Horecaopleiding wordt Herenboer

10-09-2019
0 reacties

Herenboeren is een groeiende burgerbeweging die mensen gedeeld eigenaar maakt van een kleinschalig, gemengd boerenbedrijf: een Herenboerderij. Hun coöperatie heeft een boer in dienst die verantwoordelijk is voor de productie van voedsel en het beheer van het land. De tweehonderd huishoudens, goed voor ongeveer vijfhonderd monden, delen met elkaar de kosten en alle opbrengsten. 

Behalve aardappelen, groenten, fruit, kruiden en vlees van eigen land, oogsten de Herenboeren ook een gezondere bodem, meer biodiversiteit, nieuwe vrienden en veel gemeenschapszin. Zo ontplooien ze activiteiten voor kinderen, wisselen ze recepten uit, helpen op het land of verzorgen rondleidingen.  

Nederland telt inmiddels 8 Herenboerderijen, waarvan 4 in Brabant en minstens 20 initiatieven in oprichting. 

De Brabantse Herenboerderijen:

Steeds meer Nederlanders hebben interesse in het gedeeld eigenaar zijn van zo’n coöperatieve boerderij die in hun dagelijkse voedsel voorziet. FoodUp Brabant (onderdeel van de provincie Noord-Brabant) is partner van Herenboeren en helpt Herenboeren Brabant mee opschalen.

Updates

De Herenboeren Wilhelminapark hebben een bijzonder nieuw lid: de horecaopleiding van het Koning Willem I College in Den Bosch. FoodUp Brabant initieerde het contact.

Vorig jaar bezochten gespecialiseerde koks Dutch Cuisine de Herenboerderij in Boxtel. Ook bedachten ze recepturen voor producten van de boerderij. Daarna kookten ze die met een aantal leden in de keuken van de school. Dat beviel zo goed, dat meer mogelijkheden tot samenwerking werden onderzocht.

Herenboerenmenu

Dat werd een lidmaatschap van Herenboeren Wilhelminapark. Sinds 1 september kan de opleiding in leerling-onderneming Ons Restaurant wekelijks zo’n twintig Herenboeren driegangenmenu’s serveren. Ze krijgen daarvoor groenten, fruit, eieren en vlees van de coöperatieve boerderij. De jonge koks in opleiding maken hiervan de gerechten. De studenten in de bediening vertellen bij het serveren over de bijzondere weg van grond tot mond.

Draagt bij aan bekendheid

De samenwerking is een voorbeeld van wat FoodUp!-stagaire Iris van der Meer bedoelt met een van haar aanbevelingen: mensen op meerdere manier met je voedselinitiatief en het bestaansrecht ervan in aanraking laten komen.

Naast jongeren komen op deze manier ook ‘lichtgroene’ mensen in aanraking met Herenboeren, als gast van Ons Restaurant. Lichtgroene mensen willen wel bijdragen aan een duurzamere wereld, maar zo dat het weinig gevolgen heeft voor hun dagelijkse manier van leven.

Afbeeldingen

0  reacties

Cookie-instellingen