Samen met jongeren de toekomst vormgeven, dat is wat de Provincie Noord-Brabant graag wil doen. Daarom werken wij op veel terreinen samen met Brabantse onderwijsinstellingen en jongerenorganisaties aan vraagstukken op het gebied van voedsel. We stellen materialen beschikbaar via de onderwijstoolkit, organiseren gesprekken met jongeren (Agrifoodtalks), bijeenkomsten gericht op bewustwording (Met de Boer op Toer, Agri Meets Design) en werken samen met het BAJK aan hun jaarprogramma. Daarnaast werken we samen met onderwijsinstellingen aan bewustwording van jongeren via voedseleducatieprojecten en verbinden we ondernemersvragen aan het onderwijs. We werken samen met onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven aan Talentontwikkeling van (young) professionals.
Leerlingen van Scholengemeenschap de Overlaat uit Waalwijk hebben de Schoolkantine Challenge 2023 in Noord-Brabant gewonnen. Ze sleepten deze prijs in de wacht met hun vegetarische wrap 'Ikwillum' op 16 maart tijdens de Dag van de Gezonde Schoolkantine. Lees meer over Winnaars Brabantse Schoolkantine Challenge bekend
Meer studiekiezers motiveren om een groene opleiding te volgen. Dat is het doel van de campagne die ZLTO heeft ontwikkeld in opdracht van Stichting MLTS (onderwijs). Deze campagne speelt zich voornamelijk af op social media zoals TikTok en Instagram en richt voorlopig de pijlen op jongeren (en hun ouders) in Zuid-Nederland. Lees meer over Imagocampagne mikt op meer scholieren in groen onderwijs
Jonge boeren en tuinders tot circa 40 jaar kunnen via de provincie Noord-Brabant een onafhankelijk coach inschakelen. In een vrijblijvend coachingstraject kan je aan de slag met jouw persoonlijke doel. Dit kan gaan over bedrijfsovername, over het in contact komen met een nieuw netwerk, en meer. Lees meer over Coaches beschikbaar voor jonge ondernemers
Tijdens de jaarlijkse bedrijvendag van Yuverta mbo Boxtel op 26 januari 2023 werd het practoraat Duurzaam bodembeheer gepresenteerd. Hierbij leren mbo-studenten onderzoek te doen naar de staat van de bodem en oplossingen te bedenken om de vitaliteit van de Brabantse bodem te verbeteren. Lees meer over Yuverta Mbo start practoraat Duurzaam bodembeheer
Een groep jonge agrarisch ondernemers ging op woensdagavond 25 januari in het Provinciehuis in debat met de Brabantse politiek. Dit Jonge Boeren Provinciale Staten Debat werd georganiseerd door het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt (BAJK), ZLTO en de provincie. Lees meer over Brabantse politiek in debat met jonge agrariërs
Op 25 januari vond het slotevent plaats van de Challenge Innovation Makers Agrifood bij BrabantNEXT, de innovatiewerkplaats van de provincie Noord-Brabant. In deze challenge bedachten studenten concepten die kunnen bijdragen aan een duurzamer landbouw- en voedselsysteem in Noord-Brabant. Lees meer over Winnaars Challenge Innovation Makers Agrifood bekend
Studenten van de opleiding Business Innovation aan de Avans Hogeschool werkten in opdracht van het provinciale programma Landbouw en Voedsel en BrabantNext aan vernieuwende oplossingen om de kloof tussen boer en consument te verkleinen. Lees meer over Studenten werken aan nieuwe concepten boer en voedsel
Jonge boeren en goed opgeleide professionals zijn onmisbaar voor een vitale en toekomstbestendige Brabantse agrifoodsector. Daarom lanceerde gedeputeerde Elies Lemkes-Straver vandaag het actieplan ‘Toekomst voor jonge boeren in Noord-Brabant’ met vastgelegde acties om de jonge boer te ondersteunen. Lees meer over Brabant steunt jonge boeren met actieplan
Bodyscans, nucleaire tandenborstels, een pil die overtollige vetten en koolhydraten absorbeert? In de Embassy of Food op de Dutch Design Week stond de "Supermarkt van de toekomst" centraal. Gemist? Je kunt de rondleiding nog eens digitaal bekijken. Lees meer over Terugblik op Embassy of Food
De provincie Noord-Brabant heeft in de Dutch Food Week WaardeRingen uitgereikt aan drie personen die zich in het afgelopen jaar hebben ingezet om de relatie tussen producent en consument te verbeteren. Dalila Sayd, Bram Romme en Henk Kerkers hebben deze ontvangen. Lees meer over WaardeRingen voor Eetschap, HolyCow en Klasseboeren
Boerschappen en The Happy Activist, hebben, in samenwerking met ZLTO, een kinderactie opgezet: ‘De Kleine Bezorgdienst. Het idee: kinderen gaan Nederlandse appels verkopen aan mensen uit hun buurt. Lees meer over De Kleine Bezorgdienst: Nederlandse appels in het zonnetje
Op dinsdag 11 oktober, midden in Dutch Food Week, vond de finale van de eerste editie van de Brabantse Meesterchef plaats. Een competitie waarin de chefs van de toekomst duurzaam hebben gekookt met ‘mystery boxes’. Thema’s zoals verspillingsvrij, plantaardig en lokaal eten stonden centraal. Lees meer over Dit was Brabantse Meesterchef 2022
Met 'n hapje van een ‘petit boer’ aangereikt door bezorgrobot Bella Bot, markeerde gedeputeerde Elies Lemkes de officiële start van Beet! (Brabant Eet); de Brabantse samenwerking van mbo, hbo en bedrijfsleven om jongeren te enthousiasmeren en op te leiden voor de agrifoodsector van de toekomst. Lees meer over Beet! samenwerking officieel van start
Dertig Brabantse basisscholen gaan komend jaar aan de slag met moestuinieren of educatieve voedselbosjes. Dit doen zij onder begeleiding van speciaal opgeleide Moestuincoaches. Hiermee ontdekken de leerlingen hoe ze zelf groenten en fruit kunnen zaaien en planten, verzorgen en oogsten. Lees meer over Moestuinen en voedselbosjes op Brabantse basisscholen
Bedenk een lekkere, gezonde en duurzame snack voor jouw schoolkantine. Met die vraag gaan Brabantse jongeren de komende maanden aan de slag. Tijdens de Dutch Food Week op 10 oktober is de officiële start van de Schoolkantine Challenge. Een initiatief van het programma Jong Leren Eten. Lees meer over Schoolkantine Challenge van start in Noord-Brabant
Wil je als agrarisch ondernemer weten hoe je met precisielandbouw kunt toewerken naar een duurzame bedrijfsvoering en effecten goed kunt monitoren? Of hoe je als bedrijfscoach ondernemers begeleidt bij de inzet van precisietechnieken? Volg dan gratis of met hoge korting een HAS bedrijfsopleiding. Lees meer over HAS Scholingsprogramma precisielandbouw
Dinsdag 13 september vond de eerste ronde plaats van de Brabantse Meesterchef, een initiatief van de provincie, stichting Samen Tegen Voedselverspilling en het Koning Willem I College. Lees meer over De Brabantse Meesterchef: we zijn begonnen!
Een prijswinnend gerecht maken, waarbij alle ingrediënten, van schil tot pit en van kop tot staart, optimaal worden gebruikt? Of sterrengerechten bereiden met seizoensgebonden producten van lokale leveranciers? Vijfentwintig jonge studenten van Brabantse horecaopleidingen gaan de uitdaging aan. Lees meer over Horecastudenten koken duurzaam en verspillingsvrij om titel ‘Brabantse Meesterchef’
Wat eten wij in de toekomst en hoe wordt dat geproduceerd? Hoe kunnen technische en sociale innovaties bijdragen aan het gewenste landbouw- en voedselsysteem? Deze vragen staan centraal in de Challenge Innovation Makers Agrifood voor studenten. Lees meer over Challenge Innovation Makers Agrifood van start
College Boer is een live event waarin studenten vragen stellen aan een inspirerende gast. Deze achtste aflevering is gedeputeerde Elies Lemkes te gast. Ze beantwoordt vragen van studenten van de HAS in Den Bosch en leden van het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt. Lees meer over College Boer met gedeputeerde Lemkes: 'Heftige tijd voor jonge boer'
Wil je als agrarisch ondernemer kennismaken met de mogelijkheden van natuurinclusief ondernemen, je bestaande bedrijfsvoering verder brengen of als bedrijfscoach natuurinclusieve landbouw aan de slag? Volg een cursus van HAS bedrijfsopleidingen. In de meeste gevallen gratis of met hoge korting. Lees meer over Cursusaanbod natuurinclusief ondernemen
Vier lectoren van HAS Hogeschool presenteerden op maandag 4 juli tijdens een uitzending vanuit het provinciehuis in Den Bosch praktijkonderzoek over de veranderende groene omgeving, natuur en landbouw. Lees het verslag van de kennissessie of bekijk de uitzending terug. Lees meer over Resultaten praktijkonderzoek groene omgeving, landbouw en natuur
HAS Hogeschool organiseerde op maandag 4 juli in samenwerking met Provincie Noord-Brabant een digitale kennissessie over bodem, biodiversiteit, natuurinclusieve landbouw en klimaatrobuuste landschappen. Gemist? Kijk hier terug. Lees meer over Kennissessie over bodem, biodiversiteit, natuurinclusieve landbouw en klimaatrobuuste landschappen
Het ministerie van OCW heeft twee miljoen euro subsidie toegekend uit het Regionaal Investeringsfonds MBO aan Beet! Beet! staat voor Brabant Eet, de nieuwe samenwerking van mbo, hbo en bedrijfsleven in de agrifood sector in Brabant. Lees meer over Nieuwe samenwerking onderwijs en agrifoodsector in Brabant
Op 3 juni ging gedeputeerde Elies Lemkes in gesprek met terreinbeherende organisaties (TBO’s) Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Over natuurinclusiever boeren als onderdeel van je bedrijfsmodel. Hoe kijken boswachters naar ondernemen met natuur? Lees meer over Agrifoodtalk met terreinbeheerders
De voorbereiding voor de realisatie van The Chocolate Factory (TCF) in de NPF Toren op de Noordkade in Veghel kan van start! Lees meer over Groen licht voor The Chocolate Factory
Kindcentrum Aventurijn uit Uden trapte af. Groep 7 bezocht een aspergeteler en bereidde daarna zelf een lekker aspergegerecht. Allemaal binnen de kaders van Keukenkanjers, een voedingseducatie programma. Doelstelling: Nederlandse kinderen voedselwaardig maken. Lees meer over Schoolklassen van start met pilot programma Keukenkanjers
BAJK, SFYN Brabant en Provincie Noord-Brabant organiseerden op zaterdag 9 april 2022 Met de Boer op Toer #3. Interessante bedrijfsbezoeken bij Tielemans in Boekel en Eigezwijns en Lamperse Hei in Wanroij. Allen bedrijven met elementen uit de kringlooplandbouw. Lees meer over Met de Boer op Toer #3
Op 28 maart ging gedeputeerde Elies Lemkes in gesprek met Marion Kunstt – Verhoeven van Keten Duurzaam Varkensvlees en varkenshouder Rob van der Zanden. Wat zijn de kansen en bedreigingen van brongerichte maatregelen? Lees meer over Agrifoodtalk Keten Duurzaam Varkensvlees
Half maart had gedeputeerde Elies Lemkes-Straver een 'agrifoodtalk' met 30 deelnemers van de SFYN Academie, een interactief lesprogramma voor nieuwsgierige jonge mensen met een passie voor voedsel. Thema: veehouderij en voedselpolitiek. Lees meer over SFYN Academie op excursie in Brabant
De provincie Brabant is in 2022 lead partner van Dutch Food Week. Het hele jaar door worden activiteiten georganiseerd. Vorige week vond de KickStartShow plaats: een evenement waar foodhelden hun foodconcept pitchten aan een deskundig panel om zo hun ondernemerschap een boost te geven. Lees meer over Bakkie Bruis wint Dutch Food Week KickStartShow 2022!
Afgelopen maanden hebben 17 ambtenaren van de provincie Noord-Brabant een dag meegelopen met een jonge boer van het BAJK. En andersom! Enkele ambtenaren en boeren delen hun ervaring. Lees meer over Ambtenaar op stage
Van 10 t/m 13 januari 2022 vindt de toonaangevende Biokennisweek plaats waar alles draait om kennis opdoen, kennismaken en kennis delen op gebied van biologisch ondernemen. Van natuurinclusieve landbouw, strokenteelt, biodiversiteit tot aan regelgeving en bedrijfsovername. Mis het niet, meld je aan! Lees meer over Biokennisweek zet schijnwerpers op Brabant
De FoodUp Academie neemt 22 deelnemers vijf dagen lang mee op een reis door de hele voedselketen. Hoe kijken zij op dag vijf terug op het programma vol sprekers, bedrijfsbezoeken en leren-van-elkaar? ‘Voor mij voelt dit als een warm bad.’ Lees meer over Elkaar begrijpen, vinden en vasthouden
Afgelopen woensdag heeft gedeputeerde Elies Lemkes - Straver stage gelopen bij BAJK voorzitter Gerben Boom. Gerben werkt op akkerbouwbedrijf Straver en nam haar mee naar de oogst van de rode kolen en wortelen. Lees meer over Boer en gedeputeerde lopen stage bij elkaar
Door coronamaatregelen is de vierde editie van de FoodUp Academie enkele keren uitgesteld. Vrijdag 17 september gingen de 22 deelnemers dan eindelijk van start. En hoe... Het was een waardevolle kennismaking en een dag vol inspiratie. Lees meer over Vliegende start voor FoodUp Academie
Om voedseleducatie structureel in het basisonderwijs te verankeren, heeft de provincie Noord-Brabant een subsidie van € 150.000 verstrekt aan de regio Noordoost Brabant. In het project Keukenkanjers, o.a. begeleid door het provinciale team FoodUp Brabant, wordt een landelijk handboek ontwikkeld. Lees meer over Provincie verstrekt subsidie aan Voedselonderwijsproject Keukenkanjers
Tijdens het event Food Unplugged presenteerde Nina Hogeveen de Boer tot Bord Ontdekkingstocht. Een restaurantformule gericht op jonge kinderen die Nina heeft ontwikkeld tijdens haar stage en afstudeeronderzoek bij FoodUp Brabant. Lees meer over Boer tot Bord Ontdekkingstocht op Food Unplugged
Woensdag 23 juni was Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Landbouw, Voedsel en Natuur, op veldbezoek in het weidevogelkerngebied de Beerse Overlaet. Hoe borg je een goede samenwerking tussen landbouw en natuur en hoe betrekken we jongeren daarbij? Lees meer over Agrifoodtalk weidevogelbescherming
Tijdens het Urban Living Lab Breda Zomerfestival stond 18 juni in het teken van (gerobotiseerde) stadslandbouw. Studenten van verschillende opleidingen en onderwijsinstellingen presenteerden hun projectresultaten met als uitgangspunt ‘De boer een eerlijk loon, de burger een eerlijk verhaal'. Lees meer over Stadslandbouw Urban Living Lab Breda
Voedsel verbouwen op je balkon, robots die gewassen verzorgen: de community Gerobotiseerde Stadslandbouw werkt aan kleine en grote revoluties in onze voedselvoorziening. Tijdens het Zomerfestival van het Urban Living Lab Breda presenteren de betrokken studenten wat ze tot nu toe hebben bereikt. Lees meer over De oogst van samen denken en doen
Vijftien agrariërs volgden de cursus Natuurinclusief Ondernemen van HAS Bedrijfsopleidingen, mede mogelijk gemaakt door de provincie. Komend najaar wordt deze cursus opnieuw gegeven. Wat is de aanleiding om deze cursus aan te bieden? Lees meer over HAS Bedrijfsopleiding natuurinclusief ondernemen
HAS Hogeschool organiseert in samenwerking met de Provincie Noord-Brabant een digitale kennissessie over Natuurinclusieve landbouw, op maandag 5 juli van 14.00 tot 15.45 uur. Verschillende praktijkvoorbeelden staan centraal. Meld je nu aan! Lees meer over Digitale kennissessie Natuurinclusieve landbouw in de praktijk
Een lespakket voor het MBO over de toepassing van biodiversiteit en kringlooplandbouw op melkveebedrijven is in samenwerking tussen Wageningen University & Research en bijna alle Nederlandse groene MBO-scholen ontwikkeld. Lees meer over Lespakket Biodiversiteit en Kringlooplandbouw Melkveebedrijven
Tijdens het IVN Jongeren Adviesbureau gingen 100 leerlingen van De Nieuwste School in Tilburg aan de slag met de vraag hoe JOGG Tilburg, de makelaars Jong Leren Eten en FoodUp Brabant (provincie Noord-Brabant) gezond en duurzaam eten bij jongeren vanzelfsprekend kunnen maken. Lees meer over Scholieren adviseren over duurzame en gezonde voeding
Studenten van de opleiding gespecialiseerd kok Dutch Cuisine van het Koning Willem I College en FoodUp Brabant ontwikkelden samen een bijzonder concept: de Boer aan Tafel thuis-lunch. Zo’n 15 studenten bereidden deze week een heerlijke lunch van lokale producten, rechtstreeks van de boerderij. Lees meer over Speciale Boer aan Tafel thuis-lunch
Doortje Verwey (22) gaat komende half jaar onderzoek doen naar verdienmogelijkheden voor natuurinclusieve melkveehouderijen. Dit doet ze vanuit FoodUp Brabant samen met het team Natuurinclusieve Landbouw van de provincie Noord-Brabant. Lees meer over Doortje onderzoekt verdienmogelijkheden natuurinclusieve melkveehouderij
Op maandagavond 15 maart ging gedeputeerde Elies Lemkes-Straver in gesprek met Robert Maas als voorzitter van het BAJK, Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt. Elies wilde graag met BAJK in gesprek over de visie van het BAJK om deze mee te nemen in het beleidskader van 2030. Lees meer over In gesprek over het perspectief van de jonge boer
Op 2 maart verzorgden FoodUp Brabant en ZLTO het webinar ‘Hoe spekken maatschappelijke wensen je portemonnee?’ speciaal voor leden van het Brabants Agrarisch Jongeren Kontact (BAJK). Bekijk het webinar hier terug. Lees meer over Hoe spekken maatschappelijke wensen je portemonnee?
Als onderdeel van de HAS Food Experience presenteerden HAS studenten hun ideeën en start-ups en gingen hierover in gesprek met gedeputeerde Elies Lemkes-Straver. Lees meer over In gesprek over 4 projecten tijdens HAS Food Experience
Op maandag 15 februari won Nina Hogeveen tijdens de thema-track Korte Ketens van Rabobank Food Forward met haar concept ‘De Boer aan Tafel’ de publieksprijs. Nina heeft de eerste ideeën voor dit concept in haar stage bij FoodUp Brabant ontwikkeld. Lees meer over Nina Hogeveen prijswinnaar Rabobank Food Forward
Leerlingen van De Nieuwste School in Tilburg gaan vanaf 1 maart aan de slag als adviseur duurzame en gezonde voeding. Ruim 100 leerlingen van het derde leerjaar doen mee aan het IVN Jongeren Adviesbureau. FoodUp Brabant is één van de opdrachtgevers. Lees meer over 100 adviseurs gezonde en duurzame voeding
Via verschillende sporen betrekt de provincie Noord-Brabant studenten en onderwijs bij de landbouw van de toekomst. Zo is de provincie aangesloten bij de Green Deal Natuurinclusieve landbouw groen onderwijs. In een recent verschenen e-magazine lees je over een aantal Brabantse initiatieven. Lees meer over Natuurinclusieve landbouw en onderwijs
Op dinsdagavond 9 februari gingen 7 jongeren van SFYN Brabant online in gesprek met Elies Lemkes-gedeputeerde Landbouw, Voedsel en Natuur. Er zijn stellingen en meningen gedeeld over communiceren, innoveren en verduurzamen in de landbouw- en voedselketen. Lees meer over In gesprek met Slow Food Youth Network
Op WereldPeulvruchtenDag 10 februari zet Lekker Lupine de nog onbekende lupineboon in de spotlight. In het project 'Lupine op de kaart' van Innovatiehuis De Peel en FoodUp Brabant werken Bijzonder Brabants, top-koks en onderwijs samen om lupine meer bekend te maken als lokaal, duurzaam voedsel. Lees meer over Lupine bonen van eigen bodem tijdens WereldPeulvruchtenDag
Studenten van de opleiding Bedrijfskunde aan Avans Hogeschool hebben de afgelopen 20 weken gewerkt aan een toeristisch concept voor het buitengebied van Reusel-Zuid. FoodUp Brabant was opdrachtgever. Zij deed dit in samenspraak met een aantal ondernemers en bewoners uit het buitengebied. Lees meer over Avans studenten ontwikkelen toeristisch concept voor ondernemers Reusel-Zuid
Voedselbossen bieden de mogelijkheid om natuur en voedselproductie dichter bij elkaar te brengen. De Brabantse Milieufederatie en FoodUp Brabant werken daarom al langere tijd hierin samen. De volgende stap is nu genomen: voedselbossen zijn onderdeel van het onderwijsaanbod van Helicon. Lees meer over Voedselbossen krijgen plek in onderwijs
Vier studenten van Avans Hogeschool hebben het consumentenconcept 'In the mood for Fresh, Frozen & Fast' gepresenteerd. Dit voedselconcept voor 2030 is gebaseerd op de wensen van hun eigen generatie. FoodUp Brabant en Het Praktijkcentrum voor Precisielandbouw waren de opdrachtgevers. Lees meer over Avans studenten presenteren consumentenconcept voor 2030
Vier studenten van Avans Hogeschool in Breda, minor Business 2030, zijn bezig met het ontwikkelen van een consumentenconcept voor FoodUp Brabant en Het Praktijkcentrum voor Precisielandbouw. Een enquête onder generatiegenoten laat zien hoe zij denken dat het voedselsysteem er in 2030 uit gaat zien. Lees meer over Hoe eet generatie Z in 2030?
Tijdens BeLeef2020 hebben we weer 150 agrarische vrouwen mogen inspireren. Wil jij je opgedane ideeën concreet maken en jóuw rol in het bedrijf pakken? Dan is het FoodUp-Fides-traject iets voor jou! Samen met gelijkgestemden aan de slag met het idee dat je tot jouw verdienmodel wilt maken. Lees meer over Nog 3 plekken voor boerinnen met ideeën
Aanmelden nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.
Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.
Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.
Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.