FoodUp Brabant werkt veel met stagiaires. Zo maakte Nina Hogeveen een half jaar onderdeel uit van ons team. Nina volgt een opleiding tot Business Innovator aan de Avans Hogeschool in ’s-Hertogenbosch. Haar stage-opdracht bestond uit het ontwikkelen van een concept om verschillende partijen, van boer tot consument, bij te laten dragen aan een gezond en duurzaam voedselsysteem.
Nina is 20 weken bezig geweest met het ontwikkelen van een concept: “In de eerste fase ben ik op zoek gegaan naar de huidige problematiek in ons voedselsysteem en heb ik onderzocht wat de huidige trends in de foodbranche zijn. Vervolgens zijn er ontzettend veel ideeën bedacht om een antwoord te geven op het vraagstuk. In de laatste fase heb ik een idee doorontwikkeld tot een concept wat nu klaar is om geïmplementeerd te worden.”
Restaurantformule
Het concept is een restaurantformule waarbij het restaurant de verbindende speler is tussen de boer en de consument. In deze formule kiezen gasten niet voor een standaard gerecht van de kaart, maar stappen in een foodexperience en kunnen kiezen uit een selectie verrasingsmixen. Bijvoorbeeld een mix met pompoen, prei, tomaat en ui. Het is voor de gast een verrassing wat voor gerecht de kok/chef van deze ingrediënten bereidt. Alle ingrediënten uit de verrassingsmix komen rechtstreeks van de boer.
Eerlijk, lekker en gezond
Het concept past volledig in de visie van FoodUp Brabant om te bouwen aan een eerlijk, lekker en gezond voedselsysteem. De directe samenwerking tussen de boer en het restaurant leent zich uitstekend voor het gezamenlijk opstellen van een teeltplan op basis van de verwachte vraag. De boer kan op deze manier duurzaam gaan telen door middel van strokenteelt en precisielandbouw. Het concept draagt hierdoor bij aan een gezonde bodem. Nina heeft in het concept ook aandacht voor voedselverspilling: “Het idee is om alleen te werken met gewassen die de natuur, bodem en dus de boer te bieden heeft. Ook staat er aan het einde van de week een creatief verrassingsmenu ‘op de kaart’, gemaakt van de overgebleven ‘restjes’.”
Korte keten
Een ander bijkomend voordeel van de directe verbinding tussen de boer en het restaurant is de korte keten. Een aantal ketenspelers worden daardoor overgeslagen, wat een besparing geeft op normale marges in de kostprijs. Deze besparing is voor de boer en restaurant financieel aantrekkelijk en geeft daarbij ruimte om verder te investeren in het verduurzamen van hun processen.
Ook biedt het concept ruimte om de gasten meer informatie te geven over waar en hoe hun voedsel wordt geproduceerd.
Foodexperience
De restaurantformule van Nina Hogeveen speelt in op actuele trends in de foodbranche. Consumenten zijn steeds meer op zoek naar unieke foodconcepten. Hierin speelt de customer experience en opvallendheid een steeds grotere rol. Onder andere door het toepassen van de verrassingsmixen beleeft de gast een unieke foodexperience. Consumenten vinden hun persoonlijke gezondheid en die van de planeet steeds belangrijker. Door het gebruik van strokenteelt en precisielandbouw wordt er gewerkt aan een gezondere bodem en wordt voedselverspilling gereduceerd. Daarbij bestaan de verrassingsmixen vooral uit groenten die de boer teelt. Hiermee zijn de mixen een verantwoorde keuze voor hun gezondheid. En speelt dit in op de trend van de bewuste consument. We vinden het namelijk steeds belangrijker om te weten waar ons eten vandaan komt en hoe het wordt geproduceerd.
De thema’s voedselverspilling, korte keten, bodemverbetering en vraaggestuurd produceren zijn allemaal gecombineerd in het concept om boer, horeca en consument bij te laten dragen aan een duurzaam voedselsysteem. Een unieke foodexperience die boer en consument letterlijk en figuurlijk dichterbij elkaar brengt in het restaurant.
Nieuwsgierig naar verdere details van dit concept of andere vragen aan Nina? Ze hoort ze graag! Neem gerust contact met haar op per e-mail: nhogeveen@outlook.com