Wat doet onze stagiaire Amber den Otter?

05-03-2019
0 reacties

Samen met jongeren de toekomst vormgeven, dat is wat FoodUp Brabant graag wil doen. Daarom werken wij op veel terreinen samen met Brabantse onderwijsinstellingen en jongerenorganisaties aan vraagstukken op het gebied van voedsel. 

We organiseren gesprekken met jongeren (Agrifoodtalks), bijeenkomsten gericht op bewustwording (Met de Boer op Toer, Agri Meets Design) en werken samen met het BAJK aan hun jaarprogramma. Daarnaast werken we samen met onderwijsinstellingen aan bewustwording van jongeren via voedseleducatieprojecten (samen met de regio’s Greenport Venlo, Noordoost-Brabant en Foodvalley, de Nieuwste School) en verbinden we ondernemersvragen aan het onderwijs (Urban Living Lab Breda, AgriFood Innovation Makers, nieuwe verdienmodellen voor boeren). We werken samen met onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven aan Talentontwikkeling van (young) professionals. En we hebben altijd stagiairs die binnen ons team werken aan vernieuwende projecten, zoals Boer aan Tafel.

Updates

Amber den Otter volgt aan hogeschool Fontys in Tilburg een opleiding tot trendonderzoeker en conceptontwikkelaar. Als stagiaire bij FoodUp! Brabant is haar opdracht om samen met telers Jacob van den Borne en Arend Koekkoek een nieuw concept te bedenken.

Wat leer je als conceptontwikkelaar?

'In onze opleiding staan innovatieve concepten centraal die de kwaliteit van leven verbeteren. We leren kijken naar trends binnen de samenleving, korte en langere lopende, naar waarden die mensen belangrijk vinden. En leren om die kennis bij bedrijven en organisaties toe te passen, zodat dat wat ze doen aansluit bij hun doelgroep. Ik ben deze studie gaan doen omdat ik graag iets voor de samenleving en met mensen wilde doen, maar me niet in de zorg of het onderwijs zag werken. Ik kijk graag met een brede en wakkere blik naar wat er om me heen gebeurt, en dat is precies wat bij dit vak nodig is. Ik had het me nooit zo gerealiseerd, maar ik ben altijd al bezig geweest met verhalen bedenken en out-of-the-box-denken. En tijdens je studie word je daar nog beter in.'

Hoe ben je bij FoodUp terechtgekomen?

'In mijn eerste jaar heb ik met studiegenoten een project gedaan voor FoodUp!. We hebben toen een trendrapport gemaakt dat keek naar waarmee je op de boerderij geld kunt verdienen naast de landbouw, aan welke activiteiten in de samenleving behoefte was. Toen ik met een docent sprak over een stage, attendeerde hij mij weer op FoodUp!. Dat sprak me aan omdat ik me al afvroeg hoe die voedseltransitie liep en in zijn werk gaat. Ik vind het interessant om te leren hoe zaken in elkaar steken, welke initiatieven er zijn, wat FoodUp! doet, waar boeren tegenaan lopen en hoe gewerkt wordt aan verandering.'

Wat ga je bij FoodUp doen?

'Arend Koekkoek, bedenker van pixelfarming, en Jacob van den Borne, een grote aardappelteler die bezig is met precisielandbouw, willen samen een project starten dat het beste van beide werelden combineert. Opschaling van pixelfarming dus, waarbij alle gewassen voor een gerecht samen op één akker staan en de teelt geheel transparant is en uitgaat van de kwaliteiten van de bodem. Van waar je welk gewas het beste kunt telen, van de natuurlijke omstandigheden, in plaats van altijd de omstandigheden naar je hand zetten, en van diversiteit op de akker. Zo’n nieuw systeem vraagt ook een nieuw verhaal, een verhaal dat de doelgroep aanspreekt en overbrengt wat dit concept uniek maakt, naast dat het duurzaam is. Samen met Arend en Jacob ga ik dit concept verder uitwerken en kijken naar interessante doelgroepen en hoe die te bereiken zijn. Het is de bedoeling dat dit resulteert in een conceptboek en zo mogelijk een akker waar dit jaar al een start wordt gemaakt.'

Wat maakt dit project interessant voor jou?

'Als het gaat om voedselproductie schrikt gebruik van technologie veel mensen af. Ze hebben een associatie met massaproductie en dat roept negatieve gevoelens op. De gezamenlijke aanpak van Arend en Jacob biedt kansen om een nieuw concept te ontwikkelen dat én aansluit bij maatschappelijke wensen én impact heeft op de voedseltransitie in Brabant.'

En hoe zie je je eigen toekomst?

'Ik wil graag verder in de conceptontwikkeling. Mogelijk wil ik na mijn opleiding nog een master doen, in deeltijd, om me nog verder te ontwikkelen. In welke sector weet ik nog niet. Dat hoop ik te ontdekken in mijn vierde en laatste jaar van mijn studie, waarin je je gaat specialiseren.'

Afbeeldingen

0  reacties

Cookie-instellingen
Cookie-instellingen sluiten

Cookie-instellingen wijzigen

Deze website maakt gebruik van cookies. Cookies worden onder andere gebruikt voor het bijhouden van statistieken, het opslaan van voorkeuren, het optimaliseren van deze website, de integratie van social media en marketingdoeleinden. Lees meer over cookies en jouw privacy in ons cookieverklaring. Wij gebruiken de hieronder genoemde soorten cookies.


Deze cookies gebruiken we om de basisfuncties van deze website te kunnen laten draaien en om inzicht te krijgen in het gebruik. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en worden daarom altijd geplaatst.

Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.

Indien u deze toestaat, worden deze cookies gebruikt door aanbieders van externe content die op deze website kan worden getoond. In sommige gevallen gaat het daarbij om marketing- en/of tracking cookies, die het gedrag van bezoekers vastleggen en op basis daarvan gepersonaliseerde advertenties tonen op andere websites.