Scholieren adviseren over duurzame en gezonde voeding

19-04-2021
0 reacties

Samen met jongeren de toekomst vormgeven, dat is wat FoodUp Brabant graag wil doen. Daarom werken wij op veel terreinen samen met Brabantse onderwijsinstellingen en jongerenorganisaties aan vraagstukken op het gebied van voedsel. 

We organiseren gesprekken met jongeren (Agrifoodtalks), bijeenkomsten gericht op bewustwording (Met de Boer op Toer, Agri Meets Design) en werken samen met het BAJK aan hun jaarprogramma. Daarnaast werken we samen met onderwijsinstellingen aan bewustwording van jongeren via voedseleducatieprojecten (samen met de regio’s Greenport Venlo, Noordoost-Brabant en Foodvalley, de Nieuwste School) en verbinden we ondernemersvragen aan het onderwijs (Urban Living Lab Breda, AgriFood Innovation Makers, nieuwe verdienmodellen voor boeren). We werken samen met onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven aan Talentontwikkeling van (young) professionals. En we hebben altijd stagiairs die binnen ons team werken aan vernieuwende projecten, zoals Boer aan Tafel.

Updates

Tijdens het IVN Jongeren Adviesbureau gingen 100 leerlingen van De Nieuwste School in Tilburg aan de slag met de vraag hoe JOGG Tilburg, de makelaars Jong Leren Eten en FoodUp Brabant (provincie Noord-Brabant) gezond en duurzaam eten bij jongeren vanzelfsprekend kunnen maken.

Op vrijdag 16 april ontving het winnende team een prijs uit handen van gedeputeerde Elies Lemkes.  

Zes weken lang beten de leerlingen van 3 HAVO/VWO zich vast in het vraagstuk ‘hoe kan ik -jongeren stimuleren gezonde en duurzame voedselkeuzes te maken?’. Zij deden dit door onderzoek te doen op school en digitaal, maar ook in de eigen omgeving middels een supermarktsafari en met zogenaamde @home-challenges. “Mijn dochter haalde de hele kelderkast overhoop, op zoek naar de schijf van vijf. Om vervolgens te concluderen dat ik boodschappen moest gaan doen!”, aldus een van de ouders. De jongeren werden bij dit onderzoek ondersteund door lokale experts, onder andere uit het 013Food netwerk en Brabantse Klasseboeren. Deze lokale experts gingen digitaal in gesprek met de jongeren en hielpen hen met het verbeteren van hun concepten. 

Aan creativiteit geen gebrek 

De jongeren van De Nieuwste School kwamen met veel verfrissende ideeën. Van een moestuin op het dak tot een app met puntensysteem voor gezonde keuzes. Maar ook een gezonde festivalroute die jongeren weg moet houden bij de friettent. Uit al deze concepten selecteerden de opdrachtgevers vier finalisten. Zij mochten vrijdag hun ideeën pitchen aan de vakjury, bestaande uit gedeputeerde Elies Lemkes (provincie Noord-Brabant), beleidsadviseur Karin Smeets (gemeente Tilburg) en portefeuillehouder Natuur & Gezondheid Renske Visscher (IVN Brabant).  

En de winnaar is… 

Het winnende advies komt van Lynn, Frida, Julia en Julie. Met hun idee “Future Food”, een social media platform waar onder andere recepten gedeeld kunnen worden, willen de leerlingen aan andere jongeren laten zien hoe leuk het is om gezonde gerechten klaar te maken. Het goed uitgewerkte idee laat innovatie zien en spreekt de doelgroep aan. Een echte winnaar, maar gedeputeerde Lemkes is onder de indruk van alle ideeën: “Ik vind het belangrijk om met jonge Brabanders in gesprek te zijn over Landbouw, Voedsel en Natuur. Hun frisse blik inspireert. Ik zie dat praktijkgericht onderwijs zoals dit, kinderen helpt om al in een vroeg stadium na te denken waar voedsel vandaan komt, hoe het wordt geproduceerd en wat er gezond voor je is. Én dat het leuk is om met gezond en duurzaam voedsel bezig te zijn”.  

Over IVN Jongeren Adviesbureau 

IVN Natuureducatie gelooft dat jongeren creatieve antwoorden hebben op maatschappelijke uitdagingen: een stem die gehoord moet worden! Het IVN Jongeren Adviesbureau betrekt jongeren tussen de 12 en 25 jaar, vanuit hun opleiding, bij maatschappelijke vraagstukken op het gebied van natuur en duurzaamheid. Dit zijn echte, actuele vragen van bedrijven of overheden. In de rol van adviseur praten jongeren mee over hun eigen leefomgeving. De frisse en onbevangen blik van jongeren kan bestaande denkpatronen binnen organisaties doorbreken en innovatie stimuleren. 

Afbeeldingen

0  reacties

Cookie-instellingen
Cookie-instellingen sluiten

Cookie-instellingen wijzigen

Deze website maakt gebruik van cookies. Cookies worden onder andere gebruikt voor het bijhouden van statistieken, het opslaan van voorkeuren, het optimaliseren van deze website, de integratie van social media en marketingdoeleinden. Lees meer over cookies en jouw privacy in ons cookieverklaring. Wij gebruiken de hieronder genoemde soorten cookies.


Deze cookies gebruiken we om de basisfuncties van deze website te kunnen laten draaien en om inzicht te krijgen in het gebruik. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en worden daarom altijd geplaatst.

Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.

Indien u deze toestaat, worden deze cookies gebruikt door aanbieders van externe content die op deze website kan worden getoond. In sommige gevallen gaat het daarbij om marketing- en/of tracking cookies, die het gedrag van bezoekers vastleggen en op basis daarvan gepersonaliseerde advertenties tonen op andere websites.