Lupine bonen van eigen bodem tijdens WereldPeulvruchtenDag

10-02-2021
0 reacties

Samen met jongeren de toekomst vormgeven, dat is wat FoodUp Brabant graag wil doen. Daarom werken wij op veel terreinen samen met Brabantse onderwijsinstellingen en jongerenorganisaties aan vraagstukken op het gebied van voedsel. 

We organiseren gesprekken met jongeren (Agrifoodtalks), bijeenkomsten gericht op bewustwording (Met de Boer op Toer, Agri Meets Design) en werken samen met het BAJK aan hun jaarprogramma. Daarnaast werken we samen met onderwijsinstellingen aan bewustwording van jongeren via voedseleducatieprojecten (samen met de regio’s Greenport Venlo, Noordoost-Brabant en Foodvalley, de Nieuwste School) en verbinden we ondernemersvragen aan het onderwijs (Urban Living Lab Breda, AgriFood Innovation Makers, nieuwe verdienmodellen voor boeren). We werken samen met onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven aan Talentontwikkeling van (young) professionals. En we hebben altijd stagiairs die binnen ons team werken aan vernieuwende projecten, zoals Boer aan Tafel.

Updates

Op WereldPeulvruchtenDag 10 februari zet Lekker Lupine de nog onbekende lupineboon in de spotlight. In het project 'Lupine op de kaart' van Innovatiehuis De Peel en FoodUp Brabant werken Bijzonder Brabants, top-koks en onderwijs samen om lupine meer bekend te maken als lokaal, duurzaam voedsel.

Tijdens de Wereld Peulvruchten Dag op 10 februari deelt Lekker Lupine de lekkerste recepten met de nu nog onbekende lupineboon van Nederlandse bodem. Dit initiatief sluit aan bij het project ‘Lupine op de kaart’. In dit project werken boer Henk van Bijzonder Brabants, vier top-koks, drie MBO koks opleidingen en HAS Den Bosch/Venlo samen om lupine meer bekend te maken als lokaal, duurzaam voedsel. De Verenigde Naties heeft de Wereld Peulvruchtendag (World Pulses Day) ingesteld, omdat peulvruchten een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een gezonde voeding. Daarnaast kunnen peulvruchten zorgen voor een verbetering van de bodemvruchtbaarheid en het milieu.


Makkelijke en lekkere recepten

Lokale Lupinebonen zijn nu nog op beperkte schaal te koop in glazen potten in supermarkten onder het label ‘Machandel’ en ‘Smaakt’ en soms ook als gedroogde lupine. Maar wat maak je ermee? Op Wereld Peulvruchten Dag deelt Lekker Lupine recepten van koks, zodat jezelf kennis kunt maken met (h)eerlijke lupine gerechten. Foodblogger Rens Kroes schreef al een blog over lupine.

Teler André Jurrius in het bloeiende lupine veld

Kennis delen over lupine

Communicatie over de vele voordelen van lupine is essentieel. Dat blijkt uit onderzoek naar de voorkeuren van consumenten dat studenten van Wageningen Universiteit in opdracht van Lekker Lupine uitvoerde. Wanneer mensen weten dat ze met hun eetpatroon bijdragen aan hun eigen gezondheid, een gezondere bodem, een beter klimaat en een goede prijs voor de boer raken ze nieuwsgierig en willen ze de lupineboon uitproberen. Mits er goede recepten voorhanden zijn. Daarom deelt Lekker Lupine de lekkerste recepten op lekkerlupine.nl.

Lupine de allrounder van de keuken

“Waar smaakt lupine naar?” Dat is vaak de eerste vraag die mensen stellen. “En hoe groeien ze dan?” volgt snel daarna. Op andere plekken in de wereld is lupine al een geliefd ingrediënt omdat het een allrounder in de keuken is. Je kan er zoet en hartig mee maken. Manfred Albrecht van veganistisch restaurant Bij Albrecht in Eindhoven: ‘Lupine is een perfecte eiwitbron en past daardoor heel goed in de plantaardige keuken.’ De boon heeft een licht nootachtige smaak met een stevige bite. Lupine onderscheidt zich met deze structuur van andere peulvruchten die vaak wat meliger smaken. Qua voedingswaardes is het een topper. Het behoort met ruim 36% eiwitten tot het meest eiwitrijke gewas en bevat alle essentiële aminozuren in ook nog eens de hoeveelheid die wij nodig hebben, aldus onderzoeker Udo Prins van het Louis Bolk Instituut.

Chef Manfred Albrecht van restaurant Bij Albrecht in Eindhoven

Lupine uit de Peel op de kaart

In 2016 is boer Henk van Bijzonder Brabants in de Peel gaan pionieren met het telen van lupine. Met hulp van het Louis Bolk Instituut en bio-dynamisch teler André Jurrius van ekoboerderij de Lingehof werden ieder jaar stappen voorwaarts gezet. Met als eerste resultaat, dat lupine een waardevol gewas is voor de zandgrond. Om lupine meer bekend te maken als lokaal, duurzaam voedsel zijn vier top-koks, drie MBO koks opleidingen, HAS Den Bosch/Venlo en boer Henk het project ‘Lupine op de kaart’ gestart. Een schot in de roos samen met Lekker Lupine. Zo wordt concreet invulling gegeven aan de Nationale Eiwitstrategie en Europese Farm2Fork strategie. Sámen werken we aan de ontwikkeling van een nieuwe keten; duurzaam, transparant en goed voor de boer, bodem, klimaat en onze gezondheid. FoodUp Brabant (onderdeel van de provincie Noord-Brabant) en Innovatiehuis de Peel begeleiden het project.

In 2021 gaan meer boeren lupine telen. Daarnaast is er veel interesse voor productontwikkeling en groeit de ‘lupinecommunity’ met onder andere het initiatief van boer Henk van Bijzonder Brabants. Sámen werken we aan de ontwikkeling van een nieuwe keten; duurzaam, transparant en goed voor de boer, bodem, klimaat en onze gezondheid.

Zelf lekker koken met Lupine

Topchefs en fans delen vanaf vandaag ook hun recepten met lupine: oa
* Manfred Albrecht van Bij Albrecht in Eindhoven
* Green-egg chef Barend Kramer uit Ede
* Jan-Willem Bloem van De Waldhoorn in Otterlo
* Rens Kroes uit Amsterdam
Kijk voor meer recepten op www.lekkerlupine.nl.
 

Afbeeldingen

0  reacties

Cookie-instellingen
Cookie-instellingen sluiten

Cookie-instellingen wijzigen

Deze website maakt gebruik van cookies. Cookies worden onder andere gebruikt voor het bijhouden van statistieken, het opslaan van voorkeuren, het optimaliseren van deze website, de integratie van social media en marketingdoeleinden. Lees meer over cookies en jouw privacy in ons cookieverklaring. Wij gebruiken de hieronder genoemde soorten cookies.


Deze cookies gebruiken we om de basisfuncties van deze website te kunnen laten draaien en om inzicht te krijgen in het gebruik. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en worden daarom altijd geplaatst.

Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.

Indien u deze toestaat, worden deze cookies gebruikt door aanbieders van externe content die op deze website kan worden getoond. In sommige gevallen gaat het daarbij om marketing- en/of tracking cookies, die het gedrag van bezoekers vastleggen en op basis daarvan gepersonaliseerde advertenties tonen op andere websites.