Innovatie Campus via de Doehetzelfkip-project heeft gewerkt aan de acceptatie van een meerprijs van de extra waarde van dierenwelzijn. De tweede dag volgden we met de deelnemers het maakproces van het Brabantse worstenbroodje. Letterlijk, met bezoeken van varkensboer via de verwerken naar de retail. De derde dag is aanstaande zaterdag, 13 oktober. Dan kunnen deelnemers inspiratie vinden op de World Food Day in Den Bosch. Bijvoorbeeld met de talkshows What Google Eats, Tech met bestek, The True Cost of Food, Aan de keukentafel. Maar ook de lezing van prijswinnend fotograaf van National Geographic George Steinmetz, die de landbouwsector over de hele wereld fotografeert. Daarna laten we ze een dag kennismaken met radicale vernieuwers. De slotdag gaat over het zelf een stap maken.’


FoodUp Academie 2018, dag 1, bezoek aan De Ruurhoeve. Foto: Diana van Bokhoven

Vorig jaar was je zelf deelnemer. Waarom had jij je aangemeld?

‘Ik had jaren als communicatiestrateeg gewerkt en voelde me steeds meer ‘langs de zijlijn’ staan. Ik wilde meer zelf doen, aan het roer staan, in plaats van mensen zo goed mogelijk adviseren. Dan moet je toch maar afwachten wat ze daadwerkelijk met je adviezen en ideeën doen. Interesse in food en duurzaamheid zat er, terugkijkend, al jong in. Eigen tas mee bij het boodschappen doen, nadenken over wat je eet. Als student besprak ik ’s ochtends al met een vriendin wat we ’s avonds gingen koken. De echte passie voor food ontstond toen ik zo’n twintig jaar geleden ging werken en de agrifoodsector in rolde. Hergebruik van reststromen, biologische landbouw stimuleren, besparen op transport; ik vond het mateloos interessant. Het is de combinatie van eten en de wereld een beetje mooier maken.’

Welke stap heb jij uiteindelijk gezet?

‘De verwarring die ik nu bij de deelnemers terugzie, heb ik zelf ook ervaren. Hoe meer je weet van het voedselsysteem, hoe meer de complexiteit tot je doordringt, hoe verwarrender het wordt. Er spelen zoveel partijen en belangen een rol. Maar door goed zicht te krijgen op het systeem, ontstaat ruimte voor de belangrijke nuance en het doen.’

‘Ik was destijds net voor mezelf begonnen. En in plaats van antwoorden te vinden was ik na vijf dagen FoodUp Academie eigenlijk nog meer verward. Pas een aantal maanden later werd me mijn eigen rol helder. Dat is waar het uiteindelijk om gaat, je eigen rol vinden. Begin in je eigen omgeving, daar waar jij iets in gang kunt zetten. Door de FoodUp Academie is mijn netwerk daarvoor nog groter en gevarieerder geworden. Ik ben nu vooral bezig met het verleiden van mensen om op een creatieve manier samen aan de slag te gaan en te werken aan vernieuwing. Verbinden, projecten opzetten, mensen vooruit helpen.’

Kun je een voorbeeld geven?

‘Ik ben bijvoorbeeld samen met Dalila Sayd een jaarprogramma aan het ontwikkelen dat mensen in een wijk met een lagere sociale-economische klasse bewuster maakt van gezond eten en dat ook voor hen bereikbaar maakt. We willen daarbij aansluiten op wat er al in de wijk gebeurt, zodat het kan beklijven. In de kern gaat het om dat je door goed gezelschap beter gaat eten. Dus met aandacht voor plezier en samenzijn, samen koken en eten. En dat toegankelijk te maken door de verbinding met lokale boeren te zoeken en bijvoorbeeld een buurtmoestuin. We doen dit in samenwerking met de GGD Hart van Brabant, huisartsenorganisatie Syntein en ZLTO en hopen volgend jaar een pilot te kunnen starten in een wijk.’

Wat wil je uiteindelijk bereiken?

Ik zie om me heen hoe je met inzet van creativiteit en anders denken veel kan bereiken. Zo wil ik de wereld een beetje mooier helpen maken. Wat mij motiveert is als ik beweging kan realiseren waarmee we dit bereiken.

Afbeeldingen

0  reacties

Cookie-instellingen