Theaterproductie ‘Iets met boeren’ maakt indruk

27-01-2020
0 reacties

Gemeenten Reusel-De Mierden, Sint Anthonis en het team van FoodUp Brabant (onderdeel van de provincie Noord-Brabant) presenteren de exclusief gemaakte voorstelling ‘Iets met Boeren’. Doel is om meer begrip te realiseren tussen boeren en niet-boeren. De voorstelling wordt met lokale toneelspelers gemaakt door Bureau Pees, een Brabants productiehuis dat zich richt op theater met maatschappelijke thema’s.

FoodUp Brabant nodigde de twee Brabantse gemeenten uit voor een pilot. Er was een idee om op een creatieve en interactieve manier boeren en niet-boeren dichter bij elkaar te brengen en om het publiek inzicht te geven in de actuele problematiek van de veranderende landbouw in de eigen regio. Uit dit idee ontstond een theatraal format om boeren en burgers samen te laten buigen over de transitie van hun gezamenlijke buitengebied.

In mei 2020 zouden de voorstellingen in gemeenten Sint Anthonis en Reusel-De Mierden drie keer worden opgevoerd. Door de coronamaatregelen is dit uitgesteld tot een nader te bepalen moment. Het streven is om ‘Iets met Boeren’ hierna ook in andere plaatsen in Brabant uit te voeren, elk met lokale toneelspelers en telkens zoveel mogelijk toegespitst op de specifiek lokale situatie.

Updates

Gemeenten Reusel-De Mierden, Sint Anthonis en FoodUp Brabant presenteren in mei de exclusief gemaakte voorstelling ‘Iets met boeren’. Doel: meer begrip tussen boeren en niet-boeren. De voorstelling wordt met lokale toneelspelers gemaakt door Bureau Pees.

Kippenvel

Op zondag 26 januari verliep de eerste repetitie van de theaterproductie succesvol. Na een korte oefensessie wordt een scene neergezet die de aanwezigen kippenvel oplevert. “Het onderwerp raakt je, het komt echt binnen”. De aanwezige wethouders Wouter Bollen (Sint Anthonis) en Peter van de Noort (Reusel- De Mierden) spreken hun waardering uit voor de spelers. “De lokale spelers voelen zich verbonden met de problematiek en dat merk je als toeschouwer. Dit belooft wat voor de voorstelling in mei.”

Uitvoering

Op 8-9-10 mei (Sint Anthonis) en op 15-16-17 mei (Reusel- De Mierden) kan het publiek genieten van de voorstelling. De voorstelling wordt dan in elk van de gemeenten drie keer uitgevoerd. De kaartverkoop start op 1 maart.

Ontstaan

FoodUp! Brabant, het team van Provincie Noord-Brabant dat zich bezighoudt met vernieuwing van het voedselsysteem, nodigde de twee Brabantse gemeenten uit voor een pilot. Er was een idee om op een creatieve en interactieve manier boeren en niet-boeren dichter bij elkaar te brengen en om het publiek inzicht te geven in de actuele problematiek van de veranderende landbouw in de eigen regio. Met de creatieve inbreng van Bureau Pees ontstond een theatraal format om boeren en burgers samen te laten buigen over de transitie van hun gezamenlijke buitengebied. Het streven is om ‘Iets met Boeren’ hierna ook in andere plaatsen in Brabant uit te voeren, elk met lokale toneelspelers en telkens zoveel mogelijk toegespitst op de specifiek lokale situatie. De pilot is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

 

Lees het artikel in Dagblad De Gelderlander.

Afbeeldingen

0  reacties

Cookie-instellingen