Brabant op de Internationale Grüne Woche

Fotocredit: Messe Berlin GmbH
11-01-2024
1730 keer bekeken

De provincie Noord-Brabant is altijd aanwezig op de Internationale Grüne Woche in Berlijn. Dé toonaangevende internationale vakbeurs op het gebied van voedsel, land- en tuinbouw is the place to be voor de landbouwsector. De Grüne Woche vindt plaats van 19 tot en met 28 januari 2024.

Dit jaar neemt Brabant een voortrekkersrol bij het agenderen van thema’s die spelen in de provincie(s) en van belang zijn voor het rijksbeleid. Eiwittransitie en voedselverspilling/ reststroomverwaarding hebben een belangrijke plek gekregen bij de twee door Brabant geïnitieerde activiteiten.

Netwerkborrel donderdag 18 januari

De officiële opening van de Internationale Grüne Woche (IGW) is op donderdagavond 18 januari. Daarna is het gebruikelijk dat de Nederlandse delegatie bij elkaar komt om te netwerken. Sinds een paar jaar wordt dit ook officieel gefaciliteerd en afwisselend door verschillende provincies georganiseerd. De provincie Noord-Brabant host deze netwerkborrel dit jaar.

Tijdens deze bijeenkomst vertellen we het Brabantse verhaal via de hapjes die ter plaatse gemaakt worden door een Brabantse kok: hapjes van (uiteraard) Brabantse producten en met een link naar de thema’s (technische) innovatie, eiwittransitie en reststroomverwaarding. Ook zijn er drie Brabantse boeren aanwezig die het Brabantse verhaal vanuit de praktijk vertellen aan alle aanwezige bestuurders, politici en bedrijven.

Kennissessies vrijdag 19 januari

Brabant verzorgt met andere provincies daarnaast de organisatie van inhoudelijke kennissessies in Paviljoen NL bij de IGW over eiwittransitie en voedselverspilling/ reststroomverwaarding. Dit gebeurt op vrijdag 19 januari. Met voorbeelden uit de praktijk willen we duidelijk maken welk beleid werkt en waar nog winst te behalen valt. De sessies zijn:

 • Kansen in de eiwittransitie
  Marjolein Brasz  en Gert Harm Ten Bolscher (NES en Bean Deal)
  Jaap Korteweg (Those Vegan Cowboys)
  Bart Grobben (De Nieuwe Melkboer)
   
 • Landbouw van de toekomst - eiwitten uit reststromen
  Andre Hogendijk (BO Akkerbouw)
  Jan Sikkema (Fascinating)
   
 • Minder CO2 met een verspillingsvrij en plantaardiger dieet
  Toine Timmermans (Samen Tegen Voedselverspilling)
  Marcel van der Heijden (Plant FWD)

Museum of Future Food

De gezamenlijke provincies presenteren zich in Paviljoen NL met het NBTC. Daarin staat een product dat iets zegt over de provincie. Voor Brabant is dat Frietje Precies. Wat ons betreft een aansprekend voorbeeld van het nieuwe bourgondisch in Brabant.

De aardappel is een Brabants product met een rijke historie. Van Gogh wijdde er zijn eerste meesterwerk aan: De aardappeleters (Nuenen, 1885). Op zijn Boerderij van de toekomst in Reusel ontwikkelt Jacob van den Borne nu een innovatieve aanpak voor aardappelteelt: precisielandbouw met drones en ecologisch verantwoord bodemgebruik. Duurzaam genieten op zijn Brabants. Daarbij verwijzen we naar allerlei leuke dingen die er te doen zijn in het land van Van Gogh.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen