Herenboeren-docu: mooi ideaal, weerbarstige praktijk

03-12-2019
0 reacties

Herenboeren is een groeiende burgerbeweging die mensen gedeeld eigenaar maakt van een kleinschalig, gemengd boerenbedrijf: een Herenboerderij. Hun coöperatie heeft een boer in dienst die verantwoordelijk is voor de productie van voedsel en het beheer van het land. De tweehonderd huishoudens, goed voor ongeveer vijfhonderd monden, delen met elkaar de kosten en alle opbrengsten. 

Behalve aardappelen, groenten, fruit, kruiden en vlees van eigen land, oogsten de Herenboeren ook een gezondere bodem, meer biodiversiteit, nieuwe vrienden en veel gemeenschapszin. Zo ontplooien ze activiteiten voor kinderen, wisselen ze recepten uit, helpen op het land of verzorgen rondleidingen.  

Nederland telt inmiddels 8 Herenboerderijen, waarvan 4 in Brabant en minstens 20 initiatieven in oprichting. 

De Brabantse Herenboerderijen:

Steeds meer Nederlanders hebben interesse in het gedeeld eigenaar zijn van zo’n coöperatieve boerderij die in hun dagelijkse voedsel voorziet. FoodUp Brabant (onderdeel van de provincie Noord-Brabant) is partner van Herenboeren en helpt Herenboeren Brabant mee opschalen.

Updates

Ruim een jaar lang volgde documentairemaker Barend Hazeleger drie Herenboeren. Het resultaat 'Eten van eigen hof' is op 6 december te zien in Boxtel. Rode draad: het prachtige ideaal aan de ene kant en de weerbarstige praktijk aan de ene kant en de weerbarstige praktijk aan de andere.

 

herenboeren geert van der veer hazeleger

Geert van der Veer, initiatiefnemer van Herenboeren NL

Wat hem het meest verrast heeft? “De positiviteit. In Boxtel zijn alle deelnemers nog steeds heel positief: er zijn altijd mensen die de boer willen helpen, er zijn genoeg vrijwilligers voor het uitdelen van de producten. Die positiviteit is heel duurzaam. Aan de andere kant zag ik hoeveel moeite het een groep welwillende burgers kost om een boerderij van de grond te krijgen. Voor mensen van het eerste uur in Ede was het soms wel zwaar.”

Kansrijk burgerinitiatief

Precies over dit spanningsveld – het ideaal en de weerbarstige praktijk – gaat de documentaire van Barend Hazeleger ‘Eten van eigen hof’. Ruim een jaar lang volgt hij drie Herenboeren: de gelukkig deelnemer in Boxtel,  de initiatiefnemer uit Ede en zijn moeizame zoektocht, en geestelijk vader Geert van de Veer, die ambitieuze stippen op de horizon zet.

herenboeren boxtel wilhelminapark documentaire eten uit eigen hof

Monic Holman, herenboer uit Boxtel

Waarom Herenboeren? “Al tien jaar kun je zien aankomen dat de landbouw tegen grenzen aanloopt. Er zijn natuurlijk wel initiatieven voor een duurzamere landbouw, maar boeren blijken vaak gebonden, aan banken bijvoorbeeld. Toen ik hoorde over dit initiatief van bewoners dacht ik: dat heeft misschien kans van slagen. Als burgers op grotere schaal het initiatief nemen, dan gaat de verandering misschien sneller.”

Kom kijken in Boxtel

Het verhaal ligt dus iets genuanceerder, maar is vooral een fris geluid in een tijd van boerenprotesten, vindt Hazeleger. Eten van eigen hof draait op vrijdag 6 december om 20.30 uur in KunstCafé Coupé, Stationsplein 4, Boxtel. Hoofdrolspeler Monic Holman, tevens uitbater van dit café, en de regisseur geven na afloop van de vertoning een Q&A. De toegang is gratis, maar het aantal plaatsen beperkt, dus op=op. Kaarten reserveren via welkom@kunstcafecoupe.nl. Op zondag 8 december om 11.00 uur zendt Omroep Brabant Eten van eigen hof uit .

herenboeren ede documentaire eten uit eigen hof

Eric ’t Hoen, herenboer uit Ede

FoodUp en Herenboeren in Brabant

Herenboeren groeit gestaag in Brabant. Komend voorjaar kunnen Breda, Tilburg en Cranendonk waarschijnlijk open. Deze drie initiatieven hebben een coöperatie opgericht, hebben (nagenoeg) voldoende leden en hebben een boer gevonden (of zijn ermee in gesprek). Zes andere initiatieven zijn in oprichting en hebben in ieder geval contact met een particuliere grondeigenaar of gemeente.

Boudewijn Tooren werkt binnen FoodUp Brabant aan het naar een hoger plan tillen van Herenboeren in Brabant. “In Brabant en de rest van Nederland groeit Herenboeren explosief, dat is fantastisch! Iedereen omarmt het concept. Tegelijk merken we dat op het gebied van natuurinclusieve gemeenschapslandbouw nog veel te ontdekken valt. Daarom onderzoeken we of we een soort Brabants kenniscentrum kunnen starten. Dat zou een plek zijn waar initiatieven kunnen experimenteren, doorontwikkelen en van elkaar kunnen leren, en waar ook kennisinstellingen en scholen kunnen aanhaken. Dat hoeven niet alleen Herenboeren-initiatieven te zijn, het gaat om de bredere beweging naar nieuwe vormen van landbouw.”

Afbeeldingen

0  reacties

Cookie-instellingen