Nieuwe kansen: veel vraag naar mobiele kaasmakers

29-11-2020
0 reacties

Op de hoogte blijven van het laatste FoodUp-nieuws? Meld je aan voor de maandelijke FoodUpdate!

 

In de Brabantse Peel is een groep melkveehouders op zoek naar een erfkazer die hun melk mobiel verkaast op hun eigen erf én naar meer melkveehouders die hiervan gebruik willen maken. Lees de oproep van Innovatiehuis de Peel, waarmee FoodUp Brabant veel samenwerkt.

Kaasmaker Henk van der Schoor ontdekte in 2017 een gat in de markt. Als Erfkazer maakt hij kaas van verse melk direct op het erf van een boerderij. Veel melkveehouders willen wel eigen kaas maken, maar zien op tegen het extra werk. Ook melkveehouders Arjan Manders uit Deurne en Willem Verkuijlen uit de Mortel willen graag hun eigen kaas laten maken. Als erfkazer speelt Henk hier perfect op in. Hij krijgt meer aanvragen van boeren dan hij aankan. Het Innovatiehuis de Peel ziet daarom volop kansen in deze coronatijd voor ondernemers die een nieuwe uitdaging zoeken als mobiele kaasmaker.

Kaas maken doet Henk al een hele tijd. Toen hij in 2017 in contact kwam met een boer die zijn koeien alleen gras voerde, wilde hij met deze melk aan de slag. ‘Ik was direct gecharmeerd van grasgevoerde melk. Dat is niet alleen gezonder, het is ook veel smaakvoller.’ Als erfkazer speelt Henk perfect in op de vraag van de boeren. ‘Boeren kunnen bij mij kleine hoeveelheden van hun eigen melk laten verkazen. Zonder hier veel tijd, kennis en kapitaal in te steken. En andersom kan ik mijn eigen bedrijfsinvestering, zoals de aanschaf van de mobiele kaasmakerij, spreiden over al mijn klanten.’

Stijgende vraag naar echte rauwmelkse kaas

Consumenten kopen steeds meer lokaal. Ook zijn mensen steeds bewuster met voedsel bezig. ‘Ze willen weten waar hun eten vandaan komt’, vertelt Henk. ‘Bovendien zijn ze bereid een hogere prijs te betalen als de kwaliteit van een product ook beter is.’ Die toenemende vraag, ziet ook Henk terug. ‘Deze week heb ik weer vier nieuwe aanvragen van boeren gekregen. Ik vind het ontzettend jammer dat ik niet iedereen kan helpen met het maken van echte rauwmelkse kaas. Daarom wil ik tegen mensen die een nieuwe carrière zoeken zeggen: overweeg een overstap naar mobiel kaasmaken.’

Boeren staan in de rij

Voor aspirant kaasmakers heeft Henk al een lijst van 30 ondernemers klaarliggen die hij nu niet kan bedienen. Eén van hen is Arjan Manders uit Deurne: ‘Ik wil graag een kleine oplage kaas laten maken van onze melk. Dit nieuwe streekproduct past heel goed in onze landwinkel met melktap. Daarom zoek ik een kaasmaker die bij mij op het erf een kleine oplage kaas maakt. Dan kan ik mijn eigen kaas op de markt brengen en lokaal verkopen. Ook Willem Verkuijlen uit de Mortel wil graag de melk van zijn koeien laten verkazen: ‘Ik zou graag willen proeven welke soorten kaas je kunt maken, zonder direct grote investeringen te doen.’

Melk wordt altijd kaas

Kaas maken is simpel volgens Henk. ‘Melk wordt altijd kaas. Het is een kwestie van doen en dan krijg je de slag vanzelf te pakken.’ De kunst is om tot een goed recept te komen en vervolgens steeds dezelfde kaas te maken. Henk is altijd bereid om aspirant kaasmakers op weg te helpen. ‘De kneepjes van het vak leer je in de praktijk. Geen enkele melk is hetzelfde. Neem niet te grote stappen en schrijf goed op wat je doet, dan komt het altijd goed.’

Ben jij ondernemer en wil jij verkennen of een carrière als erfkazer iets voor jou is? Liza Simons van het Innovatiehuis en erfkazer Henk van der Schoor begeleiden jou door het geven van handvaten.

Wil jij als melkveehouder kaas laten maken op jouw erf? Neem ook dan contact op met Liza Simons.

Afbeeldingen

0  reacties

Cookie-instellingen