Mbo’s, HAS, ZLTO en provincie werken samen aan voedselsysteem

07-11-2019
0 reacties

Samen met jongeren de toekomst vormgeven, dat is wat FoodUp Brabant graag wil doen. Daarom werken wij op veel terreinen samen met Brabantse onderwijsinstellingen en jongerenorganisaties aan vraagstukken op het gebied van voedsel. 

We organiseren gesprekken met jongeren (Agrifoodtalks), bijeenkomsten gericht op bewustwording (Met de Boer op Toer, Agri Meets Design) en werken samen met het BAJK aan hun jaarprogramma. Daarnaast werken we samen met onderwijsinstellingen aan bewustwording van jongeren via voedseleducatieprojecten (samen met de regio’s Greenport Venlo, Noordoost-Brabant en Foodvalley, de Nieuwste School) en verbinden we ondernemersvragen aan het onderwijs (Urban Living Lab Breda, AgriFood Innovation Makers, nieuwe verdienmodellen voor boeren). We werken samen met onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven aan Talentontwikkeling van (young) professionals. En we hebben altijd stagiairs die binnen ons team werken aan vernieuwende projecten, zoals Boer aan Tafel.

Updates

Kennispact MBO Brabant, HAS Hogeschool, FoodUp Brabant en ZLTO gaan structureel samenwerken aan een nieuw voedselsysteem in Brabant. De partijen bekrachtigden de samenwerking 7 november op de bijeenkomst Brabant Eet (Beet) in Den Bosch.

De partijen willen samenwerken aan een nieuw voedselsysteem in Brabant waarbij gezond, eerlijk, duurzaam en lekker eten centraal staat. Eten dat goed is voor mens, dier en omgeving en dat een faire prijs en waardering oplevert voor wie dat voedsel produceert. Om dat voedselsysteem te bouwen is structurele samenwerking tussen onderwijsinstellingen, bedrijfsleven en de provinciale overheid cruciaal.

beet brabant eet 2019 foodup

Rol onderwijs in transitie

De veranderende landbouw- en voedselsector in Brabant vraagt om voldoende goed gekwalificeerde professionals die kunnen bijdragen aan de gewenste transitie van het voedselsysteem. Hiervoor is een gedifferentieerd aanbod in het onderwijs noodzakelijk. Daarnaast is samenwerking tussen onderwijsinstellingen onderling belangrijk. Ook overheid en bedrijfsleven spelen een belangrijke rol bij de voedseltransitie in het onderwijs. De ‘handshake’ door de bestuurders van Kennispact MBO Brabant, HAS Hogeschool, provincie Noord-Brabant, FoodUp Brabant en ZLTO is de kick-off van de gezamenlijke Brabantse missie naar een nieuw voedselsysteem.

 

Over de samenwerkingspartners

Kennispact MBO Brabant verbindt, deelt kennis en draagt bij aan de matching van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt door een samenwerking van bedrijfsleven, overheid en mbo-instellingen.

HAS Hogeschool biedt bacheloropleidingen op het gebied van food, business, biologie, tech, agro en design. De HAS-minors hebben allemaal een relatie met duurzaamheid en ondernemerschap.

FoodUp Brabant is een team van de provincie Noord-Brabant dat de ruimte krijgt om te pionieren en bottom-up te werken aan nieuwe perspectieven voor het Brabantse voedsellandschap en versnelling van de voedseltransitie.

ZLTO staat voor de continuïteit van de land- en tuinbouw en de toekomst van haar leden in Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Gelderland, ook als het gaat om gezond en veilig voedsel, vitaliteit van het platteland, energie en klimaat.

Afbeeldingen

0  reacties

Cookie-instellingen
Cookie-instellingen sluiten

Cookie-instellingen wijzigen

Deze website maakt gebruik van cookies. Cookies worden onder andere gebruikt voor het bijhouden van statistieken, het opslaan van voorkeuren, het optimaliseren van deze website, de integratie van social media en marketingdoeleinden. Lees meer over cookies en jouw privacy in ons cookieverklaring. Wij gebruiken de hieronder genoemde soorten cookies.


Deze cookies gebruiken we om de basisfuncties van deze website te kunnen laten draaien en om inzicht te krijgen in het gebruik. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en worden daarom altijd geplaatst.

Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.

Indien u deze toestaat, worden deze cookies gebruikt door aanbieders van externe content die op deze website kan worden getoond. In sommige gevallen gaat het daarbij om marketing- en/of tracking cookies, die het gedrag van bezoekers vastleggen en op basis daarvan gepersonaliseerde advertenties tonen op andere websites.