Even voorstellen: Iris Bögels

15-02-2019
0 reacties

Iris Bögels is sinds januari een dag in de week actief voor FoodUp! Brabant. Haar belangrijkste taak: het organiseren van een geweldige FoodUp!-dag voor vrouwen in de agrarische sector, op 13 juni, waar het gaat draaien om de kracht van vrouwen én gezelligheid.

Kom je zelf van de boerderij?

“Ik ben opgegroeid in Berghem, een dorp in de gemeente Oss, tussen de landbouwbedrijven. Mijn ouders waren zelf geen boer, maar veel buren wel. Zo heb ik als kind ook wel eens koeien gemolken of tussen de varkens in de stal gelopen. Op ons eigen erf liepen wat kippen, geiten en een paard.”

Wat heb je gedaan voordat je bij FoodUp! begon?

“Ik heb onderwijswetenschappen gestudeerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen, met een focus op internationalisering van het onderwijs. Mijn eerste baan was bij de gemeente Oss. Ik ben daar bezig geweest met activiteiten rond de duurzame ontwikkelingsdoelen, de Sustainable Development Goals die in VN-verband zijn opgesteld en ook door Nederland zijn ondertekend.”

“Na 1,5 jaar ben ik overgestapt naar de provincie Brabant. Ik ben nu Brammer. Dat zijn medewerkers die zelf op zoek gaan naar projecten waar ze van meerwaarde kunnen zijn. Medewerkers die flexibel inzetbaar zijn op basis van hun competenties. We worden ook wel de ondernemers van de overheid genoemd.”

“Naast mijn werk voor FoodUp! kijk ik nu bijvoorbeeld binnen het team energietransitie naar de rol van de provincie in de ondersteuning van gemeenten bij het aardgasvrij maken van wijken, en bij de adviescommissie voor  de provincie, Brabant Advies, naar hoe de positie van de raad van jonge professionals is te versterken.”

Hoe belandde je bij FoodUp?

“Toen ik nog bij de gemeente Oss werkte, was ik vanuit de gemeente projectleider van Wereldburger, een duurzaamheidsproject op een middelbare school. Doel was alle leerlingen bewust maken van gezond eten en tegelijkertijd kennis laten maken met andere eetculturen. Het werd uiteindelijk een digitaal en actief lesprogramma over voedselvernieuwing en onderdeel van het WeAreFood-jaar. En de veganistische notenburger die een van de leerlingen ontwikkelde, is daadwerkelijk geproduceerd door Dalco Food in Oss en verkocht door Osse horeca en twee supermarkten.”

“In die rol maakte ik kennis met Alfred van Mameren van FoodUp!, en zo is het balletje gaan rollen. En de FoodUp! thuisbasis trok me ook aan, van de vlaggetjes tot een foto van een geit op de kast, dat is op veel kantoorplekken waar ik werk toch anders.”

En zo help je dus nu de dag voor vrouwen in de agrosector organiseren

“Ik houd me vooral bezig met de grote lijnen en het mensen bij elkaar brengen. In de organisatie werk ik samen met Mevrouw de Boer. We willen er een echt evenement van maken waar de vrouw en haar kracht centraal staan. En daarmee een paar honderd vrouwen bij elkaar brengen die werken of wonen op de boerderij; ook dochters mogen komen. Om ze een gezellige dag te bieden, waar ze én met elkaar kunnen praten én naar huis gaan vol ideeën, inspiratie en nieuwe kracht.”

Afbeeldingen

Cookie-instellingen